depy
Πότε τα συμπτώματα «δείχνουν» ΔΕΠΥ στα παιδιά

Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τη συμπεριφορά, καθώς προκαλεί υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, ενώ εκδηλώνεται με κοινά μοτίβα.

Στο παρελθόν οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ένα παιδί με ΔΕΠΥ είναι απλά άτακτο ή αποδιοργανώνεται εύκολα. Πλέον είναι γνωστό ότι πρόκειται για πιο περίπλοκη κατάσταση.

Δύο ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέχουν όλοι οι γονείς.

Βασικά συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Seb Thompson, όταν κάποιος έχει ΔΕΠΥ, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, είναι υπερκινητικός και παρορμητικός. Μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα συμπτώματα ή ένα από αυτά.

Τα μοτίβα ΔΕΠΥ δεν φαίνονται πάντα τα ίδια σε κάθε παιδί, αλλά «κάθε παιδί με ΔΕΠΥ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ένα μοναδικό σύνολο δυσκολιών», σύμφωνα με τη Γεωργία Χρονάκη, λέκτορα αναπτυξιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. «Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να μείνει συγκεντρωμένο μέσα στην τάξη, ενώ ένα άλλο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ έχει συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του παιδιού σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ. Μπορεί επίσης τα παιδιά να έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, αλλά να διαγνωστούν και τα δύο με ΔΕΠΥ.

Ο Δρ. Thompson εξηγεί: «Η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ, μπορεί να περιλαμβάνουν την αδυναμία του παιδιού να μείνει ακίνητο, υπερβολική ανησυχία, αδυναμία αθόρυβης ενασχόλησης με εργασίες, παρορμητική έκφραση, εκτέλεση πράξεων χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες, καθώς και την τάση να μην εξετάζει τους κινδύνους της συμπεριφοράς».

Άλλα σημάδια

Άλλα σημάδια είναι το παιδί να ξεχνάει και να τοποθετεί αντικείμενα σε λάθος σημεία, να αποσπάται εύκολα και να φαίνεται σαν να ονειρεύεται.

«Φανταστείτε το σαν να θέλετε πραγματικά να δώσετε προσοχή σε μια συζήτηση, αλλά ο εγκέφαλός σας να μην σας αφήνει. Φανταστείτε ότι θέλετε πραγματικά να καθίσετε και να παρακολουθήσετε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, ή να καθίσετε να φάτε ή να χαλαρώσετε και να μην σας το επιτρέπει ο εγκέφαλός σας. Οι νέοι με ΔΕΠΥ συχνά βιώνουν μεγάλη απογοήτευση, ιδιαίτερα αν δεν καταλαβαίνουν γιατί ο εγκέφαλός τους λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και άγχος».

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας εκδηλώνει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε ειδικό. Οι διαγνώσεις γίνονται συνήθως από εξειδικευμένες ομάδες αξιολόγησης της ΔΕΠΥ.

Πηγή: mirror.co.uk και onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ
Μαρουσάκης - Τσατραφύλλιας: Έρχεται ψύχρα - Θα δούμε μονοψήφια νούμερα στη θερμοκρασία
Άστατο Σαββατοκύριακο με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Μαρουσάκης - Τσατραφύλλιας: Έρχεται ψύχρα - Θα δούμε μονοψήφια νούμερα στη θερμοκρασία
πυργος
Ολλανδικό πανεπιστήμιο Λέϊντεν: Μάθημα αρχαιολογίας στους πύργους του Μύτικα Χαλκίδας
Σημειώνεται ότι οι δύο πύργοι στο λόφο του Μύτικα, ανήκουν στην υστεροβυζαντινή περίοδο
Ολλανδικό πανεπιστήμιο Λέϊντεν: Μάθημα αρχαιολογίας στους πύργους του Μύτικα Χαλκίδας