Η ζάχαρη είναι ένα φυσικό συστατικό σε πολλά τρόφιμα που απολαμβάνουμε από τότε που ανακαλύψαμε το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά. Διαφορετικά τρόφιμα παρέχουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, γλυκύτητας και γεύσης.
Η ζάχαρη παράγεται μέσω της φωτοσύνθεσης, από τα φύλλα ενός φυτού ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλου. Αποθηκεύεται ως χυμός στους μίσχους ή στη ρίζα (τεύτλα) του φυτού, πριν τη συγκομιδή και την αποστολή για εξευγενισμό.
Ο χυμός του ζαχαροκάλαμου εκχυλίζεται, καθαρίζεται, διηθείται και κρυσταλλώνεται. Μέσω ποικίλων προσαρμογών στη διαδικασία ραφιναρίσματος, μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές ποικιλίες ζάχαρης. Μια τέτοια ζάχαρη είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη που πιθανότατα γνωρίζετε οι περισσότεροι.
Τι είναι η καστανή ζάχαρη;
Η καστανή ζάχαρη είναι η λευκή ζάχαρη με την παρουσία μελάσας. Η μελάσα δίνει στη ζάχαρη περισσότερη υγρασία (κάνοντας την υφή της πιο απαλή), πιο σκούρο χρώμα και μια ελαφριά γεύση σαν καραμέλα. Η μελάσα βρίσκεται φυσικά σε φυτά ζαχαροκάλαμου και ζαχαρότευτλων και διαχωρίζεται από τους κρυστάλλους ζάχαρης για να δημιουργήσει λευκή ζάχαρη στη διαδικασία ραφιναρίσματος.
Όταν συζητάμε για την καστανή ζάχαρη, αναφερόμαστε κυρίως στην ανοιχτή καστανή ζάχαρη. Μην ξεχνάτε όμως και τη σκούρα καστανή ζάχαρη. Η σκούρα καστανή ζάχαρη έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα μελάσας, που είναι ο λόγος για το πιο σκούρο χρώμα της. Αλλά δεν είναι μόνο το χρώμα που διαφέρει: η σκούρα καστανή ζάχαρη έχει επίσης μια πιο έντονη γεύση από την ανοιχτή καστανή ζάχαρη, οπότε να το έχετε υπόψη σας εάν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή.
Διατροφική αξία
Η καστανή ζάχαρη δεν υπερέχει της λευκής ουσιαστικά σε τίποτα. Και τα δυο είδη παρέχουν τις ίδιες θερμίδες, η διαφορά σε θρεπτικά συστατικά είναι μικρή, ενώ η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο είτε καταναλώσουμε καστανή είτε λευκή ζάχαρη.
Για παράδειγμα:
- 1 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη = 16 Cal
- 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη = 14 Cal
Μία διατροφική διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι ότι η καστανή ζάχαρη έχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα καλίου, σιδήρου και ασβεστίου από την αντίστοιχη λευκή ζάχαρη. Λέγοντας αυτό, οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο σακχάρων είναι ασήμαντες και απίθανο να κάνουν καμία σημαντική διαφορά εάν ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Συμπερασματικά η κύρια διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι η παρουσία μελάσας. Αυτό δίνει στη μαύρη ζάχαρη μια χαρακτηριστική γεύση, χρώμα και επίπεδο υγρασίας που την κάνει να ξεχωρίζει από την κανονική λευκή επιτραπέζια ζάχαρη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ