Καταγγελία: Την απέλυσε επειδή απήργησε και στο τέλος του μήνα την πλήρωσε… 2 ευρώ
Τι καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και το παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων της πασίγνωστης εταιρείας

Σε εκδικητική απόλυση εργαζομένης προχώρησε η εργοδοσία της Teleperformance, όταν η εργαζόμενη αποφάσισε να απεργήσει, σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίνων και του παραρτήματος Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη εκκρεμής καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για αυτό το ζήτημα, η εταιρία πιέζει  την εργαζόμενη να φύγει απ’ το παρεχόμενο διαμέρισμα την ίδια μέρα που της ανακοινώθηκε η απόλυσή της.

Επιπλέον, την ημέρα της μισθοδοσίας η εταιρία είχε το θράσος να πληρώσει την εργαζόμενη με μόλις ΔΥΟ ΕΥΡΩ, ενώ η ίδια εργαζόταν κανονικά ολόκληρο τον μήνα Μάιο, αναφέρεται στην καταγγελία.

Η καταγγελία

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και το παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance καταγγέλλει:

Η εργοδοσία της Teleperformance έχει φτάσει την εκμετάλλευση και την απανθρωπιά στο απροχώρητο. Ειδικά στην τοπική έδρα της στα Χανιά όπου διαμένουν εκατοντάδες εργαζομένων από βορειοευρωπαϊκές χώρες, η εκμετάλλευση χτυπάει “ταβάνι”.

Την ίδια στιγμή που το Ελληνικό παράρτημα της πολυεθνικής ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το 2023, στα σωματεία μας έχουν φτάσει αλλεπάλληλες καταγγελίες από εργαζομένους ότι η εταιρία τους υπερχρεώνει αυθαίρετα για το ρεύμα και για έξοδα στέγασης.

Η εταιρία παρακρατεί αυτόματα απ’ τους μισθούς των εργαζομένων χρεώσεις ρεύματος στα 40 με 45 σέντ την κιλοβατώρα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος και δεν υπάρχουν καν μετρητές στα διαμερίσματα τους για να πιστοποιείται η κατανάλωση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα γίνονται υπέρογκες κρατήσεις για αυτονόητες υπηρεσίες στέγασης απ’ τους μισθούς των εργαζομένων.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το παράδειγμα εργαζομένου που η εταιρία του παρακράτησε 440 ευρώ απ’ τον μισθό του για «καθαριότητα» αφότου του υπέδειξαν οι ίδιοι ότι είναι αναγκασμένος να μετακινηθεί σε άλλο παρεχόμενο διαμέρισμα.

Οι παραπάνω πρακτικές χρεώσεων οδηγούν τους εργαζομένους να χάνουν κάθε μήνα απ’ τους μισθούς τους 200 με 300 ευρώ για διαμερίσματα 20 – 30 τετραγωνικών. Επισημαίνουμε ότι τα πλυντήρια ρούχων στα διαμερίσματα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, και στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαμερίσματα είναι μονάχα εξοπλισμένα με μάτι κουζίνας για μαγείρεμα. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν δύναται η μηνιαία κατανάλωση ενός τέτοιου διαμερίσματος να πλησιάζει τα εξωφρενικά ποσά των 300 ευρώ.

Ασφαλώς οι παραπάνω πρακτικές επηρεάζουν όλους τους εργαζομένους της εταιρίας στα Χανιά, οι οποίοι μάλιστα έρχονται εδώ από χώρες της βόρειας Ευρώπης με υποσχέσεις της εταιρίας για παρεχόμενα διαμερίσματα σε ξενοδοχεία με σύγχρονες εγκαταστάσεις… Μόνο και μόνο για να αντικρίσουν απαράδεκτες συνθήκες  στα διαμερίσματα που τους παρέχονται. Στοιβάζονται σε σχεδόν παραιτημένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του προηγούμενου αιώνα, με μούχλα και κατσαρίδες στα δωματια τους.

Το αποκορύφωμα της απανθρωπιάς το βλέπουμε τώρα με την εταιρία να προχωρά στην εκδικητική απόλυση εργαζομένης αφού η ίδια είχε απεργήσει. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη εκκρεμής καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για αυτό το ζήτημα, η εταιρία πιέζει  την εργαζόμενη να φύγει απ’ το παρεχόμενο διαμέρισμα την ίδια μέρα που της ανακοινώθηκε η απόλυση της.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την ημέρα της μισθοδοσίας η εταιρία είχε το θράσος να πληρώσει την εργαζόμενη με μόλις ΔΥΟ ΕΥΡΩ ενώ η ίδια εργαζόταν κανονικά ολόκληρο τον μήνα Μάιο. Η εταιρία έχει δηλαδή την προσδοκία η εργαζόμενη αναλάβει έξοδα μετακόμισης με αυτόν τον «μισθό»… Η δικαιολογία της εταιρίας στο να αποδώσει 2 ευρώ ως μισθό ήταν ότι δήθεν οι κρατήσεις για κόστη ηλεκτρισμού τριών μηνών έφταναν το εξωφρενικό ποσό των 954 ευρώ!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εταιρία βρήκε και κάτι παραπάνω να χρεώσει την εργαζόμενη. Καθώς όταν μπήκε στο δωμάτιο δεν υπήρχε πουθενά εξοπλισμός καθαριότητας, ζήτησε βοήθεια να καθαριστεί η μούχλα που προϋπήρχε εκεί από τους διαχειριστές. Και ως δια μαγείας, η χρέωση αυτή συν τα «χρωστούμενα» ευρώ στο ρεύμα, έβγαλαν αποτέλεσμα το υπόλοιπο του μισθού να είναι 2 ευρώ…

Καταγγέλλουμε λοιπόν την εμπαικτική στάση της εταιρίας, που ενώ εξυπηρετεί εταιρείες κολοσσούς όπως Google, Apple, Microsoft, Facebook, Netflix, Samsung, Mercedes Benz, Miele, Scalable Capital, Sage, Electrolux, Vattenfall, Telia κ.α αλλά και ΔΕΗ, ΟΤΕ και πολλές άλλες, αποκομίζοντας αυξανόμενα κέρδη ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο, απαιτεί απ’ τους εργαζόμενους να ανέχονται συνθήκες μοντέρνας σκλαβιάς.

Απαιτούμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των εργαζομένων της εταιρίας πανελλαδικά, να σταματήσουν οι αυθαίρετες κρατήσεις, να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να επιλέγουν παροχή ρεύματος με εξατομικευμένο λογαριασμό όπως και δικαιούνται, να παρέχονται κατοικίες με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και να δίνεται προειδοποίηση με το εύλογο χρονικό περιθώριο στους εργαζομένους αν τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν τις παρεχόμενες κατοικίες (ειδικά δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε μακρινές χώρες για να έρθουν εδώ) καθώς και να αποδοθούν στην συνάδελφο οι πλήρεις μισθοί της άμεσα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master