Κινητό
Λήγει η προθεσμία ένταξης στο σύστημα τη Δευτέρα - Η διαδικασία και το «τσουχτερό» πρόστιμο

Αντιμέτωποι με πρόστιμο θα βρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα πληρωμών IRIS έως αύριο, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Για τους αυτοαπασχολούμενους η ενεργοποίηση γίνεται μέσω του επαγγελματικού τους λογαριασμού και για όσους υπόχρεους ελεύθερους επαγγελματίες  δεν εγγραφούν στο IRIS μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Μηνύματα στέλνονται από την ΑΑΔΕ σε υπόχρεους που δεν έχουν ακόμα συνδεθεί.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα IRIS). Μέσα από το σύστημα αυτό επιτρέπεται να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους και να επωφελούνται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία όπως σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών καθώς και ταχύτητα στην διεκπεραίωση των συναλλαγών».

Σύμφωνα με το ertnews, έως σήμερα, οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται σε 400.000, εκ των οποίων οι 240.000 ενεργοποίησαν το σύστημα άμεσων πληρωμών εντός της φετινής χρονιάς. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρυθμός εγγραφής στην υπηρεσία είναι πενταπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Πώς η εγγραφή

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 2ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ποιες τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία IRIS payments για επαγγελματίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΙΑΣ Α.Ε., επιλέξτε την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε στη διαδρομή Υπηρεσίες>Για Επιχειρήσεις>IRIS άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες/ ατομικές επιχειρήσεις και ενημερωθείτε σχετικά ανά τράπεζα για τον τρόπο ενεργοποίησης.

Ακολουθεί παράδειγμα εγγραφής:

Μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

  • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
  • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).
  • Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.
  • Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορείτε να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

Ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές>Φορολογικές Υπηρεσίες>Επαγγελματικός Λογαριασμός.

Το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας στη διάρκεια του 24ώρου. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

troxaio
Ασυνείδητος τουρίστας χτύπησε διανομέα προσπαθώντας να προλάβει το πλοίο του
Βίντεο ντοκουμέντο από τον τραυματισμό μοτοσυκλετιστή - Τον παρέσυρε Ιταλος που οδηγούσε επικίνδυνα και έτρεχε για να προλάβει το φέρυ μποτ
Ασυνείδητος τουρίστας χτύπησε διανομέα προσπαθώντας να προλάβει το πλοίο του
μπούλινγκ
Θεσσαλονίκη: 16χρονη έδωσε ραντεβού σε 16χρονο μέσω social media και τον ξυλοκόπησαν
Αφού προχώρησαν σε εκφοβισμό ενός εκ των ανηλίκων, του επιτέθηκαν με χρήση σωματικής βίας και αντικειμένων
Θεσσαλονίκη: 16χρονη έδωσε ραντεβού σε 16χρονο μέσω social media και τον ξυλοκόπησαν
pirosvestiki
Tραγωδία στη Λήμνο: Δυο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα στη Μύρινα
Οι πυροσβέστες ενημερώθηκαν από τους γείτονες ότι μέσα στο διαμέρισμα διέμενε το ζευγάρι και έδωσαν προτεραιότητα στον εντοπισμό τους
Tραγωδία στη Λήμνο: Δυο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα στη Μύρινα