Οι τροφές που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων
«Ορισμένα είδη βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν στους φούρνους μικροκυμάτων, όπως το Klebsiella, το Enterococcus και το Aeromonas, ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία»

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν, ακόμη και να ευδοκιμήσουν, στα πιο σκληρά περιβάλλοντα- σε θαλάσσιες πετρελαιοκηλίδες, πλαστικά σκουπίδια που μεταφέρονται από τους ωκεανούς, ακόμη και στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να επιβιώσουν και σε φούρνους μικροκυμάτων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Microbiology οι ερευνητές επέλεξαν 30 φούρνους μικροκυμάτων οι οποίοι βρίσκονταν σε σπίτια, σε κοινόχρηστους χώρους και σε εργαστήρια. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε σχεδόν 750 διαφορετικά είδη βακτηρίων, μερικά από τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Η ανακάλυψη αυτή καταρρίπτει τη θεωρία ότι η ακτινοβολία των μικροκυμάτων σκοτώνει πλήρως τα βακτήρια.

«Ορισμένα είδη βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν στους φούρνους μικροκυμάτων, όπως το Klebsiella, το Enterococcus και το Aeromonas, ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Ντάνιελ Τόρεντ, ερευνητής στο Darwin Bioprospecting Excellence και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μικροβιακός πληθυσμός που βρίσκεται σε αυτές τις οικιακές συσκευές, δεν παρουσιάζει μοναδικό ή αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με άλλες κοινές επιφάνειες κουζίνας» σημείωσε.

Το Klebsiella, για παράδειγμα, είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στα ανθρώπινα κόπρανα και το οποίο σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και μόλυνση του αίματος στους ανθρώπους. Τα βακτήρια Enterococcus και Aeromonas είναι εξίσου ανησυχητικά.

Ωστόσο, δεν φιλοξενούν όλοι οι φούρνοι μικροκυμάτων τους ίδιους τύπους βακτηρίων. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι φούρνοι που βρίσκονταν σε κοινόχρηστους χώρους ή σε νοικοκυριά, φιλοξενούσαν βακτήρια που ήταν διαφορετικά από εκείνα που ανιχνεύθηκαν σε φούρνους μικροκυμάτων εργαστήριων.

Όλα τα βακτήρια που βρέθηκαν στους φούρνους μικροκυμάτων ήταν παρόμοια με αυτά που έχουν ανιχνευθεί σε ηλιακούς συλλέκτες. Οι ερευνητές εκτιμούν πως μόνο τα εξαιρετικά ανθεκτικά είδη βακτηρίων μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες όπως η ακτινοβολία και οι συνεχείς αλλαγές στη θερμότητα.

Οι ερευνητές συνιστούν συχνό καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων με αραιωμένο λευκαντικό ή απολυμαντικό σπρέι.

ΠΗΓΗ: Gizmodo

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες