τυριά
Ο βραδινός μας ύπνος επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε

Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και η διατροφή μας παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας.

Υπό αυτή την έννοια, η τροφή συνδέεται άμεσα με τη σεροτονίνη, μια βασική ορμόνη η οποία, μαζί με τις βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ, συμβάλλει στην προώθηση του υγιούς ύπνου. Έτσι, όπως ακριβώς υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε και επομένως μας βοηθούν να κοιμηθούμε καλύτερα, άλλες δεν μας βοηθούν να κοιμηθούμε καλύτερα, γι' αυτό καλό είναι να τις αποφεύγουμε πριν πέσουμε για ύπνο.

Ποιες τροφές να αποφύγετε

Τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτές οι τροφές δεν είναι πραγματικά καλές οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά ειδικά όχι τη νύχτα, αν θέλετε να κοιμηθείτε σαν μωρό. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγουμε τροφές όπως πίτσες, χάμπουργκερ, φαγητά με τηγανητά...

Υδατάνθρακες και σάκχαρα. Τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη ή υψηλά επίπεδα υδατανθράκων προκαλούν ταχεία αύξηση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που δεν βοηθά στη διευκόλυνση του ύπνου. Τα προϊόντα που περιλαμβάνουν ραφιναρισμένα άλευρα και γλυκά, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, και εκείνα με μεγάλη ποσότητα ραφιναρισμένης ζάχαρης, όπως τα δημητριακά, είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητα.

Κορεσμένα λίπη. Τα τρόφιμα με κορεσμένα και τρανς λιπαρά -τσιπς, πατατάκια, συσκευασμένα σνακ κ.λπ. -μειώνουν τα επίπεδα σεροτονίνης- και επομένως είναι επίσης «εχθροί» του ύπνου.

Μερικά λαχανικά. Για παράδειγμα, το κόκκινο πιπέρι, το οποίο έχει διεγερτική δράση που δυσκολεύει τον ύπνο. Το σέλινο δεν συνιστάται επίσης, καθώς θα σας κάνει να θέλετε να πάτε στην τουαλέτα και επομένως να διακόψετε τον ύπνο σας, ούτε το μαρούλι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα τη νύχτα.

Κόκκινο κρέας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, χωνεύονται δύσκολα και επομένως μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και αϋπνία.

Πικάντικες τροφές. Παρεμποδίζουν επίσης τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, οι ιδιότητές τους διεγείρουν τις αισθήσεις, οπότε αλλοιώνουν το σώμα μας και δυσκολεύουν τον ύπνο.

Το τυρί. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ τυριών με χαμηλά λιπαρά, τα οποία συνιστώνται, καθώς και άπαχες πρωτεΐνες όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, και τυριών με υψηλά λιπαρά, τα οποία δεν θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε.

Μανιτάρια. Παρά το γεγονός ότι είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες, η χιτίνη και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καθιστούν δύσκολα αφομοιώσιμα.

Καφεΐνη. Περιέχεται στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, κάποια cola , μας κρατάει ξύπνιους όλη τη νύχτα και επομένως είναι ένα από τα «απαγορευμένα» τρόφιμα αν θέλουμε να κοιμηθούμε. Αν και η καφεΐνη επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, σε μερικούς ανθρώπους η μικρότερη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει υψηλό επίπεδο διέγερσης.

Πηγή: healthstat.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλούνται αυτά τα γνωστά δημητριακά βρώμης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
Ο αγώνας των γονιών αφότου ο γιος τους διαγνώστηκε με νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους...
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
depy
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης
Η ακριβής διάγνωση συχνά εξαρτάται από την κατανόηση του ασθενή και την αξιολόγηση 10 συμπτωμάτων τα οποία συνήθως οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση της...
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης