karkinos
Τι έδειξε η έρευνα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών σε άτομα κάτω των 50 ετών. Πολλοί παράγοντες κινδύνου έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση του καρκίνου αυτού, όπως η κληρονομικότητα, οι διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα.

Όμως, μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ίρβαϊν αποκαλύπτει ένα νέο και σημαντικό παράγοντα: τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, δηλαδή του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού του σώματος.

Η λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το «εσωτερικό ρολόι» που ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματός μας σε έναν 24ωρο κύκλο. Αυτό το βιολογικό σύστημα επηρεάζει τον ύπνο, την απελευθέρωση ορμονών, τη θερμοκρασία του σώματος και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες, όπως η υπερβολική έκθεση στο φως τις νυχτερινές ώρες ή τα γεύματα αργά τη νύχτα, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές σε αυτόν τον ρυθμό, γνωστές ως «κιρκάδιες δυσλειτουργίες». Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η σύνδεση που ανακάλυψε η έρευνα μεταξύ της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού και της προόδου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το μικροβίωμα του εντέρου – δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο. Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Selma Masri, εξηγεί: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των εντερικών βακτηρίων, κάτι που επιδεινώνεται σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτές οι αλλαγές φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου».

πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα