Thumbnail
Ποιες είναι οι 5 συνήθειες που καταστρέφουν σιωπηλά το μυαλό σας

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από συνήθειες, που αν κανείς σου ζητούσε να απαριθμήσεις, ενδεχομένως και να μην μπορούσες γιατί είναι αμέτρητες. Από το πλύσιμο των δοντιών, μέχρι την επιλογή πρωινού και τις δραστηριότητες που καταπιάνεσαι, όλα αποτελούν μέρος του προγράμματός σου - ενός προγράμματος που έχεις χτίσει μέσα στα χρόνια.

Έχεις αναλογιστεί ποτέ ότι ορισμένες από τις συνήθειες που έχεις σε βλάπτουν την ίδια στιγμή που εσύ νομίζεις ότι σε κάνουν χαρούμενο; Αν όχι, δεν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που δεν έχει κάνει αυτή τη σκέψη. Πράγματι, μερικές από τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας τείνουν να επιδρούν αρνητικά στη ζωή μας και συγκεκριμένα στο μυαλό μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές φορές προβαίνουμε σε ενέργειες δίχως να σκεφτούμε το αρνητικό αντίκτυπο που αυτές έχουν στην υγεία μας. Πρόκειται για πράγματα που όλοι κάνουμε στην καθημερινότητά μας, αγνοώντας ότι επιβαρύνουν την υγεία μας.

Οι συνήθειες της καθημερινότητας που βλάπτουν το μυαλό μας

#1 Παράλειψη πρωινού

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι πολύ σημαντική για την απελευθέρωση χημικών ουσιών του εγκεφάλου, οι οποίες συνδέονται με τα θετικά συναισθήματα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ξεκινάς την κάθε ημέρα σου με αισιοδοξία και ηρεμία; Αντίθετα, η παράλειψη αυτού του γεύματος έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη των θρεπτικών και ιδιαίτερα χρήσιμων για τον εγκέφαλο συστατικών, γεγονός που παρεμποδίζει την ορθή λειτουργία του.

#2 Κάπνισμα

Το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία μας με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλό μας. Μελέτη του 2012 έκανε λόγο για γλωσσική εξασθένηση του εγκεφάλου σε άτομα άνω των 50 ετών που κάπνιζαν, ενώ μελέτη του 2015 εντόπισε πως οι καπνιστές έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από τους μη καπνιστές.

#3 Το υπερβολικό φαγητό

Το φαγητό είναι απόλαυση και κανείς δεν θα υποστηρίξει το αντίθετο. Ωστόσο, όταν ξεπερνάμε το μέτρο, τότε μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Η υπερκατανάλωση τροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Όταν διαταράσσεται η ινσουλίνη του εγκεφάλου, επηρεάζεται η λειτουργία του.

#4 Το να κάνεις πολλά πράγματα μαζί

Κάποιοι θα χαρακτήριζαν το multitasking, δηλαδή το να καταπιάνεσαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ως χάρισμα. Κι αν μέχρι πρότινος θεωρούσες πως αυτό είναι ένα δώρο, γιατί εξοικονομείς χρόνο, έφτασε η στιγμή να μάθεις πως βλάπτει την υγεία του εγκεφάλου σου. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, απέδειξε πως οι άνθρωποι που λαμβάνουν συνεχώς πολλές πληροφορίες αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης. Παράλληλα, δυσκολεύονται στην ανάκτηση πληροφοριών, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας καταστρέφονται εγκεφαλικά κύτταρα.

#5 Στέρηση ύπνου

Και μπορεί οι υποχρεώσεις να είναι ατέλειωτες, όμως ο ύπνος πρέπει να καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της ημέρας σου. Ακόμα κι αν είναι ανέφικτο να κοιμηθείς οκτώ ώρες, φρόντισε να το κάνεις τουλάχιστον έξι. Η έλλειψη ύπνου πέρα από το γεγονός ότι καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα, επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πηγή: jenny.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xenia vlaxou
Έφυγε από τη ζωή η εκπαιδευτικός Πολυξένη (Ξένια) Βλάχου
«Θα τη θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση. Θα τη θυμόμαστε για την εργατικότητά της, το ήθος της, την ορθή της κρίση αλλά και για τη...
Έφυγε από τη ζωή η εκπαιδευτικός Πολυξένη (Ξένια) Βλάχου