Thumbnail
Μελέτες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο καιρό χρησιμοποιούνται τα κολλύρια, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθούν από μικρόβια

Τα λάθη που κάνουμε με τα κολλύρια είναι πολύ συνηθισμένα και μερικά είναι τόσο σοβαρά ώστε μπορεί να δημιουργήσουν άμεσα προβλήματα στα μάτια και στην όραση.

Πολλοί ασθενείς μολύνουν το μπουκαλάκι, επειδή αγγίζουν με αυτό το πρόσωπο ή το μάτι τους. Άλλοι βάζουν περισσότερες σταγόνες απ’ όσες απαιτούνται. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι κάποιοι μπερδεύουν τα κολλύρια για τα μάτια με τις σταγόνες για τα αυτιά (ωτικές σταγόνες) ή άλλες χρήσεις.

Έχει, λ.χ., βρεθεί ότι ποσοστό έως και 80% των ασθενών με γλαύκωμα μολύνουν το κολλύριό τους, αγγίζοντας το μάτι ή το πρόσωπό τους. Έως έξι στους δέκα, εξ άλλου, βάζουν περισσότερη από μία σταγόνα στο μάτι τους.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο καιρό χρησιμοποιούνται τα κολλύρια, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθούν από μικρόβια. Μάλιστα αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε ασθενείς που τα χρησιμοποιούν μόνοι τους, αλλά παρατηρείται ακόμα και σε νοσοκομεία, αν και με μικρότερη συχνότητα.

Ωστόσο εξαιρετικά σοβαρό είναι να χρησιμοποιεί κανείς στα μάτια του λάθος σταγόνες. Στην πραγματικότητα, «η χρήση ωτικών σταγόνων στα μάτια είναι ένα από τα πιο συχνά σφάλματα που κάνουν οι ασθενείς, συχνότερα οι ηλικιωμένοι» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Λάθος σταγόνες

Το λάθος αυτό συνήθως  οφείλεται στο ότι τα μπουκαλάκια μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και πολλοί ασθενείς τα φυλάνε στο ίδιο μέρος. Όταν οι ωτικές σταγόνες χρησιμοποιηθούν στα μάτια, προκαλείται γρήγορα:

  • Αίσθημα καύσου (κάψιμο)
  • Έντονα «τσιμπήματα»
  • Κοκκίνισμα
  • Πρήξιμο των ματιών
  • Θολή όραση

Ευτυχώς τα συμπτώματα αυτά έχουν σύντομη διάρκεια. Μερικές φορές, όμως, το λάθος δεν γίνεται με ωτικές σταγόνες, αλλά με άλλα προϊόντα, ακόμα και με κόλλες για τεχνητά νύχια.

Από τη δεκαετία του ’80 που άλλαξαν τα μπουκαλάκια στις κόλλες για τα νύχια, έχουν αναφερθεί αρκετά τέτοιου είδους περιστατικά, σύμφωνα με ειδικούς από την Οξφόρδη. Έχουν π.χ. περιπτώσεις ασθενών που υπέστησαν εκδορές στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών τους από τις κόλλες που κατά λάθος χρησιμοποίησαν.

Για να μην μπερδεύετε τα κολλύρια μεταξύ τους, ο δρ Κανελλόπουλος παρέχει μερικές πρακτικές συμβουλές:

Να φυλάτε τα μπουκαλάκια στα αρχικά κουτιά τους

Σε αρκετά από αυτά υπάρχουν φωτογραφίες ή σχήματα που δείχνουν για ποιο σκοπό προορίζονται. Κολλύρια, λ.χ., δεν υπάρχουν μόνο για ανθρώπους αλλά και για ζώα. Έτσι, στις αρχικές συσκευασίες μπορεί να υπάρχει ένα μάτι, ένα αυτί, ένα κατοικίδιο ή το σχήμα μιας κόλλας.

Ακόμα, όμως, και αν οι συσκευασίες δεν διαθέτουν τέτοια σχήματα, έως ότου ανοίξετε το κουτί για να πάρετε από μέσα το μπουκαλάκι, θα έχετε δει αν είναι οι σωστές σταγόνες ή όχι.

Μην αποθηκεύετε όλα τα κολλύρια στο ίδιο σημείο

Να τα έχετε σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, για να μην βρίσκονται όλα μαζί και σας μπερδεύουν. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να αποθηκεύετε μακριά από τα φάρμακά σας τις κόλλες για τα νύχια και τις σταγόνες για τα ζώα.

Μάθετε τα χρώματα από τα καπάκια

Αν δεν μπορείτε να μάθετε τις ονομασίες των οφθαλμικών σταγόνων, προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα που έχει το καπάκι τους. Αν έχουν όλες λευκά καπάκια, βάψτε το εσείς με άλλα χρώματα. Χρησιμοποιήστε ανεξίτηλο μαρκαδόρο για τον σκοπό αυτό.

Να διαβάζετε το μπουκαλάκι

Πριν από κάθε χρήση, να αφιερώνετε χρόνο για να διαβάζετε φωναχτά το όνομα και την περιγραφή του σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε.

Αλλάξτε το πρόγραμμά σας

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές ώρες της ημέρας τα κολλύρια για τα μάτια και τις ωτικές σταγόνες σας.

Να πετάτε τα περισσεύματα

Μόλις ολοκληρώνετε τη θεραπεία σας, να πετάτε το κολλύριο που περίσσεψε. Με αυτό τον τρόπο δεν θα γεμίσετε το σπίτι με μπουκαλάκια, που δεν θα θυμάστε τι είναι.

Ξεπλύνετε με άφθονο νερό

Αν κατά λάθος βάλετε στο μάτι σας ωτικές ή άλλες σταγόνες, ρίξτε άφθονο νερό και καλέστε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master