Γεύμα
Οι ελλείψεις σε αυτές τις ουσίες μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και προβλήματα με τα οστά και τα δόντια, σημειώνουν οι επιστήμονες

Περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες τεσσάρων βασικών θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Global Health.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, την Παγκόσμια Τράπεζα και διατροφικές έρευνες για την εκτίμηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών για 15 βασικές βιταμίνες και μέταλλα σε 185 χώρες.

Από τα αποτελέσματα αυτά, διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν λαμβάνουν αρκετό ιώδιο, βιταμίνη Ε ή ασβέστιο από τα τρόφιμά τους, ενώ περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο.

Οι ελλείψεις σε αυτές τις ουσίες μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και προβλήματα με τα οστά και τα δόντια, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Το Ιώδιο - Περίπου το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες ιωδίου, το οποίο είναι κρίσιμο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Το ιώδιο είναι ένα βασικό μέταλλο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας.

Το ψάρι και το κρέας είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ιώδιο, τα γαλακτοκομικά και το γιαούρτι επίσης. Τα Αυγά και οι γαρίδες μπορούν να δώσουν ικανοποιητικά το ιώδιο που χρειάζεται ένας υγιής οργανισμός.

Η Βιταμίνη Ε - Το 67% των ανθρώπων έχει ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης Ε, η οποία είναι σημαντική για την προστασία των κυττάρων και το στρες.

Υπάρχουν πολλές τροφές να επιλέξετε να καταναλώσετε πλούσιες σε βιταμίνη Ε όπως είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, το μπρόκολο και το ακτινίδιο.

Επειδή η βιταμίνη Ε είναι και λιποδιαλύτης, θα έχετε το μεγαλύτερο όφελος από αυτές τις τροφές αν τις τρώτε μαζί με κάτι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, όπως αβοκάντο, λιπαρά ψάρια ή ελαιόλαδο.

Το ασβέστιο - Το 66% του πληθυσμού φαίνεται ότι δεν καταναλώνει αρκετό ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, καθώς και στην κυκλοφορία του αίματος, τη λειτουργία των μυών, την έκκριση ορμονών και την επικοινωνία στο νευρικό μας σύστημα.

Τροφές όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, η τα λαχανικά και τα φασόλια είναι καλές πηγές ασβεστίου.

Ο σίδηρος - Το 65% των ανθρώπων έχει έλλειψη σιδήρου, που είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.

Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο περιλαμβάνονται: Τα οστρακοειδή, τα φασόλια, οι φακές, το σπανάκι, το μοσχαρίσιο κρέας καθώς και τα δημητριακά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ozempic
Ανησυχητικά ευρήματα για το Ozempic: Νέα δεδομένα στη χρήση του φέρνουν ανατροπή
Η σεμαγλουτίδη, η οποία διατίθεται με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy και Ozempic, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε υπέρβαρα άτομα με καρδιαγγειακή...
Ανησυχητικά ευρήματα για το Ozempic: Νέα δεδομένα στη χρήση του φέρνουν ανατροπή