Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να πετάμε το μαγειρεμένο λάδι στο νεροχύτη ή την τουαλέτα και άλλοι πως πρέπει να το συλλέγουμε σε κάποιο δοχείο ή μπουκάλι και να το πετάμε στα σκουπίδια. Τί είναι προτιμότερο;
Μύθοι και αλήθειες για το μαγειρεμένο λάδι
- Αν επιλέξουμε να χύσουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη ή την τουαλέτα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσουμε μακροπρόθεσμα απόφραξη στους σωλήνες και την αποχέτευση. Καθώς τα υπολείμματα τροφών αναπόφευκτα πέφτουν και αυτά στις σωληνώσεις, ενώνονται με τα λίπη που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα και δημιουργούν συσσωματώματα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα βουλώσουν το αποχετευτικό σύστημα. Ακόμα και αν περάσουν όμως στους αποχετευτικούς αγωγούς της πόλης, μπορεί να υποστούν σαπωνοποίηση, μια διαδικασία κατά την οποία τα ελεύθερα λιπαρά οξέα αντιδρούν με αλκαλικά άλατα, σχηματίζοντας στερεές ενώσεις. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται στα αγγλικά “fatberg”, ως λογοπαίγνιο του iceberg, και αποτελεί τον πονοκέφαλο των ειδήμονων για τις αποχετεύσεις των αστικών κέντρων.
- Αν επιλέξουμε να πετάξουμε το λάδι μέσα σε κλειστό δοχείο στα σκουπίδια, πρακτικά πετάμε ένα εύφλεκτο υλικό το οποίο καταλήγει στις χωματερές, με κίνδυνο να προκαλέσει ανάφλεξη. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι χωματερές δε χρήζουν αποτελεσματικής διαχείρισης και οι φωτιές είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που μολύνει με τοξικές ουσίες τον αέρα που αναπνέουμε.
Επιπλέον, και με τους δύο παραπάνω τρόπους, το λάδι καταλήγει μέσω του υδροφόρου ορίζοντα στις λίμνες, τα ποτάμια και τη θάλασσα, μολύνοντάς τα. Αν και ο ισχυρισμός που κυκλοφορεί, πως ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο κυβικά νερού είναι αστικός μύθος, αναμφίβολα οι μεγάλες ποσότητες λαδιού που χρησιμοποιούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εστίασης ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στους θαλάσσιους οργανισμούς, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες όταν το λάδι συσσωρεύεται στην επιφάνεια μικρών υδάτινων περιοχών.
Επίσης, παρόμοια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και το λάδι που επιπλέει στα λύματα που υπόκεινται σε βιολογικό καθαρισμό, καθώς εμποδίζουν την οξυγόνωση του νερού και κατ’ επέκταση των βακτηρίων που χρησιμοποιούνται για την εξυγίανση των λυμάτων.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος απόρριψης του μαγειρεμένου λαδιού;
Η πρώτη λύση είναι η επίσκεψη στο super market της γειτονιάς. Εκεί μπορούμε να ρωτήσουμε αν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικού λαδιού. Αν ναι, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φέρετε το χρησιμοποιημένο λάδι σας στο κατάστημα μέσα σε ένα κατάλληλο δοχείο (π.χ. πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι νερού).
Από εκεί και πέρα μία εξειδικευμένη εταιρία θα τα συλλέξει και θα τα μεταφέρει σε εργοστάσιο παραγωγής biodiesel, όπου μετά από κατάλληλη επεξεργασία τα μαγειρικά λάδια θα μετατραπούν σε βιοκαύσιμα.
Ακόμη, μια δεύτερη λύση είναι οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης λαδιού. Σε πολλά σημεία στους δήμους της χώρα μας, υπάρχουν ειδικοί κάδοι, δίπλα στους κοινούς κάδους ανακύκλωσης. Εκτός αυτού, διάφορες ιδιωτικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στη συλλογή και προώθηση προς επεξεργασία, του χρησιμοποιημένου λαδιού. Έτσι, ακόμα και αν ο δήμος σας δε διαθέτει τους κατάλληλους κάδους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτές για να σας πληροφορήσουν για τον τρόπο που θα διαθέσετε το χρησιμοποιημένο λάδι σας.
Τέλος, συλλογή λαδιού προς ανακύκλωση κάνουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, ακόμα και κάποια super market. Μπορείτε να απευθυνθείτε εκεί για να μάθετε αν μπορείτε να δώσετε εκεί το λάδι που θέλετε να πετάξετε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη