ύπνος
Με ποιες χρόνιες παθήσεις συνδέεται η τακτική στέρηση ύπνου

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 6.785 ενήλικες που φορούσαν έξυπνα ρολόγια στον ύπνο τους και τα συσχέτισαν με τα προβλήματα υγείας τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χρόνια προβλήματα ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, πολλά από τα οποία σχετίζονται με καρδιομεταβολικές και ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι συσχετίσεις ωστόσο, ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθούν λόγω του τρόπου συλλογής δεδομένων. Οι εθελοντές φορούν συνήθως αισθητήρες σε ένα εργαστήριο ύπνου για λίγες μόνο νύχτες.

Άλλες μελέτες έχουν βασιστεί σε συνήθειες ύπνου, όπως τις περιγράφουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αλλά οι αναφορές αυτές είναι ανακριβείς.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές επεδίωξαν να συλλέξουν δεδομένα ύπνου για χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να το επιτύχουν αυτό, στράφηκαν στο Fitbit, έναν βιοαισθητήρα που διατίθεται στο εμπόριο και είναι στερεωμένος σε ένα βραχιόλι που μπορεί εύκολα να φορεθεί τη νύχτα.

Ανέλυσαν δεδομένα από εθελοντές που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα All of Us, το οποίο περιλάμβανε τη συλλογή δεδομένων από χρήστες του Fitbit και προφίλ χρηστών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών ύπνου και υγείας.

Η συσκευή Fitbit μπορεί να ανιχνεύει μοτίβα ύπνου παρακολουθώντας ταυτόχρονα τον καρδιακό ρυθμό και την κίνηση ενώ ένα άτομο κοιμάται και να εξακριβώνει πότε ένα άτομο βρίσκεται σε ύπνο REM, βαθύ και ελαφρύ ύπνο, καθώς και τη διάρκεια του ύπνου και τον χρόνο που παρήλθε από τον ανήσυχο ύπνο. Τα προφίλ των εθελοντών περιλάμβαναν ιστορικό ασθενειών, ηλικία, φύλο, ύψος, φυλή, βάρος και άλλους σχετικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές αναζήτησαν μοτίβα μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και των προβλημάτων υγείας των συμμετεχόντων στη μελέτη. Βρήκαν αυτό που περιγράφουν ως αντίστροφη σχέση μεταξύ του βαθύ και του ύπνου REM και της αύξησης της πιθανότητας εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Βρήκαν επίσης συσχέτιση μεταξύ του προβληματικού ύπνου και των μείζονων καταθλιπτικών διαταραχών, της παχυσαρκίας, της αγχώδους διαταραχής, της υπερλιπιδαιμίας και της υπέρτασης.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko.jpg
Ασπρόπυργος: Συνελήφθησαν οι γονείς του τρίχρονου που καταπλακώθηκε από γκαραζόπορτα
Ασπρόπυργος: Χειροπέδες στους γονείς του τρίχρονου που καταπλακώθηκε από γκαραζόπορτα
Ασπρόπυργος: Συνελήφθησαν οι γονείς του τρίχρονου που καταπλακώθηκε από γκαραζόπορτα
Βιασμοί στην Σπάρτη
Σπάρτη: Χουντικός, θρήσκος και αρνητής του κορονοϊού ο πατέρας που βίαζε την 9χρονη κόρη του
Μια ματιά στο προφίλ του 40χρονου που κατηγορείται για τους βιασμούς της 9χρονης κόρης του στη Σπάρτη
Σπάρτη: Χουντικός, θρήσκος και αρνητής του κορονοϊού ο πατέρας που βίαζε την 9χρονη κόρη του