Thumbnail
Είναι επικίνδυνο για την υγεία

Η ωμοφαγία κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και πράγματι ορισμένες φυτικές τροφές είναι πιο θρεπτικές αν τις καταναλώσουμε ωμές. Στην αντίπερα όχθη, όμως, υπάρχουν φυτικές τροφές που αν τις φάμε ωμές ή όχι καλά μαγειρεμένες, μπορούν να μας κάνουν κακό.

Μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικές τροφές είναι σίγουρα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τη υγεία μας και το βάρος μας, καθώς οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και στους σωστούς συνδυασμούς μας παρέχουν πρωτεΐνη και καλά λιπαρά σε επαρκείς ποσότητες. Κι ενώ τις περισσότερες μπορούμε να τις καταναλώνουμε ωμές και μάλιστα να εξασφαλίζουμε ακόμη και υψηλότερη διατροφική αξία αν δεν τις επεξεργαστούμε με μαγείρεμα, κάποιες θα μας βλάψουν αν δεν μαγειρευτούν σωστά ή καθόλου. Ποιες είναι αυτές;

 Φασόλια και ρεβίθια

Τα ωμά ή μισοψημένα φασόλια περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη, μια τοξική λεκτίνη. Η κατανάλωση ακόμη και λίγων ωμών φασολιών μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια. Για να είστε ασφαλείς, μουλιάστε τα φασόλια και τα ρεβίθια για αρκετές ώρες και μαγειρέψτε τα καλά για να καταστραφούν οι τοξίνες.

Πικραμύγδαλο

Τα πικραμύγδαλα περιέχουν αμυγδαλίνη, η οποία απελευθερώνει κυάνιο όταν καταναλωθεί. Η κατανάλωση ακόμη και μιας μικρής ποσότητας ωμών πικρών αμυγδάλων μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Φύλλα από ραβέντι

Τα φύλλα αυτά περιέχουν οξαλικό οξύ και ανθρακινόνη, και τα δύο από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Όπως καταλαβαίνετε, είναι εξαιρετικά τοξικά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, γι’ αυτό φροντίστε να καταναλώνετε μόνο τα στελέχη και να απορρίπτετε τα φύλλα.

Πατάτες (ειδικά αν έχουν πρασινίσει κι έχουν βγάλει φύτρα)

Οι ωμές πατάτες, ειδικά αυτές που είναι πράσινες ή έχουν πετάξει φύτρα, περιέχουν σολανίνη, μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και νευρολογικά συμπτώματα. Μαγειρέψτε καλά τις πατάτες για να διασπαστεί η σολανίνη και αποφύγετε την κατανάλωση των πράσινων τμημάτων κι αυτών που έχουν φύτρα.

Ζαμπούκος (elderberry)

Οι ωμοί καρποί σαμπούκου, καθώς και τα φύλλα και οι σπόροι τους, περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό και διάρροια. Πρέπει να μαγειρεύονται για να απομακρυνθούν οι τοξίνες πριν χρησιμοποιηθούν σε σιρόπια, μαρμελάδες ή κρασιά.

Άγρια Μανιτάρια

Ορισμένα άγρια μανιτάρια μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικά ή ακόμα και θανατηφόρα αν καταναλωθούν ωμά. Ακόμη και οι ασφαλείς ποικιλίες, όπως οι μορέλες, είναι δύσπεπτες ωμές και μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Φροντίστε να τα μαγειρεύετε πάντα για καλύτερη πέψη και εξάλειψη τοξινών.

Μελιτζάνα

Η ωμή μελιτζάνα περιέχει σολανίνη, την ίδια τοξίνη που υπάρχει στις ωμές πατάτες, αν και σε χαμηλότερες ποσότητες, που σημαίνει ότι αν την καταναλώσετε ωμή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Σόγια

Τα ωμά φασόλια σόγιας περιέχουν λεκτίνες και αναστολείς πρωτεάσης που μπορεί να εμποδίσουν την πέψη των πρωτεϊνών και να προκαλέσουν δυσφορία στο πεπτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό η σόγια πρέπει να μαγειρεύεται, να ζυμώνεται ή να υπόκειται επεξεργασία (όπως σε tofu ή tempeh) για να απομακρυνθούν οι ενώσεις αυτές.

Πηγή: clickatlife

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες