Thumbnail
Πολλά οφέλη έχουν τα αγγούρια για την υγεία μας

Ιδιαίτερα υγιεινά είναι τα αγγούρια για την υγείας μας, ακόμα κι αν δεν μας γεμίζουν το μάτι καμία φορά.

Τα οφέλη του αγγουριού

1.Τα αγγούρια είναι εξαιρετικά ενυδατικά

Αν έχεις μυηθεί σε κάποια από τις επιπτώσεις των αγγουριών στην υγεία, ίσως γνωρίζεις ότι είναι γεμάτα με νερό. «Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωσή σας», εξηγεί η κλινική διαιτολόγος Dana Melink, RD. Στην πραγματικότητα, αποτελούνται από τουλάχιστον 95 %, καθιστώντας τα ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείς να φας. Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται επίσης κυρίως από νερό, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την καλή λειτουργία όλων των οργανικών μας συστημάτων, ιδιαίτερα των νεφρών μας. Το φρούτο αυτό μας βοηθά επίσης να διατηρήσουμε υγιή αρτηριακή πίεση και διατηρεί τα αποτοξινωτικά μας συστήματα σε πλήρη λειτουργία.

2.Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ

Με κάθε μερίδα αγγουριών, θα πλησιάζεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ υποστηρίζει κυρίως την υγιή πήξη του αίματος σε όλο το σώμα. Είναι επίσης σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των οστών ως ζωτικός πρόδρομος της πρωτεΐνης οστεοκαλσίνης, που απαιτείται για τη δημιουργία οστικού ιστού.

3.Τα αγγούρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής

«Τα αγγούρια είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά», λέει η Melink. Όπως και πολλά άλλα φυτικά τρόφιμα, τα αγγούρια είναι γεμάτα με φυτικές ενώσεις ή πολυφαινόλες, ειδικά λιγνάνες και κουκουρμπιτακίνες. Αυτές οι φυτικές ενώσεις καταπολεμούν τις φλεγμονές σε όλο το σώμα, καθώς και τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να είναι η αιτία για χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Health Sciences διαπίστωσε ότι οι κουκουρμπιτακίνες είναι αποτελεσματικές όχι μόνο στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά και στην πρόληψη του πολλαπλασιασμού τους μέσω του σώματος.

4.Τα αγγούρια υποστηρίζουν την υγιή πέψη

Η περιεκτικότητά τους σε νερό σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες καθιστούν τα αγγούρια μια υγιεινή τροφή για την υποστήριξη της πέψης. Τα αγγούρια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την κανονικότητα και τον υγιή μεταβολισμό, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη, επειδή βοηθά το σώμα να διασπάσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

5.Τα αγγούρια προσφέρουν λίγη βιταμίνη C και κάλιο

Τα αγγούρια περιέχουν μέτριες, αλλά και πάλι αξιοσημείωτες ποσότητες τόσο βιταμίνης C όσο και καλίου. Η βιταμίνη C, που είναι επίσης αντιοξειδωτικό, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κάλιο συμβάλλει στην ενίσχυση των ενυδατικών δυνάμεων των αγγουριών, επειδή αυτό το μέταλλο είναι ένας ηλεκτρολύτης που λειτουργεί για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών σε όλο το σώμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 28/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα