asperger
Έτσι θα μπορέσετε να του παρέχετε την υποστήριξη που χρειάζονται για να  μεγαλώσει μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον που θα το αγκαλιάσει και θα το κατανοήσει

Ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν μια υγιή και ολοκληρωμένη ζωή γεμάτη αγάπη. Κάποιες φορές ωστόσο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που αδυνατούμε να εντοπίσουμε εγκαίρως όπως η εμφάνιση του συνδρόμου Asperger, ένα είδος διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής (PDD).

Παρότι η ύπαρξη αυτού του συνδρόμου υποδηλώνει συνήθως υψηλό IQ, πολλοί γονείς αρνούνται να το αποδεχθούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων του παιδιού, που θα του επιτρέψει να κοινωνικοποιηθεί.

Αυτό άλλωστε είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου, που συχνά περιθωριοποιεί το παιδί κάνοντάς το επιρρεπές σε άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης.

Τα 10 πιο κοινά σημάδια αυτισμού στα παιδιά, για να το υποψιαστείτε αμέσως

  • Κοινωνικές δεξιότητες
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά
  • Διατροφικά μοτίβα
  • Ανάπτυξη εγκεφάλου
  • Κληρονομικότητα και εγκυμοσύνη
  • Περιβαντολογικοί παράγοντες
  • Ευαισθησία στις αισθήσεις
  • Κακός συντονισμός
  • Περιορισμένη φαντασία

Κατανοώντας και μαθαίνοντας τα 10 σημάδια που μπορεί το παιδί σας να έχει Asperger, θα μπορέσετε να του παρέχετε την υποστήριξη που χρειάζονται για να  μεγαλώσει μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον που θα το αγκαλιάσει και θα το κατανοήσει.

1. Κοινωνικές δεξιότητες

Όσοι έχουν Asperger συνήθως δυσκολεύονται με κοινωνικές δεξιότητες. Τείνουν να μην μπορούν να κατανοήσουν τις εκφράσεις του προσώπου και να διατηρήσουν οπτική επαφή. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται άβολα και απόμακρα από τους άλλους. Μερικά παιδιά προτιμούν να απομονώνονται και να παίζουν μόνα τους ή να έχουν έναν συγκεκριμένο φίλο. Επιπλέον, ορισμένα παιδιά δεν ανταποκρίνονται όταν ακούν το όνομά τους κάνοντας πολλούς να νομίζουν ότι τους αγνοούν. Μπορεί επίσης να φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν απλές οδηγίες ή ερωτήσεις.

2. Επικοινωνιακές δεξιότητες

Ένα δεύτερο σημάδι είναι ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν χειρονομίες, τον τόνο της φωνής, τη γλώσσα του σώματος και να ανταποκριθούν σε φυσικές συνομιλίες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ομιλία τους η οποία είναι μονότονη και ακούγετε συχνά σαν ρομπότ, ενώ δυσκολεύονται να κατανοήσουν το χιούμορ και τον σαρκασμό.

3. Επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά

Δεν τους αρέσουν οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα και τις δραστηριότητες τους. Όταν αισθάνονται άβολα, μπορεί να επιδείξουν σωματική επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά όπως χτυπήματα χεριών, δάγκωμα ή λίκνισμα.

4. Διατροφικά Μοτίβα

Ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι αρκετά επιλεκτικά με ότι τρώνε και πίνουν. Μπορεί να θέλουν να τρώνε και να πίνουν μόνο το ίδιο είδος φαγητού κάθε μέρα και δεν είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν κάτι νέο. Μπορεί επίσης να μην τρώνε τροφές με συγκεκριμένη υφή. Αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να δώσετε σημασία γιατί είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

5. Ανάπτυξη εγκεφάλου

Ανεξάρτητα από το ότι όσοι πάσχουν από Asperger έχουν επικοινωνιακές και κοινωνικές δυσκολίες συχνά παλεύουν με ενσυναίσθηση. Συνήθως έχουν μέση ή άνω του μέσου όρου νοημοσύνη και σκέφτονται με συγκεκριμένο τρόπο. Έχουν ισχυρή μνήμη και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, ώστόσο δυσκολέυονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων.

6. Κληρονομικότητα και εγκυμοσύνη

Το σύνδρομο Asperger έχειχαρτογραφηθεί στο φάσμα του αυτισμού και οι κληρονομικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του. Έρευνα έχει δείξει ότι και οι δύο γονείς μπορούν να φέρουν το γονίδιο και πολλά γονίδια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 26 εβδομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Asperger. Μπορεί επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ παιδιών που γεννήθηκαν από μεγαλύτερους γονείς. ωστόσο αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

7. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Εκτός από γενετικούς παράγοντες, ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη του Asperger. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από τη μητέρα, ακόμη και φυτοφάρμακα.

8. Ευαισθησία στις αισθήσεις

Τα παιδιά με Asperger μπορεί να έχουν ευαισθησία στις αισθήσεις. Να αισθάνονται άβολα όταν τα αγγίζουν ή να είναι ευαίσθητα στο έντονο φώς και τους δυνατούς θορύβους.

9. Κακός συντονισμός

Ένα άλλο σημάδι είναι η έλλειψη συντονισμού. Τα άτομα με Asperger συχνά φαίνονται άκαμπτα και αδέξια καθώς σκοντάφτουν, ρίχνουν αντικείμενα και πέφτουν.

10. Περιορισμένη φαντασία

Τέλος, μπορεί να έχουν περιορισμένη φαντασία. Συνήθως δεν παίζουν παιχνίδια που απαιτούν φαντασία και τείνουν να εστιάζουν σε ένα θέμα που τους ενδιαφέρει. Αυτό πολλές φορές φαίνεται εμμονικό και παράξενο στους άλλους αλλά στους ίδιους προκαλεί ασφάλεια. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, μη διστάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα