Δέρμα
Σημάδια ψωρίασης που πρέπει να γνωρίζετε

Η ψωρίαση, μια ευρέως διαδεδομένη δερματική πάθηση που επηρεάζει περίπου το 2-3% των Ελλήνων, συχνά περνά απαρατήρητη λόγω της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με τα συμπτώματα και τις θεραπείες της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Donald Grant, παθολόγος και ανώτερος κλινικός σύμβουλος στο The Independent Pharmacy, ρίχνει φως στους βασικούς δείκτες της ψωρίασης, τονίζοντας τη σημασία της αναγνώρισής τους για έγκαιρη παρέμβαση.

«Η ψωρίαση είναι μια εξαιρετικά συχνή αυτοάνοση πάθηση που δεν μπορεί να προληφθεί. Έρχεται σε πολλές μορφές και αφήνει το δέρμα φαγούρα, ερεθισμό και φλεγμονή», ανέφερε ο Δρ Grant και συνέχισε:

«Η κατανόηση των ενδεικτικών συμπτωμάτων της ψωρίασης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της παροχής έγκαιρης θεραπείας για την ελαχιστοποίηση των εξάρσεων. Αλλά ποια είναι τα κοινά σημαίνοντα αυτής της πάθησης; Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες».

Σημάδια ψωρίασης που πρέπει να γνωρίζετε

Ένα από τα κύρια συμπτώματα, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι η εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα, ενδεικτικά της ψωρίασης κατά πλάκας, η οποία εκδηλώνεται κυρίως στους αγκώνες, τα γόνατα ή το τριχωτό της κεφαλής, αν και μπορεί να εμφανιστεί και αλλού στο σώμα.

«Αυτές οι πλάκες μπορεί επίσης να γίνουν ξηρές και να έχουν ασημί φολιδωτή όψη. Η υπερπαραγωγή κυττάρων του δέρματος μπορεί να κάνει το δέρμα παχύ και ξηρό, οδηγώντας σε κνησμό και ερεθισμό. Μια μη λιπαρή μαλακτική κρέμα διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορεί να μειώσει τον κνησμό, καταπραΰνοντας το δέρμα και αφήνοντάς το πιο λείο», εξηγεί ο Δρ. Grant.

Ο ειδικός προειδοποίησε και για άλλα κοινά δερματικά προβλήματα, δηλώνοντας: «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι ενώ ο κνησμός και το κάψιμο στο δέρμα είναι συνηθισμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού -ως σημάδια ηλιακού εγκαύματος- είναι επίσης ένας σημαντικός δείκτης ψωρίασης. Προσβεβλημένες περιοχές μπορεί γρήγορα να ερεθιστούν κατά τη διάρκεια των εξάρσεων και αυτή η αίσθηση μπορεί να εμφανιστεί πριν από ορατές αλλαγές στο δέρμα».

Σύμφωνα με τον παθολόγο, ο κνησμός ή το κάψιμο του δέρματος μπορεί να προέρχεται από φλεγμονή που προκαλείται από την αυτοάνοση πάθηση. Για τη διαχείριση των συμπτωμάτων με μια δροσερή κομπρέσα μπορεί να μειώσει το κάψιμο και να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τον κνησμό, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες για μακροχρόνια ανακούφιση.

Όταν έχετε ξηρό ή σκασμένο δέρμα, ο Δρ. Grant συμβουλεύει να είστε προσεκτικοί: «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ξηρό δέρμα είναι αρκετά φυσιολογικό με την άνοδο της θερμοκρασίας. Παρόλα αυτά, συνιστώ να παρακολουθείτε προσεκτικά το ξηρό ή σκασμένο δέρμα, καθώς μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι της ψωρίασης».

Το ξηρό δέρμα τείνει να εμφανίζεται ως πρώιμο σημάδι αυτής της πάθησης του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αιμορραγία.

«Για να αποτρέψετε το σκάσιμο, προτείνω να ενυδατώνετε τακτικά την πληγείσα περιοχή και να αποφεύγετε πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες. Εάν το ξηρό δέρμα ή το σκάσιμο επιμένει, είναι καλύτερο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή για να έχετε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις θεραπείες που έχετε στη διάθεσή σας. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που στοχεύουν το ξηρό ή ξεφλουδισμένο δέρμα που προκαλείται από ψωρίαση», συμβουλεύει ο ειδικός.

Ψωρίαση των νυχιών

Η ψωρίαση των νυχιών είναι ένας κοινός τύπος δερματικής πάθησης που επηρεάζει περίπου τους μισούς από αυτούς που πάσχουν από ψωρίαση, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS). Ένας δείκτης της ψωρίασης των νυχιών είναι το σκάσιμο των νυχιών -όταν σχηματίζονται μικρά βαθουλώματα ή κοιλώματα στην επιφάνεια των νυχιών των χεριών ή των ποδιών. Επηρεάζει την εμφάνισή τους και, σε σοβαρές περιπτώσεις, η ευθραυστότητα μπορεί να κάνει τα νύχια να θρυμματίζονται.

«Τα νύχια με σκασίματα μπορούν να επηρεάσουν την εργασία και την κοινωνική ζωή, καθιστώντας το γράψιμο ή την πληκτρολόγηση δύσκολα, ενώ επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων. Εάν τα νύχια σας έχουν αλλάξει σε εμφάνιση ή υφή, είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε περαιτέρω συμβουλές από έναν γιατρό», προτείνει ο Δρ. Grant.

Ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής

Ο ειδικός αναφέρθηκε επίσης το ξηρό ή ξεφλουδισμένο τριχωτό της κεφαλής: «Τέλος, οι αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής, όπως το ξηρό ή ξεφλουδισμένο δέρμα, είναι ένα τεράστιο σημάδι ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Αυτός είναι ένας άλλος τύπος ψωρίασης κατά πλάκας που μπορεί να οδηγήσει σε κηλίδες δέρματος που καλύπτονται με λέπια (φολιδωτό δέρμα) και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προσωρινή απώλεια μαλλιών σε σοβαρές περιπτώσεις».

Ωστόσο, τα σαμπουάν χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για τη μείωση του ξηρού, φολιδωτού δέρματος ενώ παράλληλα προστατεύουν από μελλοντικές εξάρσεις. Το δραστικό συστατικό τους επιταχύνει την αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος και πρέπει να χρησιμοποιείται για περίπου 4 εβδομάδες για μείωση των συμπτωμάτων.

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Tραγωδία στη Λήμνο: Δυο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα στη Μύρινα
Οι πυροσβέστες ενημερώθηκαν από τους γείτονες ότι μέσα στο διαμέρισμα διέμενε το ζευγάρι και έδωσαν προτεραιότητα στον εντοπισμό τους
Tραγωδία στη Λήμνο: Δυο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα στη Μύρινα
adonis-georgiadis
Άδωνις: «Εγώ εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα από τα 12, δεν είμαι κανένας άνεργος, ούτε δημόσιος υπάλληλος της ΑΔΕΔΥ. Δεν είμαι μόνιμος, είμαι κανονικός εργαζόμενος...»
Αυτό απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Λήμνο, στους φορείς και τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την διάλυση του νοσοκομείου τους
Άδωνις: «Εγώ εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα από τα 12, δεν είμαι κανένας άνεργος, ούτε δημόσιος υπάλληλος της ΑΔΕΔΥ. Δεν είμαι μόνιμος, είμαι κανονικός εργαζόμενος...»