karpouzi
Μάθετε και τα οφέλη του καρπουζιού

Το καρπούζι, με την άδεια του πεπονιού, είναι ένα από τα κατ' εξοχήν καλοκαιρινά φρούτα. Φρέσκο, κόκκινο, γεμάτο νερό. Είναι ένα φρούτο με έντονα μεσογειακή προφορά και ως τέτοιο αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής.

Είτε κομμένο σε τρίγωνα, είτε σε μεγαλύτερες φέτες, είτε ακόμη και ως κύριο συστατικό στο γκασπάτσο καρπούζι, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα φρούτο γεμάτο οφέλη και είναι πολύ ορεκτικό στον ζεστό καιρό. Επιπλέον, το καρπούζι έχει πολύ λίγες θερμίδες -περίπου 25 έως 30 χιλιοθερμίδες ανά 100 γραμμάρια καρπουζιού- ακριβώς επειδή αποτελείται κατά 90 έως 95% από νερό.

Οφέλη του καρπουζιού

Tι έχει να προσφέρει αυτό το φρούτο στην υγεία σας:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
  • Πηγή φυτικών ινών.
  • Παρέχει βιταμίνη C και λουτεΐνη.
  • Χαμηλή πρόσληψη θερμίδων.
  • Περιέχει σελήνιο.
  • Πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς αντιοξειδωτικού.
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
  • Έχει διουρητικές επιδράσεις.

Τώρα που ο ζεστός καιρός είναι εδώ και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, το καρπούζι μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, ενώ απολαμβάνουμε τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του. Υπολογίζεται ότι περίπου δύο φέτες καρπούζι ισοδυναμούν με ένα ποτήρι νερό.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να συμβάλει, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην αύξηση της ποιότητας των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουμε και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής των παιδιών και των ενηλίκων.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού - σε χυμό, εκχύλισμα, πουρέ ή σκόνη - μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής ακαμψίας, όταν περιέχει επαρκή ποσότητα L-κιτρουλίνης, ενός μη πρωτεϊνικού αμινοξέος, σε πληθυσμούς με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία δημοσιεύονται επίσης στο Nutrients, χρειάζονται περαιτέρω μελέτη για να αποδειχθεί η χρησιμότητά τους.

Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης

Αν και το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό και έχει χαμηλές θερμίδες, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα φρούτα δεν παχαίνουν και ούτε παχαίνουν όταν καταναλώνονται ως επιδόρπιο. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τριών φρούτων την ημέρα θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών, να λάβουμε βιταμίνες και μέταλλα, να είμαστε πιο υγιείς και να διασκεδάζουμε. Εκτός από τη διατροφική τους σημασία, «η κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό στη διατροφή μας επιτρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες σε μεγαλύτερο όγκο, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι», εξηγεί η Elena Pérez Montero, διατροφολόγος στο νοσοκομείο Quirónsalud της Μαδρίτης.

Αν πρέπει να χάσουμε βάρος, προσθέτει ότι «το καρπούζι είναι πολύ χορταστικό, με καλή ποσότητα φυτικών ινών, πολύ νερό και για τον όγκο του έχει λίγες θερμίδες- γι' αυτό η χρήση του σε μια δίαιτα ελέγχου του βάρους είναι φανταστική».

Μπορούν οι διαβητικοί να τρώνε καρπούζι;

Πρέπει να καταρριφθεί ένας μύθος: στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύεται η κατανάλωσή του, αλλά θα πρέπει να προσέχουν τις υπόλοιπες τροφές που έχουν φάει ή πρόκειται να φάνε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κάνουν συνήθως, και πάντα χωρίς να το παρακάνουν σε ποσότητα.

Η διατροφολόγος μας υπενθυμίζει ότι το καρπούζι και το πεπόνι «έχουν χαμηλή ποσότητα ζάχαρης σε σχέση με το βάρος τους. Θα πρέπει να φάμε δύο μερίδες καρπούζι (η συνήθης μερίδα είναι 200 γραμμάρια) για να καταναλώσουμε τη ζάχαρη ενός ροδάκινου ή ενός μήλου».

Προσέξτε για αλλεργίες

Η μόνη περίπτωση στην οποία δεν πρέπει να καταναλώνεται καρπούζι είναι σε περίπτωση αλλεργίας. Είτε έχουμε υποψία είτε επιβεβαιωμένη αλλεργία σε ένα τρόφιμο, θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωσή του. Το ίδιο ισχύει και για το καρπούζι, καθώς και για άλλα κολοκυθάκια, όπως το πεπόνι, το αγγούρι, η κολοκύθα και το κολοκυθάκι.

Κατά την κατανάλωση καρπουζιού, αλλά και πεπονιού, μπορεί να εμφανιστεί κνησμός στο στόμα, ο οποίος οφείλεται στην ευαισθητοποίηση στην προφιλίνη, μια πρωτεΐνη που μοιράζονται αυτά τα φρούτα με τις γύρεις. Αυτό εξηγεί η Ana Pérez Montero, επικεφαλής του Αλλεργιολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Quirónsalud της Μαδρίτης, η οποία προσθέτει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζει συνήθως αυτή η αλλεργία είναι «εντοπισμένος κνησμός στο στόμα, τα χείλη και το λαιμό. Μερικές φορές ο κνησμός είναι αρκετά έντονος, οπότε τείνουν να αρνούνται να φάνε αυτά τα φρούτα».

Όσον αφορά την αλλεργία στο καρπούζι και το πεπόνι, μερικές φορές η αλλεργία προκαλείται από μια πρωτεΐνη μεταφορέα λιπιδίων (LTP) που βρίσκεται στη φλούδα αυτών των φρούτων. Και παρόλο που στα φρούτα αυτά τρώγεται η σάρκα και όχι η φλούδα, ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται είναι αυτός που καθορίζει την αλλεργική αντίδραση. Αυτό εξηγεί ο Aránzazu Plaza, αλλεργιολόγος στην αλλεργιολογική υπηρεσία του νοσοκομείου Universitario Quirónsalud της Μαδρίτης. Παίρνοντας το καρπούζι από τη φλούδα και δαγκώνοντας τη σάρκα όταν φτάσουμε στο λευκό μέρος μπορεί να προκαλέσουμε πρήξιμο στα χείλη (οίδημα χειλιών).

Πηγή: healthstat

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daneia_7.jpg
Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.): Χορήγηση δανείων από τον Σεπτέμβριο 2024
Τα δάνεια χορηγούνταν συνεχώς από το 1910 έως και τα τέλη του 2010 οπότε και είχε ανασταλεί η χορήγησή τους λόγω της οικονομικής κρίσης
Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.): Χορήγηση δανείων από τον Σεπτέμβριο 2024