Μόλυνση από φακούς
Τυφλώθηκε από ένα κοινό λάθος με τους φακούς επαφής – Τι πρέπει να προσέχετε

Πέρυσι η Rachel Prochnow, που τότε ήταν 34 εβδομάδων έγκυος έκανε κάτι που είχε κάνει αμέτρητες φορές στο παρελθόν: έκανε ντους χωρίς να βγάλει τους φακούς επαφής.

Σε δύο εβδομάδες είχε τυφλωθεί τελείως από εκείνο το μάτι. Οι γιατροί είπαν ότι ένα παράσιτο που βρέθηκε στο νερό είχε μπει στο μάτι της, πιθανότατα ενώ έκανε ντους, και τρύπωσε στον ευαίσθητο ιστό, προκαλώντας ζημιά.

Η Prochnow πάντα πρόσεχε τη φροντίδα των ματιών της, φορώντας φακούς επαφής από τα 12 της. Τους έβγαζε πάντα το βράδυ, τους καθάριζε καλά και αντικαθιστούσε τακτικά τις θήκες των φακών επαφής της, φροντίζοντας να είναι όλα αποστειρωμένα.

Αυτό που ξεκίνησε ως ελαφρύς ερεθισμός στο δεξί της μάτι γρήγορα επιδεινώθηκε. «Ο πόνος κάνει τον τοκετό να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο. Ήταν απολύτως εξωπραγματικό», δήλωσε η ίδια.

Αλλά ποτέ δεν ήξερε ότι το ντους, το κολύμπι ή το ζεστό μπάνιο με φακούς επαφής θα μπορούσαν να την καταστήσουν ευάλωτη στη μόλυνση. «Νόμιζα ότι τα έκανα όλα σωστά. Δεν το έκανα», ανέφερε.

Οι γιατροί τελικά της διέγνωσαν κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα. «Λόγω της σοβαρότητας της νόσου, έπρεπε να προκαλέσουμε τοκετό στις 27 εβδομάδες», είπε στο TikTok, αποκαλύπτοντας ότι δύο μήνες μετά τον τοκετό, πολεμούσε ακόμα αυτή την επώδυνη ασθένεια.

Τι είναι η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα και πώς προκαλείται

Η πάθηση προκαλείται από το παράσιτο acathamoeba, έναν μονοκύτταρο οργανισμό, που βρίσκεται σε λίμνες, ωκεανούς, νερό βρύσης, έδαφος και αέρα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η νόσος επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα, που είναι το διαυγές, εξωτερικό στρώμα του ματιού. Η χρήση φακών επαφής μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικά δάκρυα σε αυτό το στρώμα, στα οποία μπορεί να εισέλθει το παράσιτο αcanthamoeba.

Εάν τα παράσιτα εισέλθουν με επιτυχία στον κερατοειδή, μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν, προκαλώντας πόνο στα μάτια, ερυθρότητα, θολή όραση, ευαισθησία στο φως και υγρά μάτια. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Εάν οι γιατροί εντοπίσουν την πάθηση αρκετά νωρίς, μπορούν να την αντιμετωπίσουν εύκολα με σταγόνες.

Σε περίπου 40% των περιπτώσεων, οι γιατροί πρέπει να κάνουν χειρουργική επέμβαση, «ξύνοντας» το εξωτερικό μέρος του ματιού για να αφαιρέσουν τα παράσιτα και αργότερα επισκευάζοντας την περιοχή μέσω μεταμόσχευσης.

Η λανθασμένη αρχική διάγνωση και η χειρουργική επέμβαση μετά το λάθος με τους φακούς επαφής

Αυτό έπρεπε να περάσει και η γυναίκα από το Τέξας. Αφού αρχικά έγινε λανθασμένη διάγνωση από πέντε διαφορετικούς γιατρούς, συμβουλεύτηκε ειδικούς και έκανε απόξεση του κερατοειδούς της. Στη συνέχεια ξεκίνησε οφθαλμικές σταγόνες που έπρεπε να εφαρμόζονται κάθε 30 λεπτά για τρεις μήνες, με τη βοήθεια των γονιών της και του συζύγου της Cameron.

Της χορηγήθηκαν επίσης βαριά φάρμακα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου, και έπρεπε να κάνει τακτικές εξετάσεις αίματος για να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα δεν θα προκαλούσαν ηπατική ανεπάρκεια.

Ένα χρόνο και 82 ιατρικές επισκέψεις μετά την αρχική διάγνωση, η Prochnow μπήκε στο χειρουργείο για να αντικατασταθεί ο κερατοειδής της με έναν από έναν νεκρό δότη. Το χειρουργείο πήγε καλά.

Ενώ πριν μπορούσε να δει μόνο το φως και τις κινήσεις των χεριών, τώρα μπορεί να δει και να διαβάσει τα μεγαλύτερα γράμματα σε ένα χάρτη οφθαλμίατρου. Η όρασή της απέχει πολύ από το τέλειο, αλλά μπορεί να τη διορθώσει με γυαλιά.

Τώρα, έχει επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την πάθηση και στην ανατροφή του ενός έτους της, Lachlan, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2023.

Μερικές από τις συμβουλές για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αυτής της λοίμωξης περιλαμβάνουν να βγάζετε τους φακούς επαφής σας πριν κάνετε ντους, να αποφεύγετε να κολυμπάτε ενώ τους φοράτε, να μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης για να καθαρίσετε τους φακούς ή τη θήκη τους και να μην τους φοράτε για περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ουρολοίμωξη
Ουρολοιμώξεις: Γιατί υποτροπιάζουν – Πώς θα προστατευτείτε
Ως υποτροπιάζουσα λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ορίζεται συνήθως η επανεμφάνιση τριών ή περισσότερων επεισοδίων μέσα σε διάστημα ενός έτους, ή...
Ουρολοιμώξεις: Γιατί υποτροπιάζουν – Πώς θα προστατευτείτε