frouta
Ποιο συστατικό μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 26%

Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή -ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το τσάι, τα μούρα και τα μήλα- μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 113.000 συμμετέχοντες για 12 χρόνια, αποκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν έξι μερίδες τροφών που ήταν πλούσιες σε φλαβονοειδή καθημερινά είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους με ελάχιστη πρόσληψη.

Φλαβονοειδή VS διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο  πιθανόν βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, τη φλεγμονή και τον μεταβολισμό σακχάρου.

Σε προηγούμενες μελέτες μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι τα φλαβονοειδή που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μπορεί να προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2 και να βελτιώνουν βιοδείκτες όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων και η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι 462 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, που αντιστοιχεί στο 6,28% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής – συμπεριλαμβανομένης της διατροφής – μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Τι να βάλετε στην διατροφή σας

Εάν θέλετε να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών (όπως ο διαβήτης) τότε μπορείτε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας τροφές γεμάτες φλαβονοειδή, όπως μήλα, kale, κρεμμύδια, πορτοκάλια, σταφύλια, σέλινο, μούρα, τσάι και όσπρια.

Τα φλαβονοειδή, όπως και άλλες φυτικές ενώσεις, προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες εν μέρει μειώνοντας τη φλεγμονή, εξηγούν οι ερευνητές. «Ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και η νεφρική νόσος θεωρούνται φλεγμονώδεις παθήσεις» συμπληρώνουν.

Ενώ έρευνα στο παρελθόν έχει αναφέρει ότι η κατανάλωση περισσότερων από 500 χιλιοστόγραμμα φλαβονοειδών την ημέρα συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την ακριβή πρόσληψη, μιας και η ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ανά τρόφιμο.

Σε γενικές γραμμές, ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο με ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι ευεργετικό. Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ, οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τέσσερα φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.

«Όλοι μπορεί να επωφεληθούν από την κατανάλωση, γενικά, περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από την ποσότητα φλαβονοειδών που περιέχουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Πώς θα αυξήσετε φρούτα και λαχανικά

Εάν δυσκολεύεστε να καταναλώσετε την ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών, μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρές προσθήκες, όπως το να τρώτε μερικά κομμάτια μήλου ή λίγα μούρα κάθε μέρα.

Σταδιακά μπορείτε να ενσωματώνετε όλο και περισσότερα φρούτα ή λαχανικά στα γεύματά σας, με διαφορετικούς τρόπους, όπως τα smoothies και οι σαλάτες.

Έχετε όμως κατά νου ότι όσο αυξάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών και ως εκ τούτου θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό για να μην διαταραχθεί η πέψη και η ομαλή κινητικότητα του εντέρου.

Αν και η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή είναι ευεργετική, θυμηθείτε ότι η διαχείριση του άγχους και η φυσική δραστηριότητα (150 λεπτά την εβδομάδα) μαζί με μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή, παίζουν όλα ρόλο στην επιβράδυνση ή την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα