mprokolo
«Το μπρόκολο θα μπορούσε να αποτρέψει και να θεραπεύσει το εγκεφαλικό επεισόδιο».

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου δημοσίευσε μερικές πρακτικές συμβουλές μαγειρικής για να επωφελούμαστε στο έπακρο από τα υγιεινά μας γεύματα.

Το μαγείρεμα στον ατμό για πέντε λεπτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε το ένζυμο μυροσινάση που υπάρχει στο μπρόκολο και είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη.

Το μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό για πάνω από πέντε λεπτά, το ψήσιμο, στα μικροκύματα ή άλλη μέθοδος μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο, καταστρέφει αυτό το ένζυμο, καθώς και τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού.

w16-92648brokolo.jpg

Μια νέα μελέτη ενισχύει τις προηγούμενες μελέτες βρίσκοντας ότι η κατανάλωση μπρόκολου προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος (συκώτι).

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση μιας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, διατροφής, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, σε συνδυασμό με παχυσαρκία συνδέεται με την ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος. 

«Η θεωρία που έχει επικρατήσει σχετικά με το μπρόκολο και την υγεία είναι ότι προστατεύει από αρκετές μορφές καρκίνου. Κανείς όμως δεν είχε εξετάσει συγκεκριμένα τη σχέση του με τον καρκίνο του ήπατος», δηλώνει η Elizabeth Jeffery, ομότιμη καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε ποντίκια, μια διατροφή «δυτικού τύπου», δηλαδή πλούσια σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετη ζάχαρη (συστατικά που αποθηκεύονται στο συκώτι και μετατρέπονται σε λίπος), είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος και εν συνεχεία σε καρκινογένεση στο συκώτι, συγκεκριμένα ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συνηθέστερη και πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου του ήπατος.

Πώς το μπρόκολο συνδέεται με το εγκεφαλικό

Μια τριετής μελέτη από το Ινστιτούτο Ερευνών Καρδιάς της Αυστραλίας, η πρώτη στο είδος της παγκοσμίως, διαπίστωσε ότι το μπρόκολο θα μπορούσε να αποτρέψει και να θεραπεύσει το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε προκλινικές δοκιμές, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό επιβλαβών θρόμβων αίματος, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε εγκεφαλικό. Μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την απόδοση των φαρμάκων που καταστρέφουν αυτούς τους θρόμβους.

Περίπου το 85% των εγκεφαλικών προκαλούνται από τον σχηματισμό ενός επιβλαβούς θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Xuyu (Johnny) Liu είπε ότι αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα σώσουν ζωές:

“Αφότου ένας ασθενής υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, υποβάλλεται σε θεραπεία με tPA, έναν τύπο φαρμάκου για την εξάλειψη του θρόμβου και για την επιβράδυνση της βλάβης στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, αυτή η θεραπεία είναι επιτυχής μόνο στο 20% των περιπτώσεων.

Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας του tPA αυξάνεται στο 60% όταν το φάρμακο χορηγείται μαζί με με μια ένωση που προέρχεται από το μπρόκολο. Είναι συναρπαστικό, ότι αυτή η φυσική ένωση δεν προκαλεί σημάδια αιμορραγίας, κάτι που είναι μια κοινή παρενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε νέες θεραπείες για το ισχαιμικό εγκεφαλικό με ένα φάρμακο που θα έχει βάση το μπρόκολο μαζί το tPA, πριν καν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο”.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί στην παραλία
Παραλίες της Αττικής που πρέπει να αποφύγετε! Τι ισχύει με τη λίμνη Βουλιαγμένης
Από τον Πειραιά έως την Βουλιαγμένη, από τα 35 δείγματα που εξετάστηκαν τα έντεκα, δηλαδή 31,43%, βρέθηκαν ακατάλληλα (Α) για κολύμβηση
Παραλίες της Αττικής που πρέπει να αποφύγετε! Τι ισχύει με τη λίμνη Βουλιαγμένης
UniversALL
Μαθήματα αστροφυσικής στους μαθητές των ακριτικών νησιών!
"Οι μαθητές δαπάνησαν χρόνο, κόπο και φαιά ουσία, όχι στο κυνήγι κάποιου βαθμού, αλλά γιατί με αφορμή την αστρονομία, απασφαλίστηκε η δημιουργικότητά...
Μαθήματα αστροφυσικής στους μαθητές των ακριτικών νησιών!
mprokolo
Πως πρέπει να μαγειρευτεί το μπρόκολο για να διατηρήσει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες
«Το μπρόκολο θα μπορούσε να αποτρέψει και να θεραπεύσει το εγκεφαλικό επεισόδιο».
Πως πρέπει να μαγειρευτεί το μπρόκολο για να διατηρήσει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες