Μαθητής στο σχολείο
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να θωρακίσουν την υγεία των παιδιών τους

Καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει και τα παιδιά ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σχολεία, οι γονείς συνήθως επικεντρώνονται στην αγορά σχολικών ειδών, στην επιλογή κατάλληλων ρούχων και στην οργάνωση του καθημερινού προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που συχνά παραβλέπεται στη λίστα των προετοιμασιών: η οδοντιατρική εξέταση των παιδιών.

Σύμφωνα με τη Δρ. Natasha Flake, πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης Ενδοδοντολόγων, η επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλίσετε την οδοντική υγεία των παιδιών.

Η ανάπτυξη των παιδιών και η επίδραση στα δόντια

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, δεν αναπτύσσονται μόνο σωματικά, αλλά και τα δόντια τους υφίστανται σημαντικές αλλαγές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα και φορούν προστατευτικά στόματος. Τα αναπτυξιακά άλματα, η απώλεια των νεογιλών δοντιών και η εμφάνιση νέων μόνιμων δοντιών μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή αυτών των προστατευτικών. Για τον λόγο αυτό, η Δρ. Flake συνιστά τον έλεγχο της σωστής εφαρμογής των προστατευτικών στόματος σε τακτική βάση, ειδικά πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η σημασία της καθαριότητας των δοντιών

Το καλοκαίρι είναι συνήθως μια περίοδος χαλάρωσης, όπου οι συνήθειες της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να χαλαρώσουν, και αυτό περιλαμβάνει και την οδοντική υγιεινή. Η κακή ή αμελής φροντίδα των δοντιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό τερηδόνας, ειδικά αν το παιδί καταναλώνει πολλά γλυκά και αναψυκτικά. Ένας οδοντιατρικός έλεγχος πριν την έναρξη του σχολείου μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα, όπως κοιλότητες ή φλεγμονές, προτού αυτά εξελιχθούν σε σοβαρότερα προβλήματα.

Η Δρ. Flake τονίζει επίσης τη σημασία της υπενθύμισης στα παιδιά για τη σωστή φροντίδα των δοντιών τους, ιδιαίτερα όταν η καθημερινότητά τους γεμίζει με σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Ο οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να λειτουργήσει και ως μια ευκαιρία για υπενθύμιση των συνηθειών υγιεινής και να δοθεί έμφαση στη σημασία της πρόληψης.

Τι να κάνετε αν χαθεί δόντι από τραυματισμό;

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι η σωστή διαχείριση ενός δοντιού που φεύγει από τη θέση του λόγω ατυχήματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ενδοδοντολόγων, κάθε χρόνο περισσότερα από 5 εκατομμύρια δόντια μετακινούνται από τη θέση τους σε παιδιά και ενήλικες, με τα παιδιά κάτω των 10 ετών να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε τέτοιου είδους τραυματισμούς. Η Δρ. Flake τονίζει ότι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να δώσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα στους γονείς και τα παιδιά, αλλά και γνώσεις για το πώς να διαχειριστούν ένα ατύχημα.

Ακολουθούν τέσσερις βασικές οδηγίες που πρέπει να τηρηθούν σε περίπτωση που ένα δόντι βγει από τη θέση του:

  • Εντοπίστε το δόντι αμέσως: Πιάστε το από το ορατό μέρος του και αποφύγετε να αγγίξετε τη ρίζα. Αν είναι βρώμικο, ξεπλύνετε το προσεκτικά με νερό.
  • Τοποθετήστε το δόντι πίσω στη θέση του το συντομότερο δυνατόν: Η άμεση επανατοποθέτηση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του δοντιού. Σπρώξτε το απαλά στη θέση του με τα δάχτυλά σας ή αφήστε το παιδί να δαγκώσει ελαφρά για να το κρατήσει στη θέση του.
  • Διατηρήστε το δόντι υγρό: Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το δόντι πίσω στη θέση του, βάλτε το σε γάλα ή σε ένα ειδικό κιτ συντήρησης δοντιού. Εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε νερό.
  • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αμέσως: Επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν. Οι ενδοδοντολόγοι, με την εξειδίκευση τους, είναι οι πλέον κατάλληλοι για να σώσουν ένα δόντι σε πολλές περιπτώσεις.

Πηγή: ygeiamou.gr 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxi
Τι προβλέπεται για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα όταν φοιτούν και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία;
Πότε ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο
Τι προβλέπεται για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα όταν φοιτούν και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία;
kefalonia
Πώς βρήκε στέγη μια δασκάλα στην Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς του 1953...
Ο παππούς δεν σκέφτηκε "και τί με κόφτει εμένανε", αφού τα παιδιά του είχαν ξεσκολίσει. Η δασκάλα έπρεπε κάπου να μείνει.
Πώς βρήκε στέγη μια δασκάλα στην Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς του 1953...