Φεστιβάλ Γρίφων
Γρίφοι, παιχνίδια επιστήμης και άλλες δράσεις, θα λάβουν χώρα στο 4ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου στις 11-13 Οκτωβρίου 2024, με τη συμμετοχή καταξιώμενων επιστημόνων και εκπαιδευτικών

To Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου επιστρέφει για 4η συνεχή χρονιά στις 11-10 Οκτωβρίου 2024, σε μία γιορτή επιστήμης και πολιτισμού. Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε πλέον ως θεσμός αποδεικνύοντας ότι το μικρό αυτό ακριτικό ελληνικό νησί, στο ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να δώσει μαθήματα και να εξάγει πολιτισμό.Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, υποστηρικτής για ακόμη μία χρονιά είναι και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Έμπνευση για την φετινή διοργάνωση αποτελεί το περίφημο Γριφοπούλι του Καστελλορίζου, ένα σπάνιο ενδημικό είδος. Θέλοντας λοιπόν να εξαπλώσει την ηθική γνώση και τις επιστήμες, αποφάσισε να εξελιχθεί και να γίνει αποδημητικό πουλί, ανοίγοντας τα φτερά του και διαδίδοντας τη χαρά των γρίφων παντού!

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης, υποδέχονται καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της τέχνης για να προσφέρουν στους συμμετέχοντες και επισκέπτες μια συναρπαστική εμπειρία.

Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο

Το πλέον σημαντικό γεγονός του Φεστιβάλ θα αποτελέσει η συμμετοχή του ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος πρόσφατα αποδέχτηκε και τη θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κύριο θέμα της ομιλίας του θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Γριφολόγοι από το νησί, την Αθήνα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν γρίφους τους με στόχο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων μικρών και μεγάλων. Το αποκορύφωμα στη φετινή διοργάνωση θα αποτελέσουν δύο παγκόσμιας εμβέλειας ηγετικές μορφές των γρίφων, ο Oskar van Deventer, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος γριφοποιός σε δημιουργικό επίπεδο, και ο γνωστός σε όλους για τον διάσημο κύβο του, Erno Rubik, θα συνδεθεί διαδικτυακά κατά την έναρξη του Φεστιβάλ.

Παράλληλα με τους γρίφους και τον διαγωνισμό Γράφων το Φεστιβάλ θα καλύψει και άλλους τομείς όπως: Μηχανική Μάθηση | ΑΙ | Ψηφιακός Μετασχηματισμός |Ρομποτική | Εκπαίδευση STEM |Υγεία | Περιβάλλον | Τέχνη | Πολιτισμό | Τοπικές ξεναγήσεις/Περιηγήσεις.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι τα παιδιά να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν μικρά και μεγάλα μυστικά της επιστήμης. Η συμμετοχή σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, επισκεπτών αλλά και μαθητών από τα όμορα νησιά (Ρόδος, Σύμη, Χάλκη) καταγράφονται στα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων φεστιβάλ. Ανάμεσα στις επιδιώξεις του 4ου φεστιβάλ είναι η συμμετοχή μαθητών/εκπαιδευτικών και από άλλα νησιά αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου μπορείτε να δείτε εδώ: https://kastellorizofestival.com/2024/

Ακούστε τα ενδιαφέροντα podcasts για τη φετινή διοργάνωση εδώ: https://kastellorizofestival.com/2024/podcast/

Δείτε τον απολογισμό της περσινής διοργάνωσης στο ακόλουθο βίντεο: 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παύλος Πολάκης
Η μαντινάδα του Παύλου Πολάκη για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να φτιάξει η δουλειά, αλλιώς θα σιοχαλάσει»
Αινιγματική μαντινάδα Πολάκη: «Για να γιατρέψεις μια πληγή πρώτα την καθαρίζεις, αν δεν γατέχεις να χαλάς, μην ξεκινάς να χτίζεις»
Η μαντινάδα του Παύλου Πολάκη για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να φτιάξει η δουλειά, αλλιώς θα σιοχαλάσει»