Πίτσα με τυρί
Πώς το τυρί φέρνει ευτυχία και πιο υγιή γήρανση

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Iowa State University και δημοσιεύτηκε στο Nature: Human Behaviour, δείχνει ότι το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση και να υποστηρίξουν τη γνωστική υγεία καθώς γερνάμε.

Συγκεκριμένα, ενώσεις στο τυρί -όπως η τρυπτοφάνη και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα- μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης, βελτιώνοντας τη διάθεση και ενδεχομένως μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες αποδείξεις, ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία και τη μακροζωία.

Τα θρεπτικά οφέλη του τυριού

Το τυρί είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες D και B12, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της υγείας των οστών, της μυϊκής λειτουργίας και των συνολικών σωματικών διεργασιών. Η νέα μελέτη υπογραμμίζει ότι η τακτική κατανάλωση τυριού, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτές τις σωματικές λειτουργίες και να συμβάλει στην υγιέστερη γήρανση. Οι ερευνητές συμπεραίνουν, ότι ο μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων του τυριού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πώς το τυρί μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση

Το τυρί περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή, που σχετίζεται με την ευτυχία και την ευεξία. Ενισχύοντας τα επίπεδα σεροτονίνης, το τυρί μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη διάθεση και να προσφέρει έναν φυσικό, διαιτητικό τρόπο για την καταπολέμηση του στρες. Η ευχαρίστηση που προέρχεται από την κατανάλωση τυριού μπορεί επίσης να διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ενισχύοντας περαιτέρω τα συναισθήματα ευτυχίας.

Τυρί για καλύτερη γνωστική υγεία

Η νέα μελέτη τονίζει, ότι ορισμένα είδη τυριών, όπως αυτά που είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά, μπορούν να προστατεύσουν από τη γνωστική εξασθένηση. Αυτά τα τυριά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα οποία συνδέονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η ενσωμάτωση του τυριού σε μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε επομένως να είναι ευεργετική για την μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία και την πρόληψη σχετικών παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Το κλειδί είναι η κατανάλωση με μέτρο

Το τυρί προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά εάν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, είναι επίσης υψηλό σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και στα καρδιαγγειακά προβλήματα. Επομένως, το μέτρο είναι το κλειδί για να απολαμβάνετε τα οφέλη του τυριού για την υγεία χωρίς τους σχετικούς κινδύνους. Ο συνδυασμός του τυριού με άλλα θρεπτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφής, που υποστηρίζει τη συνολική υγεία.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master