Σύμφωνα με έρευνες, όσοι τρώνε πρωινό καθημερινά, συνήθως ζυγίζουν λιγότερο κι όσοι το προσπερνούν, τείνουν να επιλέγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες στη συνέχεια της ημέρας. Για να λάβουμε τα οφέλη του, όμως, πρέπει πρώτα να δούμε τι λάθη κάνουμε, που μπορεί να μας «κοστίζουν» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ας δούμε τα πιο κοινά.
1o λάθος: Τρώτε πρωινό «στο πόδι»
Συμβαίνει σε πολλούς: αντί να φτιάξουν πρωινό, προτιμούν να χτυπήσουν το snooze στο ξυπνητήρι κι έπειτα παίρνουν κάτι από το φούρνο, μασουλώντας το στο αυτοκίνητο ή στο τρένο. Το λάθος εδώ είναι ότι αφενός καταναλώνουμε αρτοποιήματα με υψηλή θερμιδική αξία από το φούρνο, συνήθως πλούσια σε λιπαρά και αφετέρου δεν τρώμε συγκεντρωμένοι, ώστε να προσέχουμε την ποσότητα. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι τείνουν να επικεντρώνονται στο πρωινό τους, τρώνε πιο ισορροπημένα, ενώ όσοι δεν του δίνουν προσοχή, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, και δεν μασούν σωστά την τροφή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Αν το πρωί δεν έχετε χρόνο ή προτιμάτε να κοιμηθείτε περισσότερο, ετοιμάστε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ.
2ο λάθος: Δεν τρώτε φυτικές ίνες
Αν τρώτε πολλή ζάχαρη στο πρωινό σας, το πιθανότερο είναι να πεινάτε ξανά σε 1-2 ώρες, γιατί η ζάχαρη οδηγεί το σάκχαρο του αίματος σε απότομες αυξομειώσεις. Συν τοις άλλοις, ένα γεύμα πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες είναι εύκολο για την πέψη και η ενέργεια που χαρίζει είναι μικρής διάρκειας, καθώς το πεπτικό δεν χρειάζεται να κοπιάσει πολύ για να τα καταφέρει. Αυτοί οι υδατάνθρακες απορροφώνται άμεσα από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος με την πιο απλή μορφή. Οι φυτικές ίνες, όμως, που παίρνουμε από τη βρώμη, από προϊόντα ολικής άλεσης, από όσπρια, λαχανικά κ.ο.κ. κάνουν ακριβώς το αντίθετο: μας χαρίζουν κορεσμό για περισσότερη ώρα, καθώς οι φυτικές ίνες διογκώνονται στο στομάχι και θέλουν περισσότερο χρόνο να ταξιδέψουν ως το έντερο. Ακόμη, διατηρούν την υγεία του εντέρου, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και εμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Βάλτε στόχο να καταναλώνετε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ξεκινώντας από το πρωινό.
3ο λάθος: Δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη
Οι φυτικές ίνες δεν είναι το μοναδικό συστατικό που μας κρατά πλήρεις και χορτάτους. Η πρωτεΐνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και αν προσθέσετε επαρκή ποσότητα στο πρωινό σας, δεν θα έχετε το αίσθημα λιγούρας στη συνέχεια. Καλές επιλογές είναι μια ομελέτα με λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη με γιαούρτι και φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο, σπόρους chia και μπανάνα, αλλά και smoothie με γαλακτοκομικά και φρούτα ή λαχανικά. Όλα τα παραπάνω συνδυάζουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και αν φροντίσετε να λαμβάνετε 1-1,7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, τότε θα νιώθετε πλήρη κορεσμό.
4ο λάθος: Ξεχνάτε τα λιπαρά
Πολλοί φοβούνται ότι τα λιπαρά τους παχαίνουν, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Οι τροφές με περιεκτικότητα σε λιπαρά πρέπει να αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας, αρκεί τα λιπαρά να μην είναι από επεξεργασμένες τροφές, αλλά να αποτελούν τα λεγόμενα καλά λιπαρά, τα οποία λαμβάνουμε από το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το γιαούρτι κ.ο.κ. Σας κρατούν κι αυτά χορτάτους και μπορούν να απογειώσουν το πρωινό σας.
5ο λάθος: Δεν τρώτε αρκετά
Ένα υγιεινό πρωινό βοηθά να ξεκινήσετε την ημέρα σας σωστά και με ενέργεια. Αν το γεύμα σας είναι ισορροπημένο, τότε θα φάτε πιο υγιεινά στη συνέχεια της ημέρας. Μην φοβηθείτε να φάτε ένα μεγάλο πρωινό, που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και θα σας εξασφαλίσει ενέργεια και κορεσμό για τις επόμενες ώρες, οδηγώντας σας να τρώτε λιγότερο στη συνέχεια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη