Αθόρυβα αλλά σταθερά, η τουρκική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα ενισχύεται με ραγδαίους ρυθμούς, φτάνοντας το 2024 σε επίπεδα που συνιστούν ιστορικό ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι άμεσες επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στη χώρα μας άγγιξαν τα 548 εκατομμύρια δολάρια – δεκαπλασιασμός σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν, το 2022, όταν το αντίστοιχο ποσό ήταν 52 εκατ. δολάρια.
Ακίνητα και Golden Visa: η πρώτη γραμμή διείσδυσης
Η έκρηξη τουρκικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά έχει ως βασικό μοχλό το real estate. Από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τα Δωδεκάνησα έως τα Επτάνησα, Τούρκοι πολίτες αγοράζουν κατοικίες και τουριστικά ακίνητα, επενδύοντας κυρίως μέσω του προγράμματος «Golden Visa». Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης, έχουν ήδη χορηγηθεί 1.471 άδειες διαμονής σε Τούρκους επενδυτές, αριθμός που τους τοποθετεί στη δεύτερη θέση πίσω από τους Κινέζους.
Οι τουρκικές επενδύσεις δεν σταματούν σε ιδιωτικά ακίνητα. Στη Χίο, η Akfen προχώρησε σε επένδυση 20 εκατ. ευρώ για τουριστική ανάπτυξη, ενώ η Limak ανακατασκευάζει το αεροδρόμιο της Σάμου. Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται σε Κέρκυρα, Μεγανήσι και Ρόδο.
Η μόδα περνάει από το Κολωνάκι: Η Vakko στην Αθήνα
Σε μια από τις πιο εμβληματικές γωνιές του Κολωνακίου, εκεί όπου κάποτε ζούσε η Μαρίκα Κοτοπούλη, η τουρκική Vakko έκανε το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά, εγκαινιάζοντας το πρώτο της κατάστημα εκτός Τουρκίας. Η παρουσία της στοχεύει στο κοινό της πολυτελούς ένδυσης, ενώ σύμβουλος για την ανάπτυξή της είναι ο Λάκης Γαβαλάς.
Η Vakko δεν είναι η μόνη. Η LC Waikiki, με 13 καταστήματα ήδη στην Ελλάδα και στόχο τα 30 ως το 2026, καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κύκλου εργασιών – 33,2 εκατ. ευρώ το 2023, με άνοδο σχεδόν 44% από την προηγούμενη χρονιά. Παρά τις ζημίες, ο τουρκικός κολοσσός βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό κόμβο για την επέκτασή του στη Δυτική Ευρώπη.
Άλλες τουρκικές φίρμες, όπως η Penti (εσώρουχα και κάλτσες), η Madame Coco (είδη σπιτιού) και η Istikbal (έπιπλα), έχουν ήδη αποκτήσει μερίδιο στην ελληνική αγορά, ενώ εντείνουν τις επενδυτικές τους κινήσεις.
Στρατηγικές εξαγορές και βιομηχανικές επενδύσεις
Η τουρκική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στο εμπόριο ή στα ακίνητα. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και στον τομέα των εξαγορών. Η Koc Holding εξαγόρασε το 2017 την Avis Greece, ενώ ο όμιλος Dogus διαχειριζόταν έως πρόσφατα μαρίνες και πολυτελή τουριστικά projects, πριν αποσυρθεί λόγω οικονομικών πιέσεων.
Ανάλογο ενδιαφέρον δείχνουν και βιομηχανικοί παίκτες. Η Dardanel εξαγόρασε την Καλλιμάνης, δίνοντας νέα πνοή στην πάλαι ποτέ ισχυρή αχαϊκή εταιρεία κατεψυγμένων θαλασσινών. Στον ίδιο βηματισμό κινούνται και η Pak Group (Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου), η Eren Holding (Nova Packaging) και η Suoz Energy (φωτοβολταϊκά).
Οι αριθμοί μιλούν: Νέο κεφάλαιο ελληνοτουρκικών σχέσεων
Η τουρκική παρουσία στην ελληνική οικονομία έχει πάψει να είναι σποραδική. Πρόκειται για μια στοχευμένη, συστηματική στρατηγική διείσδυσης, που συνδυάζει real estate, τουρισμό, λιανεμπόριο, ακόμα και παραγωγή. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύεται και από το γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία έχουν περιορίσει αντίστοιχα προγράμματα Golden Visa, στρέφοντας ακόμα περισσότερους επενδυτές προς την Ελλάδα.
Το 2024 καταγράφεται ως χρονιά-ορόσημο για τη νέα αυτή οικονομική πραγματικότητα, με τις τουρκικές επενδύσεις να αποτελούν όχι απλώς τάση, αλλά δομικό στοιχείο της μεταβαλλόμενης εικόνας της ελληνικής αγοράς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ