Thumbnail
Αυτή είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας – Οι κινήσεις που σώζουν ζωές

Το έμφραγμα είναι ο θάνατος ενός τμήματος της καρδιάς που οφείλεται σε απότομη ελάττωση ή διακοπή της αιμάτωσης στο τμήμα αυτό. Με τη σειρά της η απότομη ελάττωση ή διακοπή της αιμάτωσης οφείλεται στην απότομη μερική ή ολική απόφραξη μιας αρτηρίας της καρδιάς, δηλαδή του αγγείου εκείνου που τροφοδοτεί το αντίστοιχο τμήμα της καρδιάς με οξυγονωμένο αίμα.

Το υπόστρωμα για το φαινόμενο αυτό είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η στεφανιαία νόσος, δηλαδή η προϋπάρχουσα ύπαρξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες της καρδιάς. Για διάφορους λόγους και σε εντελώς απρόβλεπτο χρόνο, οι αθηρωματικές αυτές πλάκες προκαλούν θρόμβωση του αυλού της αρτηρίας που οδηγεί στην απότομη ελάττωση ή πλήρη διακοπή της αιμάτωσης.

Οι επιπτώσεις του εμφράγματος στην υγεία και τη ζωή μπορεί είναι δυστυχώς καταστροφικές. Το έμφραγμα μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε θάνατο μέσω ανακοπής από αρρυθμίες προερχόμενες από το τμήμα της καρδιάς που δεν αιματώνεται επαρκώς. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης και σοκ, καθώς το τμήμα της καρδιάς που επιζεί μπορεί να μην επαρκέσει αρχικώς για τις ανάγκες του οργανισμού. Ένα τέτοιο καρδιογενές όπως λέγεται σοκ έχει και στην εποχή μας υψηλό κίνδυνο θανάτου. 

Μακροπρόθεσμα, το έμφραγμα επίσης μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, μια χρόνια κατάσταση όπου το τμήμα της καρδιάς που έχει επιζήσει δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού χωρίς απαραίτητα να προκαλεί σοκ. Τέλος, το τμήμα της καρδιάς που έχει πεθάνει μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα αρρυθμίες που οδηγούν σε ανακοπή και θάνατο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η στεφανιαία νόσος έχει δύο πρόσωπα: ένα σταθερό, όπου οι αθηρωματικές πλάκες ελαττώνουν την αιμάτωση ενός τμήματος της καρδιάς αλλά δεν προκαλούν απότομη θρόμβωση. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται στην πλειοψηφία ως πόνος στο στήθος κατά την κόπωση ή το ψυχολογικό στρες, γιατί τότε οι απαιτήσεις της καρδιάς σε οξυγονωμένο αίμα είναι περισσότερες. Μόλις σταματήσει η κόπωση ή το στρες, ο πόνος υποχωρεί εντός λίγων λεπτών. Ο πόνος με αυτά τα χαρακτηριστικά καλείται σταθερή στηθάγχη και σε γενικές γραμμές δεν είναι επικίνδυνος με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το άλλο πρόσωπο της στεφανιαίας νόσου είναι ουσιαστικά το έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπου ο πόνος εμφανίζεται ακόμα και χωρίς κόπωση και δεν υποχωρεί εντός ολίγων λεπτών, γιατί η θρόμβωση που προκάλεσε την απότομη πτώση της αιμάτωσης παραμένει. 

Ο πόνος αυτός κλινικά αποκαλείται ασταθής στηθάγχη και στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο πόνος στο στήθος που εμφανίζεται στην κόπωση αλλά για πρώτη φορά. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αξίζει να σημειωθεί πως η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται περίπου τις μισές φορές με έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πηγή: ygeiamou.gr
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diatrofi
Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε την πρώτη εβδομάδα που ξεκινάμε διατροφή
Το πιο σημαντικό είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ενός πτυχιούχου διατροφολόγου που θα σε βοηθήσει και θα σε καθοδηγήσει
Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε την πρώτη εβδομάδα που ξεκινάμε διατροφή
Ρεβύθια
Ρεβιθάδα μελωμένη στο φούρνο, με λαχανικά και μπαχαρικά
Ένα χορταστικό και πλούσιο φαγητό με υπέροχη γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς συνδυάζει τα οφέλη των οσπρίων μαζί με τις θρεπτικές ουσίες και...
Ρεβιθάδα μελωμένη στο φούρνο, με λαχανικά και μπαχαρικά
Σπαζοκεφαλιά με πρόβατα
Σπαζοκεφαλιά: Μόνο οι πιο έξυπνοι άνθρωποι θα βρουν την κατσίκα σε 8 δευτερόλεπτα
Χρειάζεται πολύ καλή παρατηρητικότητα και εξαιρετικές γνωστικές δεξιότητες για να καταφέρετε να λύσετε αυτή τη σπαζοκεφαλιά
Σπαζοκεφαλιά: Μόνο οι πιο έξυπνοι άνθρωποι θα βρουν την κατσίκα σε 8 δευτερόλεπτα