pantespani_sintagi
Η ιστορία πίσω από το παντεσπάνι

Η λέξη παντεσπάνι προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα και αναφέρεται σε γλύκισμα το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική, ως βάση για διάφορα γλυκά. Η προέλευση της λέξης είναι η παρακάτω:

Ο Φίλιππος ο Β΄, κυβερνήτης της Ισπανικής Αυτοκρατορίας (Felipe II de España, 1527-1598), ζήτησε από τον ζαχαροπλάστη του παλατιού να του φτιάξει ένα γλύκισμα, το οποίο να μη βαρεθεί ποτέ να το τρώει. 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ζαχαροπλάστη, ο βασιλιάς απέρριπτε κάθε γλύκισμα που δοκίμαζε. Η σύζυγος του ζαχαροπλάστη αποφάσισε να βοηθήσει τον απελπισμένο άνδρα της και άρχισε να κάνει διάφορες δοκιμές στην κουζίνα της με ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο κι αυγά, χωρίς όμως να μπορέσει να φτιάξει κάτι ποιοτικό για τον βασιλιά. Στο τέλος έφτιαξε ένα είδος αφράτου γλυκίσματος, το οποίο ο ζαχαροπλάστης παρουσίασε στον βασιλιά. Εκείνος το δοκίμασε και του άρεσε, και έκτοτε άρχισε να το τρώει σαν ψωμί.

Με τον καιρό το γλύκισμα αυτό διαδόθηκε σε όλη την καλή κοινωνία της Ισπανίας, και αργότερα ολόκληρης της Ευρώπης. Οι Γάλλοι το ονόμασαν «Ψωμί της Ισπανίας», δηλαδή «Pain d’ Espagne», ονομασία η οποία μεταφέρθηκε στην ελληνική γλώσσα και αφομοιώθηκε ως «Παντεσπάνι».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fysiki_oefe_1.jpg
Πανελλαδικές: Τα 2 τελευταία χρόνια τα 7 τμήματα της Φυσικής των ΑΕΙ της χώρας μας είχαν κενές πάνω από τις μισές θέσεις εισακτέων
Aπό τις διαθέσιμες θέσεις, το 50% περίπου έμειναν «ορφανές»  εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Πανελλαδικές: Τα 2 τελευταία χρόνια τα 7 τμήματα της Φυσικής των ΑΕΙ της χώρας μας είχαν κενές πάνω από τις μισές θέσεις εισακτέων