Κρίση άσθματος
Το Νο1 πράγμα που μπορεί να βοηθήσει εάν υποφέρετε από κρίση άσθματος και δεν έχετε εισπνεόμενα

Όταν πάσχετε από άσθμα, γνωρίζετε πιθανότατα ότι δεν πρέπει να φεύγετε από το σπίτι χωρίς τα φάρμακα για τις εισπνοές σας. Αλλά ένα πρωινό που έχετε πολλές υποχρεώσεις και βιάζεστε, μπορεί να συμβεί ή μπορεί να ξεχάσετε να ελέγξετε πόσες εισπνοές έχουν απομείνει, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί το φάρμακο χωρίς να το καταλάβετε.

Σε πολλές περιπτώσεις, πιθανότατα θα περάσετε τη μέρα σας χωρίς κανένα πρόβλημα. Άλλες φορές, όμως, μπορεί να αντιμετωπίσετε μία κρίση άσθματος και και να χρειαστείτε την συσκευή και τα φάρμακα για τις εισπνοές  σας. «Είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες μας ως γιατρούς. Πάντα προσπαθούμε να συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να έχουν πάντα μαζί τους εισπνεόμενα, καθώς αυτά μπορούν να σώσει ζωές κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης ασθματικής κρίσης», λέει η Dr. Roma Mehta, πνευμονολόγος στο University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς σας. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, οι μύες που περιβάλλουν τους βρόγχους σας στενεύουν, δυσκολεύοντας την αναπνοή, σύμφωνα με το American College of Allergy, Asthma and Immunology. Μπορεί να νιώσετε σαν κάποιος να κάθεται στο στήθος σας ή σαν να μην μπορείτε να πάρετε μια βαθιά αναπνοή. Τα εισπνεόμενα  φάρμακα είναι ταχείας δράσης και  μπορούν  να ανοίξουν τους αεραγωγούς σας, όταν έχετε κρίση άσθματος. Επομένως, όταν δεν έχετε εισπνεόμενα μαζί σας, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη .

«Είναι ανησυχητικό και σίγουρα θέλετε να έχετε διαθέσιμη συσκευή εισπνοής, αν είναι δυνατόν», λέει ο Dr. Jeffrey Demain, ανοσολόγος και ιατρικός διευθυντής της Lux Infusion & Immunology στο Άνκορατζ στην Αλάσκα. «Μπορεί να είναι επείγον περιστατικό».

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε εάν έχετε κρίση άσθματος αλλά δεν έχετε συσκευή εισπνοής; Γιατροί μοιράζονται μερικές συμβουλές, αλλά τονίζουν επίσης ότι δεν αποτελούν υποκατάστατο της ιατρικής φροντίδας.

Το Νο1 πράγμα που μπορεί να βοηθήσει εάν υποφέρετε από κρίση άσθματος και δεν έχετε εισπνεόμενα

Οι περισσότερες κρίσεις άσθματος πυροδοτούνται από την έκθεση σε κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να είναι κάποιο αλλεργιογόνο, όπως η γύρη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, ο καπνός, η ατμοσφαιρική ρύπανση ή οι αναθυμιάσεις από προϊόντα καθαρισμού με έντονη μυρωδιά. Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν κρίσεις άσθματος ακόμα και με ένα κοινό κρυολόγημα ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, σύμφωνα με την Dr. Demain. Το άγχος, το αλκοόλ και η άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος σε ορισμένους ανθρώπους.

«Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε συμπτώματα, κοιτάξτε γύρω σας και προσπαθήστε να εντοπίσετε τι σας προκαλεί την κρίση», εξηγεί η Dr. Mehta. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από αυτόν τον ερεθιστικό παράγοντα, λέει ο ειδικός. «Αν κάποιος κουρεύει το χορτάρι, μπείτε μέσα. Ή απομακρυνθείτε από το άτομο που φοράει το πολύ έντονο άρωμα».

Άλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος

  • Διατηρήστε την ηρεμία σας
  • Καθίστε όρθιοι
  • Προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε την αναπνοή σας
  • Καλέστε το 166
  • Οργανώστε ένα σχέδιο δράσης για περίπτωση ανάγκης

Διατηρήστε την ηρεμία σας

Όταν νιώθετε ότι έρχεται κρίση άσθματος, προσπαθήστε όσο το δυνατόν να διατηρήσετε την ηρεμία σας, συμβουλεύει ο Dr. Demain. «Μην πανικοβάλλεστε, γιατί αυτό θα επιδεινώσει την ταχεία αναπνοή σας». Επιπλέον, το άγχος για την κρίση άσθματος, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, λέει η Dr. Mehta. Εάν μπορείτε, βρείτε ένα μέρος να καθίσετε και προσπαθήστε να μετρήσετε μέχρι το 10 ενώ παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές, προσθέτει η ειδικός.

Καθίστε όρθιοι

Το να κάθεστε ή να στέκεστε όρθιοι μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των αεραγωγών σας και να μεγιστοποιήσει τη λειτουργία των πνευμόνων σας, η οποία μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος, εξηγεί η Dr. Mehta. Αποφύγετε να σκύψετε προς τα εμπρός, καθώς ο Dr. Demain αναφέρει ότι αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αέρα που μπορείτε να μετακινήσετε μέσα από τους πνεύμονές σας.

Προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε την αναπνοή σας

Ενώ κάθεστε σε όρθια στάση, πάρτε αργές, βαθιές εισπνοές και εκπνοές από τη μύτη σας, λέει ο Dr. Demain. «Η εισπνοή και η εκπνοή από τη μύτη θα διατηρήσει την υγρασία στους πνεύμονές σας», εξηγεί ο ειδικός. Η μύτη μπορεί επίσης να βοηθήσει στο φιλτράρισμα ορισμένων σωματιδίων που αναπνέετε, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την κρίση άσθματος.

Επίσης, αναπνεύστε βαθιά μέσω του διαφράγματος ή της κοιλιακής σας αναπνοής, λέει ο Dr. Demain. Μια άλλη συμβουλή είναι να εκπνέετε μέσα από σφιχτά, σφιγμένα χείλη, λέει ο Dr. Mehta. Απλά προσπαθήστε να επιβραδύνετε τη σύντομη, επιπόλαια  και γρήγορη αναπνοή που μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος, προσθέτει ο ειδικός.

Καλέστε το 166

Μια κρίση άσθματος μπορεί γρήγορα να γίνει σοβαρή, επομένως καλό είναι να καλέσετε το 166 [Αριθμός του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)] για να είστε σίγουροι, λέει η Dr. Mehta. «Το ασθενοφόρο θα έχει φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές». Εάν παρατηρήσετε κάποιον να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, καλέστε το 166.

Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν τα εισπνεόμενα όταν αρχίζουν να νιώθουν τα συμπτώματα της κρίσης του άσθματος και δεν περιμένουν μέχρι να βρεθούν σε ασθματική κρίση, λέει ο Dr. Demain. Επομένως, η αναζήτηση άμεσης βοήθειας το συντομότερο δυνατό είναι ζωτικής σημασίας όταν δεν έχετε μαζί τα εισπνεόμενα.

Οργανώστε ένα σχέδιο δράσης για περίπτωση ανάγκης

Εάν έχετε τη συνήθεια να ξεχνάτε τη συσκευή εισπνοής σας, δημιουργήστε ένα σχέδιο για να βεβαιωθείτε ότι θυμάστε να την έχετε μαζί σας. Επίσης, προσέξτε πόσες δόσεις έχετε και γεμίζετε συχνά τις συσκευές εισπνοής σας, τονίζει ο Dr. Demain.

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε οποιαδήποτε μακροχρόνια φάρμακα ελέγχου που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, όπως κορτικοστεροειδή, βιολογικά ή τροποποιητές λευκοτριενίων. Η Dr. Mehta συνιστά επίσης τη χρήση ενός μετρητή αιχμής ροής, μιας συσκευής χειρός που μετρά πόσο καλά ρέει αέρας από τους πνεύμονές σας.

«Έχει αποδειχθεί ότι οι μετρητές ροής αιχμής ανιχνεύουν τις παροξύνσεις του άσθματος ακόμη και πριν αρχίσετε να έχετε σφίξιμο στο στήθος», λέει. «Αυτό είναι μέρος όλων των σχεδίων δράσης μου για τους ασθενείς με άσθμα».

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα