Η Nestlé προσθέτει ζάχαρη και μέλι σε βρεφικό γάλα και δημητριακά που πωλούνται σε πολλές φτωχές χώρες, παρά τις διεθνείς οδηγίες, σύμφωνα με έκθεση.
Εκστρατεία της Public Eye, μιας ελβετικής ερευνητικής οργάνωσης, έστειλε δείγματα προϊόντων παιδικών τροφών της Nestlé που πωλούνται στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική σε ένα βελγικό εργαστήριο για έλεγχο. Τα αποτελέσματα και η εξέταση της συσκευασίας των προίόντων αποκάλυψαν πρόσθετη ζάχαρη με τη μορφή σακχαρόζης ή μελιού σε δείγματα του Nido, ενός προϊόντος γάλακτος που προορίζεται για χρήση σε βρέφη ηλικίας ενός έτους και άνω, και του Cerelac, ένα δημητριακό που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών.
Στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές της Nestlé δεν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης στα προϊόντα για μικρά παιδιά. Προσθήκη ζάχαρης υπάρχει σε ορισμένα δημητριακά που απευθύνονται σε μεγαλύτερα νήπια αλλά όχι σε προϊόντα που απευθύνονται σε μωρά μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους.
«Η Nestlé πρέπει να βάλει τέλος σε αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα και να σταματήσει να προσθέτει ζάχαρη σε όλα τα προϊόντα για παιδιά κάτω των τριών ετών, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου» δήλωσε ο Laurent Gaberell, ειδικός σε θέματα γεωργίας και διατροφής της Public Eye.
Οι κανόνες που απαγορεύουν την προσθήκη ζάχαρης σε προϊόντα και γάλα βρεφικής ηλικίας ορίστηκαν ως μέσο κατά της παχυσαρκίας, που αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Στην Αφρική, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 23% από το 2000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι παχύσαρκοι ενώ δεν είναι πάντα εύκολο για τους καταναλωτές σε οποιαδήποτε χώρα να διακρίνουν εάν ένα προϊόν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και πόση είναι αυτή, με βάση τις διατροφικές πληροφορίες που τυπώνονται στη συσκευασία.
Οι ετικέτες συχνά περιλαμβάνουν φυσικά σάκχαρα στο γάλα και τα φρούτα στο ίδιο σημείο που αναγράφονται οποιαδήποτε πρόσθετα σάκχαρα.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τις χώρες της Ευρώπης λένε ότι δεν πρέπει να επιτρέπονται πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικές ουσίες σε κανένα τρόφιμο για παιδιά κάτω των τριών ετών.
Αν και δεν υπάρχει οδηγία για άλλες περιοχές, οι ερευνητές επιμένουν ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες παραμένουν εξίσου σχετικές με άλλα μέρη του κόσμου. Η Βρετανία συνιστά για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών να αποφεύγονται τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα λόγω κινδύνων όπως η αύξηση βάρους και η τερηδόνα.
Οι οδηγίες της Αμερικανικής κυβέρνησης συνιστούν την αποφυγή τροφών και ροφημάτων με πρόσθετα σάκχαρα για άτομα ηλικίας κάτω των δύο ετών.
Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε σε συνεργασία με το International Baby Food Action Network, η Public Eye ανέφερε ότι δεδομένα από την Euromonitor International, μια εταιρεία έρευνας αγοράς, αποκάλυψαν παγκόσμιες λιανικές πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων μόνο για το προϊόν Cerelac. Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με το 40% των πωλήσεων μόνο στη Βραζιλία και την Ινδία.
Τι έδειξε η έρευνα για τα προίόντα της Nestlé
Ο δρ Nigel Rollins, γιατρός στον ΠΟΥ, είπε ότι τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν «ένα διπλό πρότυπο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί». Τα δημητριακά με γεύση μπισκότου για μωρά ηλικίας έξι μηνών και άνω περιείχαν 6 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης για κάθε μερίδα στη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το ίδιο προϊόν που πωλείται στην Ελβετία δεν έχει κανένα πρόσθετο ζάχαρης.
Οι έλεγχοι σε προϊόντα Cerelac που πωλούνται στην Ινδία έδειξαν, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 2,7 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης για κάθε μερίδα. Στη Βραζιλία, όπου το Cerelac είναι γνωστό ως Mucilon, δύο από τα οκτώ προϊόντα βρέθηκαν να μην έχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλλά τα άλλα έξι περιείχαν σχεδόν 4 γραμμάρια για κάθε μερίδα. Στη Νιγηρία, ένα προϊόν που ελέγχθηκε είχε έως και 6,8 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.
Σε ό,τι αφορά στο Nido, προϊόν με παγκόσμιες λιανικές πωλήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, οι ερευνητές αποκάλυψαν σημαντική διακύμανση στα επίπεδα σακχάρου. Στις Φιλιππίνες, τα προϊόντα που απευθύνονται σε νήπια δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Ωστόσο, στην Ινδονησία, τα προϊόντα παιδικών τροφών Nido, που πωλούνται με την επωνυμία Dancow, περιείχαν όλα περίπου 2 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά 100 γραμμάτια προϊόντος με τη μορφή μελιού ή 0,8 γραμμάρια τη μερίδα.
Στο Μεξικό, δύο από τα τρία προϊόντα Nido που είναι διαθέσιμα για νήπια δεν περιείχαν πρόσθετη ζάχαρη, αλλά το τρίτο περιείχε 1,7 γραμμάρια ανά μερίδα.
Τα προϊόντα Nido Kinder 1+ που πωλούνται στη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη περιείχαν όλα σχεδόν 1 γραμμάριο ανά μερίδα, σύμφωνα με την έκθεση.
Τι απαντά η Nestlé
Εκπρόσωπος της Nestlé δήλωσε πως «Πιστεύουμε στη διατροφική ποιότητα των προϊόντων μας για την πρώιμη παιδική ηλικία και δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση συστατικών υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένων στην ανάπτυξη των παιδιών».
Πρόσθεσε ακόμα, ότι στην κατηγορία «υψηλής ρύθμισης» των παιδικών τροφών, η Nestlé συμμορφωνόταν πάντα «με τους τοπικούς κανονισμούς ή τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων επισήμανσης και των ορίων για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που περιλαμβάνουν σάκχαρα».
Οι παραλλαγές στα προϊόντα εξαρτήθηκαν από παράγοντες όπως η ρύθμιση και η διαθεσιμότητα τοπικών συστατικών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας.
Η Nestlé μείωσε τη συνολική ποσότητα πρόσθετων σακχάρων στο χαρτοφυλάκιο βρεφικών δημητριακών της κατά 11% παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία και συνέχισε να αναδιαμορφώνει προϊόντα για να τα μειώσει περαιτέρω, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η σακχαρόζη και το σιρόπι γλυκόζης καταργούνται σταδιακά από τα «γάλατα ανάπτυξης» που απευθύνονται σε νήπια σε όλο τον κόσμο, σημείωσε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση