Thumbnail
Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με 3ετή αναστολή

Καθηγητής Πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος από Δικαστήριο της Βόρειας Ελλάδας για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης (κατ' εξακολούθηση).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αξίωνε από ερευνητές που συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά προγράμματα, τα οποία επέβλεπε ο ίδιος, την καταβολή τμήματος των μηνιαίων απολαβών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος, διαφορετικά απειλούσε ότι θα «μπλοκάρει» την εκτέλεση των πληρωμών τους ή ότι θα τους διαγράψει από τα προγράμματα. Όπως περιγράφεται στο ίδιο κατηγορητήριο, τα ποσά που ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ μηνιαίως, για αμοιβαίες που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ, κατά το ίδιο διάστημα.

Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες μετά από καταγγελίες που έκαναν οι ερευνητές, οι οποίοι, είτε βρίσκονταν σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, είτε εκπονούσαν τη διδακτορική τους διατριβή. «Με απείλησε ότι θα μεσολαβήσει για να επιστρέψω τέσσερις μισθούς που είχα λάβει εάν δεν του έδινα 300 από τα 720 ευρώ που έπαιρνα κάθε μήνα», ανέφερε στην κατάθεσή του ένας από τους καταγγέλλοντες.

Για «συνωμοσία και ασύστολα ψεύδη» έκανε λόγο στην απολογία του ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός. «Δεν ζήτησα χρήματα. Παραφράστηκε αυτό που τους είπα πως "εάν δεν παραχθεί έργο πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα". Τους δυο πρώτους μήνες έδωσα ευκαιρίες, μετά καθυστέρησα την υπογραφή, αλλά ως μοχλό πίεσης για να αποδώσουν στη δουλειά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ενοχή του ζήτησε προηγουμένως και η εισαγγελέας της έδρας η οποία ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή καριέρα των ερευνητών εξαρτάτο από τον κατηγορούμενο που τους αξιολογούσε. «Δεν υπέκυψε κανένας στις ορέξεις του, στις πιέσεις του», σημείωσε για τους καταγγέλλοντες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλούνται αυτά τα γνωστά δημητριακά βρώμης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
Ο αγώνας των γονιών αφότου ο γιος τους διαγνώστηκε με νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους...
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
depy
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης
Η ακριβής διάγνωση συχνά εξαρτάται από την κατανόηση του ασθενή και την αξιολόγηση 10 συμπτωμάτων τα οποία συνήθως οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση της...
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης