καραβιδα
«Δεν υπάρχει εισόδημα, δεν υπάρχουν καραβίδες και ψάρια»

Συναγερμός έχει σημάνει για την πανώλη της καραβίδας που «θερίζει», με αποτέλεσμα η αλιεία να είναι απαγορευτική. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ψαράδες της λίμνης Πολυφύτου είναι σε απόγνωση.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Κουρτίδης, πρόεδρος επαγγελματιών ψαράδων, στην ΕΡΤ πρόκειται για παθογόνο μύκητα, την λεγόμενη μούχλα του νερού, που προκαλεί την πανώλη της καραβίδας. Ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχει εισόδημα, δεν υπάρχουν καραβίδες και ψάρια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχουν τρία χρόνια να ψαρέψουν καραβίδες λόγω της απαγόρευσης.

Όπως λέει ο κ. Κουρτίδης, παρά το ότι ρίχνουν γόνο στο νερό, δεν αλλάζει η κατάσταση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο σύστημα νερού (που συνδέονται με λίμνες και ποτάμια), μέσα σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα.

Η ρίψη γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, προτού εξαλειφθεί και η τελευταία καραβίδα με πανώλη, απλώς παρατείνει το πρόβλημα. Οι καραβίδες που μεταφέρουν την νόσο καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών.

Σε αυτό συμβάλλει και το κοινό που καλείται να ελέγχει, να καθαρίζει και να στεγνώνει τα ρούχα και τον εξοπλισμό του μετά την χρήση, για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές.

Εξάλλου, από την χερσαία μετακίνηση των οστρακοειδών, μπορεί η πανώλη να εξαπλωθεί σε νέους βιότοπους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μέσω πλημμυρών, περπατώντας στην στεριά, από εργαλεία, πλωτά μέσα, δολώματα ή και τον γόνο που ρίχνεται από άλλες περιοχές που πιθανόν να έχουν προσβληθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολική αίθουσα
Απαράδεκτη η συγχώνευση τμημάτων της Ε' τάξης στο 5ο Δημοτικό Χαλανδρίου
Τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει η συγχώνευση τμημάτων της Ε' τάξης στο 5ο Δημοτικό Χαλανδρίου αναφέρονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων...
Απαράδεκτη η συγχώνευση τμημάτων της Ε' τάξης στο 5ο Δημοτικό Χαλανδρίου
ekpaideytikoi
Συγχωνεύσεις: Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γονέων-εκπαιδευτικών και ενέργειες για την αποτροπή ενός εκπαιδευτικού εγκλήματος
Οι εκπαιδευτικοί κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες
Συγχωνεύσεις: Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γονέων-εκπαιδευτικών και ενέργειες για την αποτροπή ενός εκπαιδευτικού εγκλήματος