Τι αλλάζει σε φορολογικές δηλώσεις, ενημερότητα και ελέγχους
Όλες οι αλλαγές, που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το πέρασμα των φορολογικών αρχών στη ψηφιακή εποχή, η αυτοματοποίηση των φορολογικών δηλώσεων αρχικά σε 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέρα από μισθούς και συντάξεις και η απαλλαγή από την προσκόμιση βιβλίων στην εφορία προς έλεγχο είναι μερικές από τις διατάξεις που θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα επόμενα 24ωρα.

Αφορά αλλαγές στον Κώδικά Φορολογικών Διαδικασιών, οι οποίες εστιάζουν στα εξής σημεία :

  • Ψηφιακή επικοινωνία των φορολογουμένων με τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ουσιαστικά η επικοινωνία φορολογούμενου και φορολογικής διοίκησης θα πραγματοποιείται με ψηφιακό/ηλεκτρονικό τρόπο για θέματα που αφορούν την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
  • Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις. Η αρχή θα γίνει από φέτος για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν άλλες εισοδήματα πέρα από μισθούς και συντάξεις ενώ το μέτρο θα επεκταθεί σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες το 2025. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώνει και θα υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις καθώς θα είναι γνωστό το εισόδημα τους.
    Ειδικά για φέτος οι μισθωτοί και συνταξιούχου θα δουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες. Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα αποσταλεί μήνυμα από την ΑΑΔΕ, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρωθεί. Θα τονίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου.
    Όσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές, η δήλωση τους θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί στις 30 Ιουνίου, που θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων.
    Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις (όπως γίνεται και σήμερα), τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα, καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που μειώνουν το φόρο.
  • Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτήν οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στον Δήμο, θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.
  • «Τέλος» στην υποβολή βιβλίων για έλεγχο. Όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς θα εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA. Και αυτό καθώς η φορολογική διοίκηση έχει το σύνολο των δεδομένων που χρειάζεται ο ελεγκτικός μηχανισμός.
  • Επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο. Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο καθώς θα προσδιορίζονται με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Στις νέες διατάξεις θα οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.
  • Παραγραφή υποθέσεων. Τροποποιείται ο χρόνος πενταετούς παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων καθώς θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής που ισχύει έως τώρα.
  • Ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας. Για παράδειγμα οι δήμοι θα επικοινωνούν ηλεκτρονικά με την ΑΑΔΕ και όταν οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.

Σημειώνεται ότι η Νέα κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Νομοθεσίας και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών αποτελεί ένα από τα ορόσημα που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στην υποβολή του αιτήματος για την καταβολή της 4ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: Naftemporiki

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απθ
ΑΠΘ: Δεν επισκευάστηκε το ασανσέρ που έπεσε, αλλά «χάλασαν» και τα υπόλοιπα
Αντί να φτιαχτεί το ασανσέρ που έπεσε στο ΑΠΘ, «χάλασαν» και τα άλλα - Τι αναφέρει ανακοίνωση για τα ασανσέρ
ΑΠΘ: Δεν επισκευάστηκε το ασανσέρ που έπεσε, αλλά «χάλασαν» και τα υπόλοιπα
Σπίτι με Καρυάτιδες
Το σπίτι με τις Καρυάτιδες: Το άγνωστο αρχιτεκτονικό αριστούργημα στην καρδιά της Αθήνας (Video)
Το αρχοντικό αυτό είναι γεμάτο μύθους και δοξασίες που προκαλούν δέος
Το σπίτι με τις Καρυάτιδες: Το άγνωστο αρχιτεκτονικό αριστούργημα στην καρδιά της Αθήνας (Video)