σπηλια νταβελη
Πώς πήρε το όνομά της και τι κρύβει

Η Σπηλιά του Νταβέλη αποτελεί ένα από τα πλέον συζητημένα και μυστηριώδη μέρη στην Αττική. Και πόσα δεν έχεις ακούσει για το μέρος αυτό. Η σπηλιά που βρίσκεται στην Πεντέλη στην πραγματικότητα ονομάζεται Σπήλαιο Πεντέλης ή Σπήλαιο Αμώμων. Ωστόσο οι διάφορες ιστορίες που ειπώθηκαν την έκαναν ευρύτερα γνωστή ως Σπηλιά του Νταβέλη.

Η Σπηλιά του Νταβέλη βρίσκεται στο Όρος Πεντέλη της Αττικής σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Είναι ένα σπήλαιο το οποίο είχε ήδη ανακαλυφθεί από τους Αρχαίους Έλληνες. Ήταν τότε που οι ίδιοι λάξευαν το βουνό για την παραγωγή του φημισμένου Πεντελικού μαρμάρου. Η σπηλιά αρχικά δεν είχε κάποια δίοδο προς τον εξωτερικό χώρο του βουνού.  Ήδη, λοιπόν, από την αρχαιότητα, το σπήλαιο της Πεντέλης απέκτησε μια ιδιαίτερη φήμη. Συγκεκριμένα στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Πανός. Αργότερα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των βυζαντινών ετών, η σπηλιά χρόνους αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών οι οποίοι εκείνα τα χρόνια είχαν εγκατασταθεί σχεδόν σε όλη την Πεντέλη, των λεγομένων Αμώμων.

Τα μυστήρια και οι θρύλοι

Το σπήλαιο της Πεντέλης είχε ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα, αλλά τελικά εξερευνήθηκε πλήρως από το ζεύγος των Ελλήνων σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετρόχειλου. Εδώ και πολλά χρόνια το συνοδεύουν πολλές ιστορίες, θρύλοι και παράξενες αναφορές. Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι συνδέθηκε με τον λήσταρχο Νταβέλη ο οποίος λέγεται ότι είχε εκεί το καταφύγιό του.

Σε συνέχεια αυτού ειπώθηκε ότι από εκεί ακολουθούσε μια μυστική υπόγεια διαδρομή και έφτανε είτε στο Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας με την οποία είχε σχέση είτε ακόμη και στην Ακρόπολη. Και φυσικά όλα αυτά πυροδότησαν ακόμη περισσότερες φήμες για όσα συνέβαιναν σε όσους έφταναν εκεί, ιδιαίτερα στο παρελθόν. Μετά το 1990 η σπηλιά συνδέθηκε με μυστικιστικές τελετές. Ήδη από πολύ παλιά, οι ξυλοκόποι και οι μελισσοκόμοι της Πεντέλης διηγούνταν παράξενες ιστορίες: αλλόκοτες μουσικές, εμφανίσεις αγγέλων και φαντασμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων παράξενων συμβαίνουν στην περιοχή είναι επίσης και το ανηφορικό σημείο που τα αυτοκίνητα κινούνται σαν σε κατηφόρα.

Ο λήσταρχος Νταβέλης και η ιστορία του

Ποιος ήταν όμως ο λήσταρχος που έδωσε το όνομά του στην Σπηλιά του Νταβέλη; Ο λόγος για τον Χρήστο Νταβέλη του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Νάτσιος. Ο Νταβέλης γεννήθηκε στο Στείρι Βοιωτίας περίπου το 1830 και έμεινε στην ιστορία όσο λίγοι για όσα έκανε όντας σε μια συμμορία. Σε εφηβική ηλικία ο Νταβέλης εργαζόταν ως γαλακτοπώλης και υπηρέτης στη Μονή Πεντέλης. Ωστόσο όντας ακόμη νέος μπήκε στις τάξεις της παρανομίας και των συμμοριών. Συγκεκριμένα και μέσα σε λίγα χρόνια εντάχθηκε στη συμμορία που έδρασε στην Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα.

Το 1855 η φήμη του κορυφώθηκε καθώς συμμετείχε στην απαγωγή του Γάλλου λοχαγού Μπερτό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης, που έδωσε στον Νταβέλη το υπέρογκο, τότε, ποσό των 30.000 δρχ. σε χρυσό για να απελευθερωθεί ο Μπερτό. Ο λήσταρχος Νταβέλης σκοτώθηκε σε συμπλοκή με απόσπασμα της Χωροφυλακής το 1856, κοντά στο χωριό Ζεμενό της Βοιωτίας. Αυτό που είναι δε χαρακτηριστικό είναι ότι επικεφαλής του αποσπάσματος ήταν ο αδελφικός του φίλος και πρώην πρωτοπαλίκαρό του, Ιωάννης Μέγας, ο οποίος εγκατέλειψε τη συμμορία και εντάχθηκε στη Χωροφυλακή, μετά από αντιπαράθεση με τον Νταβέλη για... τα μάτια της Ιταλίδας κόμισσας Λουίζας Μπανκόλι. Και βέβαια όλα αυτά στο πλαίσιο των θρύλων και όσων ειπώθηκαν.

Η δομή της σπηλιάς

  • Η είσοδος του σπηλαίου είναι αρκετά μεγαλοπρεπής και προκαλεί δέος σε όποιον φτάσει εκεί. Ιδιαίτερα αν πας για πρώτη φορά και έχεις ακούσει και διαβάσεις τους διάφορους θρύλους και τις ιστορίες.
  • Μετά την είσοδο, θα περπατήσεις σε έναν πελώριο κατηφορικό θάλαμο ο οποίος έχει μήκος 112 μέτρα και μέγιστο πλάτος τα 40 μέτρα. Στη μέση αυτού του θαλάμου, στη Σπηλιά του Νταβέλης υπήρχε ένα κατακόρυφο βάραθρο 15 μέτρων.
  • Στο πιο χαμηλό σημείο αυτού του κεντρικού θαλάμου και κυρίως προς το τέλος του, υπάρχει ένα άλλο βάραθρο με ελικοειδές επικίνδυνο πέρασμα, βάθους περίπου 10 μέτρων
  • Τέλος, κάπου στο αριστερό τοίχωμα της σπηλιάς, υπάρχει πέρασμα που οδηγεί σε μια μικρή εδαφική κοιλότητα με νερό, τη λεγόμενη λίμνη των νυμφών.

Με πληροφορίες από το exploringgreece

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολυτεχνείο - Ντερτιλής
Πολυτεχνείο 1973: «Με παραδέχεσαι ρε; με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»
Κι όταν πια η μοναξιά , η πίκρα , ο πόνος , γίνονται αγανάκτηση , είναι σαν να ακούω τη φωνή του να μου λέει : « Μάνα , δεν πέθανα. Το αίμα μου σας...
Πολυτεχνείο 1973: «Με παραδέχεσαι ρε; με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»
memaska
Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει για τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται και στους γονείς που το τέκνο τους είναι εγγεγραμμένο σε παιδικό σταθμό υπό την προϋπόθεση ότι ο σταθμός εφαρμόζει πλήρες...
Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει για τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
κεραμεως
Κεραμέως: Ερχονται νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες για 200.000 εργαζόμενους το 2025
Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν καταρτιστεί μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φθάσει τις 500.000 τον επόμενο...
Κεραμέως: Ερχονται νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες για 200.000 εργαζόμενους το 2025
seismos
Σεισμική δόνηση, σήμερα τα ξημερώματα, κοντά στις Αλκυονίδες
Η περιοχή των Αλκυονίδων, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ.
Σεισμική δόνηση, σήμερα τα ξημερώματα, κοντά στις Αλκυονίδες