Τοστ
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε 1,96 εκατομμύρια ανθρώπους - Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άλλα τρόφιμα

Ένα συστατικό που συνηθίζουμε να βάζουμε στα τοστ μπορεί να αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, το συστατικό αυτό δεν είναι το λευκό, επεξεργασμένο ψωμί, αλλά το αλλαντικό που συνοδεύει το τυρί, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Εξετάζοντας στοιχεία από σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 50 γραμμάρια αλλαντικά την ημέρα (περίπου 2 φέτες) είναι αρκετά για να αυξηθεί ο κίνδυνος κατά 15%. Αντίστοιχα, 100 γραμμάρια μη-επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ημερησίως αυξάνουν κατά 10% τις πιθανότητες διαβήτη.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά σε όσους τρώνε 90 γραμμάρια κόκκινο κρέας ή/και αλλαντικά την ημέρα, να τα μειώσουν σε 70 γρ. ή λιγότερα. Κόκκινο κρέας θεωρείται:

  • Το μοσχαρίσιο
  • Το αρνί
  • Το πρόβειο
  • Το χοιρινό
  • Το κρέας από ελάφι
  • Το κρέας από κατσίκι

Αντίστοιχα επεξεργασμένα κρεατικά θεωρούνται τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν, το σαλάμι κ.λπ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Diabetes and Endocrinology. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις ισχύουσες συστάσεις για την μειωμένη κατανάλωση κρέατος, λένε οι επιστήμονες.

Η νέα μελέτη

Η  νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 1,96 εκατομμύρια ανθρώπους από 20 χώρες του κόσμου. Οι 107.271 από αυτούς έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Η μέση κατανάλωση κρέατος  ήταν:

  • Έως 110 γραμμάρια την ημέρα για το ανεπεξέργαστο κόκκινο κρέας
  • Έως 49 γραμμάρια την ημέρα για τα επεξεργασμένα κρεατικά
  • Έως 72 γραμμάρια την ημέρα για τα πουλερικά

Κάθε ένα από αυτά σχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη. Τη μικρότερη επίπτωση είχαν τα πουλερικά. Ανά 100 γραμμάρια την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 8%. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ λιγότερο ισχυρό απ’ ό,τι εκείνα για το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, λένε οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας παρέχει τα πιο εμπεριστατωμένα στοιχεία έως σήμερα για τη συσχέτιση ανάμεσα στην  κατανάλωση επεξεργασμένου και μη κόκκινο κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Nita Forouhi, καθηγήτρια Πληθυσμιακής Υγείας & Διατροφής στο Κάιημπριτζ.

Και πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση για μετριασμό της κατανάλωσής τους.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολειο
«Λουκέτο» σε ιδιωτικό σχολείο λόγω παρενόχλησης μαθητριών: Ο εκπαιδευτικός που κατηγορείται και ο Διευθυντής είχαν ... απαλλαγεί στην ΕΔΕ!
Προκύπτει ζήτημα και για τον ΔΙΔΕ Πειραιά, που έθεσε στο αρχείο μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Μάλιστα, πρόκειται για τον ίδιο Διευθυντή Δ.Ε ο οποίος έχει...
«Λουκέτο» σε ιδιωτικό σχολείο λόγω παρενόχλησης μαθητριών: Ο εκπαιδευτικός που κατηγορείται και ο Διευθυντής είχαν ... απαλλαγεί στην ΕΔΕ!
foitites
Μετεγγραφές φοιτητών: Καταγγελία για λάθη στην πλατφόρμα...
Σύμφωνα με μια καταγγελία, κατά τη διαδικασία αίτησης, η πλατφόρμα τους ενημέρωσε ότι ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια των 17500 Ευρώ κατά κεφαλή,...
Μετεγγραφές φοιτητών: Καταγγελία για λάθη στην πλατφόρμα...