πιάτα
Η κουζίνα μας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εστία πολλών βακτηρίων

Πλένετε τα πιάτα καθημερινά, αλλά γνωρίζατε ότι μια επικίνδυνη συνήθεια που κάνουν οι περισσότεροι και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων στην κουζίνα σας;

Ας δούμε ποιο είναι το κοινό λάθος που μπορεί να κάνετε στο πλύσιμο πιάτων και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

Σφουγγάρια vs Βούρτσες: Ποιο εργαλείο είναι καλύτερο για το πλύσιμο των πιάτων
Μια μελέτη του 2021 στο International Journal of Food Microbiology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βούρτσες για τα πιάτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα σφουγγάρια.

Αυτό συμβαίνει επειδή:

Στεγνώνουν πιο γρήγορα: Οι βούρτσες απορροφούν λιγότερο νερό από τα σφουγγάρια, δημιουργώντας λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Έχουν χαμηλότερο αριθμό βακτηρίων: Η μελέτη έδειξε ότι οι βούρτσες είχαν λιγότερα βακτήρια από τα σφουγγάρια, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πώς να διατηρήσετε τις βούρτσες σας καθαρές
Ακόμα και οι βούρτσες καθαρισμού για τα πιάτα χρειάζονται τακτικό καθαρισμό.

Η μελέτη βρήκε τρεις αποτελεσματικές μεθόδους:

  • Βύθιση σε χλωρίνη: Ένα διάλυμα χλωρίνης μπορεί να απολυμάνει αποτελεσματικά τη βούρτσα σας.
  • Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων: Η υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να σκοτώσει πολλά βακτήρια.
  • Βάλτε τη βούρτσα σας για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να σκοτώσετε τα βακτήρια.

Πότε να αντικαταστήσετε τη βούρτσα καθαρισμού ή το σφουγγάρι σας

Aκόμα και με καλό καθάρισμα, οι βούρτσες και τα σφουγγάρια χρειάζονται αντικατάσταση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να τα αντικαταστήσετε με καινούργια:

  • Για βούρτσες: Αν οι τρίχες φθείρονται ή μαλακώνουν, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσετε. Η εταιρεία καθαρισμού Molly Maid συστήνει την αντικατάσταση τους κάθε 4 εβδομάδες.
  • Για σφουγγάρια: Αν το σφουγγάρι σας έχει μυρωδιά ή έχει σκληρύνει, πετάξτε το αμέσως. Συνιστάται η αντικατάστασή του κάθε εβδομάδα.

Η κουζίνα σας είναι εστία βακτηρίων; Πώς να την καθαρίσετε σωστά

Η κουζίνα μας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εστία πολλών βακτηρίων, από το ωμό κοτόπουλο μέχρι τις βρεγμένες πετσέτες για τα πιάτα. Ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την ανάπτυξη βακτηρίων είναι να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα πιάτων αντί για σφουγγάρι όταν πλένετε τα πιάτα στο χέρι. Επιπλέον, φροντίστε να καθαρίζετε και να αντικαθιστάτε τακτικά τη βούρτσα καθαρισμού των πιάτων σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέα έρευνα συνδέει γνωστά μαγειρικά λάδια με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 30/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα