ladi
Μάθετε μέσα από ένα βίντεο πώς να ξεχωρίζετε το καλό ελαιόλαδο

Κάποιοι παράγοντες κάνουν ένα ελαιόλαδο να διαφέρει από κάποιο άλλο σε χρώμα, άρωμα και γεύση. Το ελαιόλαδο είναι συνώνυμο της ποιοτικής μαγειρικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο δεν έχει πάντα υψηλή ποιοτική αξία. Επίσης, ο τρόπος αποθήκευσης επηρεάζει την ποιότητά του. 

Κάποιες φορές η γεύση είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες όπως η περιοχή καλλιέργειας, η ποικιλία ελιάς, η εποχή και ο τρόπος συγκομιδής και ελαιοποίησης που συμβάλουν στο γευστικό προφίλ κάθε ελαιολάδου. 

Ο αγρότης που έχει γίνει viral στο TikTok δίνει συμβουλές στους ακολούθους του για το πώς μπορούν να ξεχωρίσουν το αγνό από το νοθευμένο ελαιόλαδο.

Ο Χρήστος Ντεντόπουλος σε νέο βίντεο που ανέβασε εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο, πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τα σημάδια που δείχνουν ότι το λάδι δεν είναι «καθαρό».

Τι συμβουλεύει

«Σήμερα θα σας πω δύο τρόπους, πώς θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι από το νοθευμένο. Θα μου πεις κι αυτό το ξέρεις; Συγγνώμη κιόλας που γεννήθηκα σε χωριό. Συγγνώμη. Κι αυτό το ξέρω. Ξέρω, αλλά δεν πουλάω λάδι. Αυτό που κάνω τώρα, δεν το κάνω για να πουλήσω το λάδι μου. Το ελαιόλαδο το καλό -για μένα, είναι το κορωνέικο», αναφέρει ο αγρότης.

«Το ελαιόλαδο το καλό, όταν το γυρίζεις και το χύνεις σε ένα μπουκάλι, πρέπει να είναι καταπράσινο. Το ελαιόλαδο το καλό, όταν το βάζεις στο στόμα σου, πρέπει στον ουρανίσκο να νιώσεις ένα μικρό κάψιμο και μία πικρίλα. Είναι το καλύτερο ελαιόλαδο. Υπάρχουν κι άλλοι που σου λένε πικρίζει ή με καίει λίγο, δεν είναι καλό. Όχι, δεν ισχύει ούτε μία στο εκατομμύριο αυτό», συμπληρώνει.

Μάλιστα, εξήγησε πώς γίνεται η νοθεία στο λάδι λέγοντας: «Γι’ αυτό λέω πως καλό είναι να παίρνουμε από τους παραγωγούς. Κάποιοι έμποροι, όχι όλοι βέβαια, μπορεί να παίρνουν το ελαιόλαδο και να το νοθεύουν με ηλιέλαιο ή με αραβοσιτέλαιο. Όταν λοιπόν είναι νοθευμένο το ελαιόλαδο είτε με ηλιέλαιο, είτε με αραβοσιτέλαιο και το βάλεις στο στόμα σου, δεν θα νιώσεις ούτε αυτή την πικρίλα, ούτε αυτό το κάψιμο».

Ο πιο σωστός τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος την νοθεία είναι ο εξής: «υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος για να καταλάβεις αν έχει νοθευτεί με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ή δεν έχει επεξεργαστεί, όπως αυτό του εμπορίου. Σου λένε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, π… Πάρε γνήσιο ελαιόλαδο, βάλτο σε ένα βάζο και βάλτο στο ψυγείο. Πάρε και ελαιόλαδο που είναι νοθευμένο με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο και βάλτο στο ψυγείο. Το γνήσιο ελαιόλαδο θα σου γίνει πάγος, θα σου πήξει στους 4 βαθμούς, το νοθευμένο δεν θα σου πήξει ποτέ. Άστο μέσα πέντε μήνες, δεν θα σου πήξει».

Κλείνοντας, ο Χρήστος Ντεντόπουλος αναφέρεται και στην αποθήκευση του ελαιόλαδου λέγοντας: «Το πιο σημαντικό: όταν παίρνετε λάδι από παραγωγό, σας το δίνει σε έναν τσίγκινο τενεκέ. Αυτός ο τενεκές παιδιά δεν είναι για να αποθηκεύσουμε το λάδι ώστε να το έχουμε σπίτι μας. Είναι για τη μεταφορά. Πάρτε ανοξείδωτο δοχείο να βάζετε το ελαιόλαδό σας μέσα, για να μη χαλάσει η ποιότητα ποτέ».

@akouseme1 Λαδι μονο απο παραγωγους!!!#akouseme #fyp #fy ♬ πρωτότυπος ήχος - akouseme1

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρασί
Νέα έρευνα δείχνει πως το «λίγο» κρασί προστατεύει την καρδιά περισσότερο από το «καθόλου»
Οι 1.232 συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και έπειτα από έναν χρόνο μεσογειακής διατροφής. Συνολικά...
Νέα έρευνα δείχνει πως το «λίγο» κρασί προστατεύει την καρδιά περισσότερο από το «καθόλου»