πόδια γόβες
Τι είναι η λιπώδης ηπατική νόσος και πώς συνδέεται με το οίδημα στους αστραγάλους

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επιφέρει κάποιες αλλαγές στο σώμα. Η εφίδρωση και το αίσθημα δίψας περισσότερο από το συνηθισμένο είναι και οι δύο παρενέργειες της έκθεσης σε θερμότερο καιρό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ένα σημάδι στους αστραγάλους τους

Συγκεκριμένα, μπορεί να δουν ότι οι αστράγαλοί τους είναι πιο πρησμένοι από το συνηθισμένο. Αυτό είναι γνωστό ιατρικά ως οίδημα και μπορεί να συμβεί όταν η θερμότητα από το περιβάλλον σας κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται φυσικά.

Σύμφωνα με το oloygeia.gr, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι δύο σοβαρών ασθενειών. Σύμφωνα με υγειονομικούς φορείς, το οίδημα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα λιπώδους ηπατικής νόσου ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα σημάδια του οιδήματος περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένοι αστραγάλοι, πόδια
  • Λαμπερό ή τεντωμένο δέρμα
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, ενόχληση, ακαμψία και βαθουλώματα όταν πιέζετε το δέρμα.
  • Λιπώδη ηπατική νόσο

Τι είναι η λιπώδης ηπατική νόσος και πώς συνδέεται με το οίδημα στους αστραγάλους

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η λιπώδης ηπατική νόσος προκαλείται από την περίσσεια λίπους στο ήπαρ. Είναι μια ξεχωριστή κατάσταση από την αλκοολική ηπατική νόσο, η οποία προκαλείται από χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ -αν και τα συμπτώματα μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται.

Στα πρώιμα στάδιά της, η λιπώδης νόσος του ήπατος συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει απαρατήρητη για χρόνια. Αυτό είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση, το τελικό και πιο σοβαρό στάδιο της νόσου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο.

Ένα σύμπτωμα της κίρρωσης είναι το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, καθώς και στην κοιλιά. Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS λέει: «Εάν αναπτυχθεί κίρρωση, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος), φαγούρα στο δέρμα και πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά (οίδημα)».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλάβη στο ήπαρ μπορεί να ασκήσει πίεση στην πυλαία φλέβα -η οποία μεταφέρει αίμα από τη γαστρεντερική οδό, τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας και τη σπλήνα στο ήπαρ- με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού σε ορισμένες περιοχές.

Άλλα σημάδια λιπώδους ηπατικής νόσου περιλαμβάνουν:

  • Ένα θαμπό πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς (πάνω από την κάτω δεξιά πλευρά των πλευρών)
  • Εξαιρετική κούραση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αδυναμία

Καρδιακή ανεπάρκεια και οίδημα στους αστραγάλους

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένας τύπος καρδιαγγειακής νόσου που εμφανίζεται όταν η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αίμα σε όλο το σώμα, συνήθως επειδή έχει γίνει πολύ δύσκαμπτη ή αδύναμη. Όταν σκεφτόμαστε προβλήματα καρδιάς, πολλοί από εμάς θα αναφέραμε συμπτώματα που επηρεάζουν το στήθος, όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αναγκάζει έναν ή και τους δύο από τους κάτω θαλάμους της καρδιάς να σταματήσουν να αντλούν καλά αίμα. Ως αποτέλεσμα, το αίμα μπορεί να επανέλθει στους αστραγάλους και τα πόδια, προκαλώντας οίδημα», λέει.

Και το NHS αναφέρει το οίδημα στους αστραγάλους και τα πόδια ως ένα από τα «πιο κοινά» σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας. «Μπορεί να είναι καλύτερα το πρωί και να επιδεινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα», λέει ο οργανισμός υγείας.

Άλλα κοινά σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια: Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από δραστηριότητα ή σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορεί να είναι χειρότερο όταν είστε ξαπλωμένοι και μπορεί να ξυπνήσετε μέσα τη νύχτα και να προσπαθείτε να επαναφέρετε την αναπνοή σας στο φυσιολογικό.
  • Κούραση: Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι τις περισσότερες φορές και να βρίσκετε την άσκηση εξαντλητική.
  • Αίσθημα λιποθυμίας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανίσετε ανεξήγητο οίδημα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα