Η διατροφή της ευτυχίας: Ποια τρόφιμα μας κάνουν πιο χαρούμενους και δεν παχαίνουν
Unsplash
Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει λίγες θερμίδες

Όταν σκέφτεστε τροφές για την υγεία του εγκεφάλου, τι σας έρχεται στο μυαλό; Για πολλούς ανθρώπους, τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα αυγά και τα καρύδια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ενώ και τα τρία αυτά τρόφιμα είναι σίγουρα ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου, είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, μιας ομάδας τροφίμων που η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καταναλώνει επαρκώς.

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι τα λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κατ’ επέκταση είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Ωστόσο, ίσως δεν γνωρίζετε πώς υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία. Η αλήθεια είναι ότι τα λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Ενώ όλα τα λαχανικά ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου, υπάρχει ένα συγκεκριμένο που μία νευρολόγος επιλέγει να τρώει κάθε μέρα λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του.

Πώς τα λαχανικά υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Η διατροφή πλούσια σε λαχανικά συνδέεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου για διάφορους λόγους. Η νευρολόγος Dr. Lori Schneider, MD, εξηγεί ότι ένας από τους λόγους είναι ότι τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Η επαφή με τις ελεύθερες ρίζες είναι αναπόφευκτη. Ρύποι στον αέρα, αλκοόλ, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα αποτελούν ορισμένες πηγές τους. Αυτό προκαλεί στρες στον οργανισμό, οδηγώντας σε φλεγμονή. Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτών των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας το σώμα.

Επιπλέον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την εγκεφαλική υγεία. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται τόσο με καλύτερη ψυχική υγεία όσο και με καλύτερη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη στενή σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου, γνωστή ως άξονας εγκεφάλου-εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε ωφελεί το έντερο ωφελεί και τον εγκέφαλο.

Τα λαχανικά περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, η ποικιλία των οποίων εξαρτάται από τον τύπο του λαχανικού. Η Dr. Sharon Sha, MD, MS, Καθηγήτρια Κλινικής Νευρολογίας και Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Stanford, συνιστά την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας λαχανικών, καθώς το καθένα προσφέρει διαφορετικό προφίλ θρεπτικών συστατικών. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό, εξηγεί, είναι να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή.

«Η πιο μελετημένη διατροφή που συμβάλλει στην εγκεφαλική υγεία είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι επίσης ευεργετική για την καρδιά. Εάν η διατροφή σας δεν βασίζεται στην μεσογειακή κουζίνα, σας προτείνω να συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά και φρούτα μαζί με άπαχες πρωτεΐνες. Τα λαχανικά πιθανότατα βοηθούν στην παροχή της ποικιλίας των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας», λέει η ειδικός.

Το λαχανικό που τρώει καθημερινά μία νευρολόγος για την υγεία του εγκεφάλου

Ενώ όλα τα λαχανικά συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και οι δύο γιατροί συνιστούν την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας από αυτά για να λαμβάνετε ένα ολοκληρωμένο μείγμα θρεπτικών συστατικών, υπάρχει ένα συγκεκριμένο λαχανικό που η Dr. Schneider δηλώνει ότι τρώει κάθε μέρα, τόσο για τη γεύση του όσο και για τα οφέλη του στην υγεία: τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια αν και κατατάσσονται διατροφικά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα είναι βρώσιμοι μύκητες.  

«Απολαμβάνω τη γήινη γεύση τους και μου αρέσει το γεγονός ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά», εξηγεί.

Προσθέτει ότι οι βήτα-γλυκάνες, ένας τύπος διαλυτών ινών που συνδέεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των μανιταριών. Τα μανιτάρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν:

  • στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα,
  • στη μείωση της χοληστερόλης και
  • στον περιορισμό του κινδύνου καρκίνου

Η Dr. Schneider λέει ότι η επιστημονική έρευνα έχει δείξει τα οφέλη των μανιταριών ειδικά για τον εγκέφαλο. «Υπάρχει πληθώρα ερευνών σχετικά με την επίδραση των μανιταριών στην υγεία του εγκεφάλου και η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί όχι μόνο να διεγείρει την ανάπτυξη των νεύρων αλλά και να βελτιώσει τη μνήμη», εξηγεί.

Όταν η Dr. Schneider μαγειρεύει μανιτάρια στο σπίτι, της αρέσει να τα σοτάρει με ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο, κρεμμυδάκια και ιταλικό μείγμα μπαχαρικών. «Μου αρέσει επίσης να ψήνω στον αέρα φέτες μανιταριών portobello μαριναρισμένα σε ξύδι βαλσάμικο, ελαιόλαδο και καρυκεύματα για tacos, δημιουργώντας ένα τραγανό και πικάντικο πιάτο», λέει.

Ενώ το αγαπημένο λαχανικό της Dr. Schneider είναι τα μανιτάρια, ίσως εσείς προτιμάτε άλλους τύπους λαχανικών. Και οι δύο γιατροί λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Στην πραγματικότητα, συνιστούν να δίνετε προτεραιότητα στα λαχανικά που σας αρέσει η γεύση τους, επειδή αυτό θα σας κάνει πιο πιθανό να τα τρώτε τακτικά. Επαναλαμβάνουν επίσης τη σημασία της κατανάλωσης μιας μεγάλης ποικιλίας λαχανικών για να λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών.

«Πιστεύω στην κατανάλωση μιας πολύχρωμης γκάμας λαχανικών καθημερινά γιατί κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά», δηλώνει η Dr. Schneider. Για παράδειγμα, εξηγεί ότι οι κόκκινες χρωστικές στις ντομάτες, τα παντζάρια, οι κόκκινες πιπεριές και τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αντίθετα, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα αβοκάντο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια περιέχουν ισχυρές αντικαρκινικές ενώσεις, επισημαίνει η Dr. Schneider.

«Οι λευκές και καφέ χρωστικές ουσίες στα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το κουνουπίδι, το σκόρδο και τα πράσα είναι πλούσιες σε αλισίνη και φλαβονοειδή, που διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητεςΟι μπλε και μωβ χρωστικές ουσίες στη μελιτζάνα και το μοβ λάχανο περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και να καθυστερήσουν τη γήρανση», εξηγεί η Dr. Schneider.

«Οι πορτοκαλί και κίτρινες χρωστικές ουσίες στο καλαμπόκι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τις κίτρινες πιπεριές και τα χειμωνιάτικα σκουός δεν προσφέρουν μόνο ζωντανά χρώματα, αλλά υποδεικνύουν επίσης την παρουσία της βήτα-κρυπτοξανθίνης. Αυτό το φυτοθρεπτικό συστατικό συμβάλλει στην ενδοκυτταρική επικοινωνία, μια ζωτικής σημασίας διαδικασία για τη συνολική υγεία», αναφέρει η Dr. Schneider.

Η ενσωμάτωση λαχανικών στα γεύματά σας προσφέρει πολλά οφέλη για ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας. Η αύξηση της πρόσληψής τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη φροντίδα της τρέχουσας και μελλοντικής υγείας του εγκεφάλου σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα