laptop grafeio ergasia
Mikhail Nilov /Pexels
Πώς θα αντιστρέψετε τις επιπτώσεις στην καρδιά και τον κίνδυνο θανάτου

Όσοι κάνουν καθιστική ζωή για οκτώ ή περισσότερες ώρες καθημερινά, μπορούν να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο θανάτου και ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, εάν κάνουν 140 ή περισσότερα λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να γυμνάζονται κάθε εβδομάδα, «ιδιαίτερα τα άτομα των οποίων οι συνθήκες ζωής επιβάλλουν παρατεταμένη καθιστική ζωή, όπως είναι οι οδηγοί ή οι εργαζόμενοι σε γραφεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Sandra Albrecht, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Κολούμπια.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερα από 6.300 άτομα με διαβήτη που συμμετείχαν στην ετήσια Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή μεταξύ 2007 και 2018.

«Η διαχείριση του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είναι ιδιαίτερα επείγουσα δεδομένης της επιδημίας του διαβήτη και της τάσης των ενηλίκων με διαβήτη να κάθονται περισσότερο και να κινούνται λιγότερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Wen Dai, διδακτορικός φοιτητής επιδημιολογίας στη Σχολή Mailman του Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να εκτιμήσουν τον χρόνο που περνούσαν κάθε εβδομάδα εκτελώντας μέτριες έως έντονες σωματικές δραστηριότητες, καθώς και τον χρόνο που περνούσαν καθιστοί.

Οι ομοσπονδιακές οδηγίες συνιστούν στους ανθρώπους να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση.

Οι δραστηριότητες μέτριας έντασης μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, αερόμπικ στο νερό, διπλό τένις ή χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι έντονες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τρέξιμο, κολύμπι, γρήγορη ποδηλασία, τένις ή μπάσκετ.

Οι άνθρωποι που κάθονταν για οκτώ ή περισσότερες ώρες καθημερινά, είχαν 77% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν έκαναν λιγότερα από 140 λεπτά μέτριας / υψηλής έντασης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, όσοι πετύχαιναν τον στόχο των 140 λεπτών είχαν μόλις 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Η σωματική δραστηριότητα είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που κάθονταν για οκτώ ή περισσότερες ώρες καθημερινά είχαν σχεδόν 3,5 φορές αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αν έκαναν λιγότερα από 140 λεπτά μέτριας/έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Αν όμως ασκούνταν 140 λεπτά ή περισσότερο, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια μειωνόταν κατά 11%, παρά την καθιστική τους συμπεριφορά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα