ποδια
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Όσοι πάσχουν από κακοσμία ποδιών αντιμετωπίζουν καθημερινή μάχη με την αμηχανία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αφαιρέσουν τα παπούτσια τους σε δημόσιους χώρους όπως το σπίτι κάποιου ή ένα κατάστημα υποδημάτων. Η πάθηση, γνωστή ιατρικά ως βρωμόδωση, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη φροντίδα των ποδιών και των παπουτσιών.

«Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε κακοσμία στα πόδια. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από συσσώρευση βακτηρίων ή μυκητιασικές λοιμώξεις», δήλωσε η Emma McConnachie, εκπρόσωπος του Royal College of Podiatry και πρόσθεσε:

«Υπάρχει πιθανότητα ο ένοχος να είναι τα παπούτσια σας, γι’ αυτό μυρίστε τα σημεία για να δείτε από πού προέρχεται η πηγή της μυρωδιάς για να βοηθήσετε να φτάσετε στην αιτία».

5 λόγοι για τα πόδια που μυρίζουν

  • Ιδρώτας
  • Μυκητιασική λοίμωξη
  • Ορμονικές αλλαγές
  • Υπεριδρωσία
  • Διαβήτης

1. Ιδρώτας

Υπάρχουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια, περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Ο ιδρώτας που παγιδεύεται από τις κάλτσες και τα παπούτσια επιτρέπει στα βακτήρια, τα οποία τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα και τα έλαια του δέρματος, να αναπαράγονται προκαλώντας επιβλαβείς οσμές.

«Πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα με ζεστό σαπουνόνερο και στεγνώνετε καλά τα σημεία μεταξύ των δακτύλων. Η χρήση σφουγγαριού για να καθαρίσετε τα πόδια σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απολέπιση του νεκρού δέρματος που προσπαθεί να αποβάλει το σώμα σας», σημείωσε η Δρ. McConnachie.

Η εναλλαγή των παπουτσιών είναι ζωτικής σημασίας όπως και η χρήση καλτσών από φυσικές ίνες για να μην ιδρώνουν τα πόδια. «Το βαμβάκι, το μπαμπού και το μάλλινο είναι εξαιρετικές φυσικές ίνες που βοηθούν το δέρμα να αναπνέει. Αφήστε τα παπούτσια σας 24-48 ώρες να στεγνώσουν πριν τα φορέσετε ξανά, για να μειωθεί η συσσώρευση βακτηρίων», πρότεινε η ειδικός.

2. Μυκητιασική λοίμωξη

Η πιο κοινή μορφή μόλυνσης που επηρεάζει τα πόδια είναι γνωστή ως πόδι του αθλητή και μπορεί να επηρεάσει έως και το 70% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η μόλυνση είναι συνήθως αποτέλεσμα της επαφής δέρμα με δέρμα και προκαλεί εξάνθημα που τσούζει στο πόδι.

Καθώς ο μύκητας τρέφεται με τον ιδρώτα, τη λιπαρότητα και το νεκρό δέρμα, προκαλεί μια άσχημη οσμή τύπου μύκητα. Η λοίμωξη πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιμυκητιασικά φάρμακα από το φαρμακείο, αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για να διασφαλίσετε ότι έχει επιλέξει το σωστό. Το πόδι του αθλητή μπορεί να μεταδοθεί με κοινή χρήση παπουτσιών, καλτσών ή πετσετών.

3. Ορμονικές αλλαγές

Οι γονείς με παιδιά γνωρίζουν καλά ότι τα πόδια που μυρίζουν έρχονται είναι χαρακτηριστικό των εφήβων, καθώς οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι πιο ενεργοί κατά την εφηβεία. Οι αδένες ενεργοποιούνται όχι μόνο από την άσκηση ή τη ζέστη αλλά και από έντονα συναισθήματα όπως το άγχος και η νευρικότητα.

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσει κακοσμία στα πόδια, καθώς διοχετεύεται περισσότερο αίμα μέσω του σώματος, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Οι γονείς θα πρέπει να κοιτάξουν να επενδύσουν σε δύο ζευγάρια παπούτσια για να επιτρέψουν στα παιδιά να τα εναλλάσσουν τις σχολικές μέρες. Οι μέλλουσες μαμάδες θα πρέπει να προσπαθήσουν να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα παπούτσια για να αφήνουν το δέρμα των ποδιών τους να αναπνέει πιο εύκολα, καθώς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πρησμένα πόδια όσο περνά ο καιρός.

4. Υπεριδρωσία

Η Δ. McConnachie σημείωσε ότι οι άνθρωποι που παλεύουν με δύσοσμα πόδια μπορεί να υποφέρουν από μια κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπεριδρωσία είναι η υπερβολική εφίδρωση που δεν σχετίζεται πάντα με τη ζέστη ή την άσκηση. Μπορεί να ιδρώνετε τόσο πολύ που μουλιάζουν τα ρούχα σας ή στάζουν τα χέρια σας.

«Αυτό μπορεί να σας κάνει να παράγετε περισσότερο ιδρώτα από τον μέσο άνθρωπο, οδηγώντας σε ελαστικό και υγρό δέρμα και δύσοσμα πόδια», εξήγησε η ειδικός. Η ποδολόγος τόνισε ότι η χρήση αντιιδρωτικού απευθείας στα πόδια μπορεί να βοηθήσει, αλλά επέμεινε ότι υπάρχει περαιτέρω θεραπεία κατόπιν συνεννόησης με έναν γιατρό.

«Η εφαρμογή ενός αντιιδρωτικού καθημερινά στα πόδια μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορεί να είναι το προϊόν που χρησιμοποιείτε για τις μασχάλες σας ή ένα ειδικό για τα πόδια. Αν δεν σας βοηθήσει, μιλήστε με τον ποδίατρο ή τον γιατρό σας, καθώς υπάρχει μια σειρά προϊόντων και θεραπειών που μπορούν να σας βοηθήσουν», ανέφερε η ειδικός.

5. Διαβήτης

Οι διαβητικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία των ποδιών τους. Η μυρωδιά των ποδιών δεν είναι σύμπτωμα της πάθησης, αλλά όσοι πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκη στα πόδια ή να παλεύουν με μη επουλωμένα έλκη που μπορεί να αναδίδουν μια άσχημη οσμή.

«Εάν έχουν ενεργό τραύμα στο πόδι και υπάρχει μυρωδιά, μπορεί να είναι σημάδι ότι η πληγή έχει μολυνθεί», εξήγησε η Δρ. McConnachie στην Telegraph. Σε κάθε περίπτωση, οι διαβητικοί πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά τα πόδια τους για σημάδια μόλυνσης, φουσκάλες ή σπασίματα στο δέρμα. Εάν παρατηρήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές, θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep
ΑΣΕΠ: 3.600 μόνιμες θέσεις σε Δημόσιο, Δήμους, ΚΕΠ με απολυτήριο γυμνασίου, λυκείου
Ανοικτές αιτήσεις στην Προκήρυξη 7Κ/2024 - Τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου βγαίνει η 8Κ/2024 για διορισμούς σε ΚΕΠ και Δήμους - Που κάνετε αίτηση
ΑΣΕΠ: 3.600 μόνιμες θέσεις σε Δημόσιο, Δήμους, ΚΕΠ με απολυτήριο γυμνασίου, λυκείου
sokolata
Σοκολάτα: Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την υπέροχη αίσθηση της
Τα λίπη της σοκολάτας αλληλεπιδρούν με το σάλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας πιο υγιεινής εκδοχής της σοκολάτας
Σοκολάτα: Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την υπέροχη αίσθηση της