Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα αρχικά ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο έγκαιρη διάγνωση (και θεραπεία) της νευροεκφυλιστικής νόσου του Πάρκινσον. Ο Michael J. Fox υπήρξε τεράστιος υποστηρικτής της έρευνας για την νόσο Πάρκινσον από τότε που διαγνώστηκε με την πάθηση αυτή το 1991 στην ηλικία των 29 ετών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαιώνει ότι περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με Πάρκινσον, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο (μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ). Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νευρολογικών Διαταραχών και Αγγειακών Επεισοδίων των ΗΠΑ.
Ο χρόνος διάγνωσης και έναρξης της θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικός, επειδή αυτή τη στιγμή, η μέση διάγνωση συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν χάσει περίπου το 60% έως 80% των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στα στελέχη του εγκεφάλου τους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου 2023 στο περιοδικό Nature Communications αποκαλύπτει έναν άλλο πιθανό τρόπο για τον εντοπισμό της νόσου Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο, ακόμη και πριν εμφανιστούν αισθητά συμπτώματα.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου κατά τα αρχικά στάδια της νόσου Πάρκινσον και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν και να προσφέρουν στοχευμένη θεραπεία πριν προχωρήσει περαιτέρω η νόσος.
Τι διαπίστωσε μελέτη για την υγεία του εντέρου και τη νόσο Πάρκινσον
Μια μελέτη του Απριλίου 2022 στο περιοδικό Journal of Parkinson’s Disease υποδηλώνει ότι ανάλογα με το άτομο, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει μικρά προβλήματα ή αλλαγές στον εγκέφαλο, τους μύες και τις αισθήσεις του έως και 20 χρόνια πριν αναπτύξει πραγματικά Πάρκινσον. Ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της νόσου Πάρκινσον φαίνεται να είναι μια διαταραχή ύπνου που ονομάζεται διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (RBD). Αυτό σχετίζεται με την ατροφία ορισμένων συστημάτων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτη του Φεβρουαρίου 2019 στο Annals of Neurology, η RBD συσχετίζεται με πεπτικά προβλήματα και μεταβολές στα βακτήρια του εντέρου μεταξύ ατόμων με νόσο Πάρκινσον και των συγγενών τους.
Έχοντας αυτό κατά νου, επιστήμονες από την Κίνα και τη Γερμανία ξεκίνησαν εργαστηριακή έρευνα για να αναλύσουν τα βακτήρια του εντέρου σε άτομα με πρώιμο στάδιο της νόσου Πάρκινσον (δηλαδή με κινητικά συμπτώματα 5 ετών ή λιγότερο), άτομα με RBD καθώς και στους στενούς συγγενείς ασθενών με RBD και “υγιείς” ανθρώπους (χωρίς κανένα σημάδι Πάρκινσον ή διαταραχών ύπνου).
Χρησιμοποιώντας δείγματα κοπράνων από 441 κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που ανήκαν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες, ανακαλύφθηκαν 84 οικογένειες και 249 γένη βακτηρίων. Αφού συνέκριναν την ποικιλομορφία των βακτηρίων σε αυτές τις ομάδες, οι επιστήμονες παρατήρησαν παρόμοιες αλλαγές στην υγεία του εντέρου μεταξύ εκείνων με RBD και τη νόσο Πάρκινσον. Ένα τμήμα των “καλών” βακτηρίων του εντέρου είχε μειωθεί και ορισμένα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια του εντέρου ήταν παρόντα σε μεγαλύτερες ποσότητες. Συγγενείς ατόμων που διαγνώστηκαν με RBD έδειξαν παρόμοιες διαφορές από τον κανόνα. Συγκρίνοντας και τις τέσσερις ομάδες, η σύσταση των βακτηρίων του εντέρου της ομάδας της νόσου Πάρκινσον ήταν η πιο διαφορετική από την ομάδα ελέγχου των υγιών ατόμων. Οι ομάδες RBD και συγγενών με RBD ήταν πιο κοντά στα βακτήρια του εντέρου των ατόμων με Πάρκινσον.
Συνολικά, βρέθηκαν 12 πιθανοί βιοδείκτες του μικροβιώματος του εντέρου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον διαχωρισμό των ατόμων με RBD (και πιθανώς Πάρκινσον) από την ομάδα των υγιών ατόμων. Εμβαθύνοντας στις πραγματικές διαφορές στη σύνθεση του μικροβιώματος, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση στα βακτήρια που παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFA), τα οποία αποδεδειγμένα προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη και βοηθούν στη διατήρηση του εντερικού φραγμού.
Πώς σχετίζεται λοιπόν αυτό με τη νόσο του Πάρκινσον; Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι, ξεκινώντας από το έντερο και μεταβαίνοντας στον εγκέφαλο, ορισμένες αλλαγές στα λιπαρά οξέα και τις πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν τα υγιή νευρικά κύτταρα να σχηματίσουν ινώδεις συστάδες που επηρεάζουν τους ιστούς και τους προκαλούν τρόμο ή απώλεια του κινητικού ελέγχου.
Συμπεράσματα
Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι συγκεκριμένες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη για πιθανή μελλοντική διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, έως και 20 χρόνια πριν εμφανιστούν τυχόν σωματικά συμπτώματα.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι απαιτούνται μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στην υγεία του εντέρου (αιτία) και της νόσου Πάρκινσον (αποτέλεσμα). Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν υπάρχει αυτή η σχέση.
Ωστόσο, οι ερευνητές γράφουν στη νέα τους έκθεση: «Η δυσβίωση του εντέρου εμφανίζεται ήδη σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο, πριν από την έναρξη της διαταραχής συμπεριφοράς ύπνου REM (RBD) και της νόσου Πάρκινσον, γεγονός που υπογραμμίζει τον πιθανό ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση