peripoliko
Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησαν ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων και το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού

Μία ακόμα σοβαρή καταγγελία για βίαιη συμπεριφορά εις βάρος αρχαιολόγου είδε το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία από τον Σύλλογο Έκτακτων Αρχαιολόγων και το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Υποστηρίζεται ότι, «Το μεσημέρι της Τρίτης, 30 Ιουλίου 2024, συνάδελφός μας, έκτακτος αρχαιολόγος ο οποίος εργάζεται σε έργο στην Κω και για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, δέχτηκε βίαιη επίθεση από (υπ)εργολάβο: η λεκτική προκλητικότητα και οι υψωμένοι τόνοι από την πλευρά του τελευταίου κορυφώθηκαν με ευθεία, απρόκλητη σωματική επίθεση, και βίαιο γρονθοκόπημα με επάλληλα χτυπήματα στο πρόσωπο του αρχαιολόγου. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε ένα από τα δύο έργα/εκσκαφές για τα οποία ο συνάδελφος κλήθηκε να πραγματοποιήσει επίβλεψη άτυπα, χωρίς να έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας για κανένα από τα δυο».

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πάρεις δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ υπενθυμίζεται ότι πέρσι βίαιη και δυνητικά δολοφονική επίθεση δέχτηκε αρχαιολόγος στην Μύκονο.

Οι Σύλλογοι ζητάνε το υπουργείο Πολιτισμού επιτέλους να προβεί στα απαραίτητα μέτρα και να προστατεύσει τους εργαζόμενους του.

Η καταγγελία

«Η «απόσταση» της Μυκόνου με τα υπόλοιπα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική χώρα, ολοένα και μικραίνει. Το μεσημέρι της Τρίτης, 30 Ιουλίου 2024, συνάδελφός μας, έκτακτος αρχαιολόγος ο οποίος εργάζεται σε έργο στην Κω και για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, δέχτηκε βίαιη επίθεση από (υπ)εργολάβο: η λεκτική προκλητικότητα και οι υψωμένοι τόνοι από την πλευρά του τελευταίου κορυφώθηκαν με ευθεία, απρόκλητη σωματική επίθεση, και βίαιο γρονθοκόπημα με επάλληλα χτυπήματα στο πρόσωπο του αρχαιολόγου. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε ένα από τα δύο έργα/εκσκαφές για τα οποία ο συνάδελφος κλήθηκε να πραγματοποιήσει επίβλεψη άτυπα, χωρίς να έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας για κανένα από τα δυο.

Τα σωματεία ΣΕΚΑ και ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ καταγγέλλουμε απερίφραστα το νέο βίαιο περιστατικό σε βάρος συναδέλφου μας ο οποίος δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη δουλειά του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και η διοίκηση της Εφορείας Δωδεκανήσου φέρουν σοβαρότατες ευθύνες, καθώς πάνω στο έδαφος της τραγικής υποστελέχωσης, κάνουν τους εργαζόμενους «λάστιχο», μεταφέροντάς τους σε άσχετα έργα για τα οποία προσλήφθηκαν αρχικά και εκθέτοντας τους σε σοβαρούς κινδύνους.

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική της διοίκησης και του υπουργείου Πολιτισμού που δίνει γη και ύδωρ υπηρετώντας την «ανάπτυξη», έχει δώσει νέο αέρα στα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία διεκδικούν, κυριολεκτικώς, στο πεδίο την πρωτοκαθεδρία τους. Πέρυσι ήταν η δολοφονική επίθεση σε συνάδελφο στη Μύκονο. Φέτος, τη σκυτάλη της βίας παίρνει η Κως.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον συνάδελφο που δέχτηκε την επίθεση, και ζητάμε από το υπουργείο επιτέλους να προστατέψει τους εργαζομένους του. Πρέπει να διακυβεύεται η ασφάλειά μας, κάθε μέρα που πηγαίνουμε στην εργασία μας; Ζητάμε επίσης από την πλευρά της Δικαιοσύνης την άμεση απόδοση ευθυνών, και την τιμωρία όσων προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Το νήμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι αλλά και τα αρχαία μνημεία, το οποίο περνάει από τον μικρότερο υπεργολάβο και φτάνει στις μεγαλύτερες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες ημετέρων, θα βρει απέναντί της τη συντονισμένη αντίσταση των Συλλόγων και των Σωματείων.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 28/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα