Άνδρας που κοιμάται
Η αρτηριακή υπέρταση, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νεφρική λειτουργία, να προκαλέσει απώλεια όρασης και απώλεια μνήμης

Από το ροχαλητό μέχρι την συχνή ούρηση, υπάρχουν ορισμένα σημάδια της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας που μπορούν να σας προειδοποιούν για αυτή τη σιωπηλή απειλή. Η υψηλή πίεση του αίματος είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος και μπορεί με την πάροδο του χρόνου να βλάψει τις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να σας αιφνιδιάσει καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι μετρήσεις της πίεσης φτάσουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, εάν παραμείνετε σε εγρήγορση και ακολουθήσετε τα μηνύματα του σώματός σας, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για ανωμαλίες στην αρτηριακή σας πίεση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό npj Digital Medicine, άτομα που ροχαλίζουν περισσότερο τη νύχτα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν ανεξέλεγκτη υπέρταση.

Ο Dr. Gorav Gupta, Ψυχίατρος και συνιδρυτής της Emoneeds, αναφέρει ότι η υψηλή πίεση του αίματος ή η αρτηριακή υπέρταση, μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγώντας ενδεχομένως σε επιπλοκές.

Η υψηλή πίεση δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά σας, αλλά μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο σας. Εδώ είναι μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

  • Ροχαλητό
  • Αϋπνία
  • Διαταραγμένος ύπνος
  • Συχνουρία
  • Πονοκέφαλος
  • Η πίεση του αίματος δεν μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ροχαλητό

Ένας κοινός δείκτης της υψηλής πίεσης είναι το ροχαλητό, ειδικά εάν συνοδεύεται από διακοπές στην αναπνοή, γνωστό ως υπνική άπνοια. Το ροχαλητό συμβαίνει όταν οι αεραγωγοί αποφράσσονται μερικώς, προκαλώντας κραδασμούς στους ιστούς του λαιμού. Ωστόσο, σε άτομα με υπέρταση, το ροχαλητό μπορεί να σηματοδοτεί περισσότερα από απλά υπνική άπνοια. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει περιορισμένη ροή αίματος λόγω στενωμένων αιμοφόρων αγγείων, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της υψηλής πίεσης.

Αϋπνία

Ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αϋπνία, όπως το άγχος, η κακή υγιεινή ύπνου, η υπέρταση μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, δυσκολεύοντας τον ύπνο ή την παραμονή στον ύπνο όλη τη νύχτα.

Διαταραγμένος ύπνος

Επιπλέον, οι συχνές αφυπνίσεις ή ο ανήσυχος ύπνος μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα που σχετίζονται με την υπέρταση, καθώς τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορούν να πυροδοτήσουν την αντίδραση του σώματος “fight or flight” (μάχης ή φυγής), προκαλώντας ξύπνημα.

Συχνουρία

Επιπλέον, η νυχτουρία, ή η υπερβολική ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να είναι σύμπτωμα υπέρτασης. Τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορούν να επιβαρύνουν τους νεφρούς, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή ούρων και την ανάγκη να ξυπνάτε πολλές φορές για ούρηση.

Πονοκέφαλος

Επιπλέον, το να βιώνετε πονοκεφάλους κατά το ξύπνημα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί επίσης να είναι σημάδι νυχτερινής υπέρτασης. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την υψηλή πίεση τείνουν να είναι πιο έντονοι το πρωί, καθώς η πίεση του αίματος αυξάνεται φυσικά κατά τον ύπνο και κορυφώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η παρακολούθηση αυτών των συμπτωμάτων, ειδικά όταν εμφανίζονται μαζί, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα με τη νυχτερινή υπέρταση και να αναζητηθεί η κατάλληλη ιατρική φροντίδα για να διαχειριστούν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και να περιοριστούν σχετικοί κίνδυνοι.

Η πίεση του αίματος δεν μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας

«Έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς με υψηλή πίεση δεν παρουσιάζουν νυχτερινή πτώση στις μετρήσεις της πίεσης του αίματος, κάτι που συνήθως αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο σε ασθενείς χωρίς υπέρταση», λέει ο Dr. Kamal Verma, Ανώτερος Σύμβουλος στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Amrita της Φαριντάμπαντ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πληκτρολογιο
Πώς βάζουμε διαλυτικά με τόνο, άνω τελεία και εισαγωγικά
Δείτε παρακάτω τι πρέπει να πατήσετε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, ανά σημείο στίξης (με το πληκτρολόγιο πάντοτε ρυθμισμένο στα Ελληνικά)
Πώς βάζουμε διαλυτικά με τόνο, άνω τελεία και εισαγωγικά