panselinos
Μία ιδιαίτερη πανσέληνος βρίσκεται «κοντά» μας

Η πανσέληνος Αυγούστου 2024 πρόκειται να στολίσει σύντομα τον νυχτερινό ουρανό, με εκδηλώσεις και δρώμενα δωρεάν για το κοινό.

Η πανσέληνος

Ειδικότερα, η πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί στις 19 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα. Όπως ισχύει κάθε μήνα, έτσι και τον Αύγουστο, η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, το οποίο εκείνη την ημέρα στην Ελλάδα θα λάβει χώρα στις 8:12 μ.μ.

Σύμφωνα, όμως, με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου θα φαίνεται πλήρες ήδη από το Σάββατο, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για 3 διαδοχικές νύχτες.

Επιπλέον, το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος» και μάλιστα πρόκειται για την πρώτη από τις 4 διαδοχικές που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος). Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Μπλε ή κόκκινη πανσέληνος;

Η πανσέληνος του Αυγούστου 2024 θα είναι τεχνικά μια «μπλε» πανσέληνος, ωστόσο αυτό δεν περιγράφει την απόχρωση του φεγγαριού.

Υπάρχουν δύο είδη «μπλε πανσελήνου»: η εποχιακή και η μηνιαία. Όταν έχουμε δύο πανσελήνους μέσα σε έναν ημερολογιακό μήνα, τότε μιλάμε για «μπλε» πανσέληνο. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, έχουμε ένα εποχιακό «μπλε» φεγγάρι. Ο όρος αυτός περιγράφει την τρίτη κατά σειρά από τις 4 πανσελήνους που πρόκειται να λάβουν χώρα σε διάστημα 3 μηνών (μιας εποχής δηλαδή).

Πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, με το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι να αναμένεται το Μάιο του 2027.

Στην πραγματικότητα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ιδίως κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι τους υπόλοιπους και συχνά παίρνει μια πιο βαθιά, σκούρα πορτοκαλί – κόκκινη απόχρωση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα