Εάν αισθάνεστε ένα περίεργο μυρμήγκιασμα μετά την κατανάλωση ανανά, πιθανότατα δεν είστε αλλεργικοί, υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για αυτό.
Ένας TikToker μπήκε στη σελίδα του πέρυσι για να ξεκαθαρίσει γιατί το στόμα πολλών ανθρώπων «μυρίζει μετά την κατανάλωση ανανά».
Στο βίντεο, παίρνουν ένα δείγμα από έναν ανανά και τον κοιτάζουν κάτω από ένα μικροσκόπιο, εξηγώντας: «Είναι γιατί μας μαχαιρώνουν χιλιάδες μικροσκοπικές βελόνες που ονομάζονται raphides! Αυτοί οι κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου ανοίγουν τρύπες στις κυτταρικές μεμβράνες σας, προκαλώντας ερεθισμό !».
Ένας χρήστης του TikTok είπε: «Όλο αυτό το διάστημα νόμιζα ότι ήταν επειδή ήμουν ελαφρώς αλλεργικός».
«Οπότε βασικά ενώ τρώω τον ανανά μου, ο ανανάς μου με τρώει…» πρόσθεσε ένας άλλος.
Ένας άλλος έγραψε: «Μην ξαναφάω ανανά αδερφέ».
Και αποδεικνύεται ότι υπάρχει στην πραγματικότητα κάποια αλήθεια σε αυτά τα εκπαιδευτικά βίντεο στο TikTok, αν και οι «βελόνες» και τα «μαχαιρώματα» είναι λίγο δραματικός τρόπος για να τα πούμε όλα.
Οι raphides είναι μικροσκοπικοί, βελονοειδείς κρύσταλλοι που βρίσκονται σε πολλά φυτά, κυρίως σε ορισμένες οικογένειες μονοκοτυλήδονων. Αποτελούνται κυρίως από οξαλικό ασβέστιο και έχουν μια συγκεκριμένη δομή που τους επιτρέπει να διαπερνούν τους ιστούς των ζώων που τρώνε τα φυτά αυτά.
Στους ανανάδες αυτοί οι κρύσταλλοι είναι τόσο μικροί που φαίνονται μόνο κάτω από ειδικά μικροσκόπια και δεν είναι αρκετά μεγάλοι ή δυνατοί ώστε να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο στόμα σας.
Ωστόσο, συνδυάστε τους κρυστάλλους με τον όξινο χυμό από τον ανανά και θα νιώσετε περισσότερο το μυρμήγκιασμα – τα μικροσκοπικά γδαρσίματα από τους κρυστάλλους που επιτρέπουν στον όξινο χυμό να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.
Βρομελίνη
Το Livestrong.com αναφέρει επίσης ότι η παρουσία μιας ομάδας ενζύμων που ονομάζονται βρομελίνη στα φρούτα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση «μουδιάσματος».
Εξηγεί: «Η βρομελίνη λειτουργεί αφαιρώντας τα μόρια στην επιφάνεια των κυττάρων, ουσιαστικά χωνεύοντάς τα. Αν και αυτό κάνει τη βρομελίνη χρήσιμη για το μαλακό κρέας, μπορεί επίσης να κάνει τον ανανά να αφήνει το στόμα σας ωμό και μουδιασμένο. Η βρομελίνη αρχίζει να διασπά τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια των χειλιών, της γλώσσας και των μάγουλων όταν έρχεται σε επαφή με αυτές τις περιοχές.»
Το McGill Office for Science and Society προσθέτει : «Έχει βλεννολυτικές επιδράσεις, επομένως μπορεί να διασπάσει μέρος του βλεννογόνου στο σάλιο μας που προστατεύει την επένδυση της στοματικής κοιλότητας. Με αυτή την εξασθενημένη αμυντική γραμμή, το όξινο pH του χυμού ανανά μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστο τσίμπημα».
Τελικά, ο McGill αποφασίζει ότι δεν υπάρχει «καμία ενιαία» ή «σαφής εξήγηση» σχετικά με το γιατί ο ανανάς προκαλεί τόσο τσούξιμο σε τόσους πολλούς από εμάς και αν μισείτε τόσο πολύ την αίσθηση, οι κονσέρβες ανανά είναι μια εξαιρετική αντικατάσταση, η θερμική επεξεργασία που έχουν υποστεί βοηθά σε αυτό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 3/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση