Έρευνα: Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας
Η Νο1 συνήθεια για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας – Τι δείχνουν οι έρευνες

Ενώ η πρόληψη ασθενειών εστιάζει συχνά στις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, η υγεία του εγκεφάλου φαίνεται να συζητείται λιγότερο. Τι μπορείτε να κάνετε για να τον διατηρήσετε υγιή;

Μία από τις βασικές αιτίες θανάτους είναι  η νόσος του Αλτσχάιμερ.Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για την περιγραφή της μείωσης της μνήμης, του συλλογισμού ή άλλων δεξιοτήτων σκέψης, ενώ η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια του εγκεφάλου που ευθύνεται για την πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας, επηρεάζοντας σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ.

Όπως με κάθε ασθένεια, τα γονίδιά σας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, αλλά ένας υγιεινός τρόπος ζωής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από τη γενετική σας προδιάθεση.

Όσο νωρίτερα αρχίσετε να εφαρμόζετε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής τόσο το καλύτερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορούν να ξεκινήσουν τουλάχιστον 20 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για άνοια περιλαμβάνουν:

  • την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας,
  • το κάπνισμα,
  • την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,
  • την παχυσαρκία,
  • την υπέρταση,
  • τον διαβήτη,
  • την κατάθλιψη
  • την απώλεια ακοής.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Η άσκηση είναι η νούμερο 1 συνήθεια που πρέπει να ξεκινήσετε τώρα, εάν δεν την κάνετε ήδη τακτικά. Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από την κίνηση του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της καρδιάς, των πνευμόνων και των μυών σας, της βελτίωσης της διάθεσής σας και της μείωσης του κινδύνου ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Η μελέτη εξέτασε 70 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 55 και 80 ετών με διαγνωσμένη ήπια απώλεια μνήμης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες της έρευνας για 12 μήνες. Η μία ομάδα ολοκλήρωσε τακτικές συνεδρίες διατάσεων και η άλλη ομάδα πραγματοποίησε τέσσερις έως πέντε εβδομαδιαίες συνεδρίες άσκησης (δύο από τις οποίες ήταν υψηλής έντασης), η καθεμία διάρκειας 30 έως 40 λεπτών.

Μετά από ένα χρόνο, όσοι συμμετείχαν στην ομάδα άσκησης είχαν λιγότερη ακαμψία στα αιμοφόρα αγγεία στο λαιμό τους και περισσότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό τους. Όσοι ήταν στην ομάδα μόνο με τις διατάσεις δεν παρουσίασαν παρόμοιες ευεργετικές αλλαγές.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε από αυτή τη μελέτη εάν η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη μνήμη ή άλλη γνωστική λειτουργία, αλλά η αύξηση της ροής του αίματος θα μπορούσε να προηγηθεί των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία, λένε οι ερευνητές.

Αποτελέσματα άλλων μελετών

Άλλες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τη σωματική δραστηριότητα με έναν πιο υγιή εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας κάθε αιτίας και 14% μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ. Και μια άλλη έρευνα βρήκε μια μικρή αλλά σημαντική σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και καλύτερη μνήμη σε μεγάλες ηλικίες.

Ακόμη και η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να κινήσουν το σώμα τους, όπως στην περίπτωση των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα. Μάλιστα, όσοι περπατούν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα έχουν 81% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για το γιατί η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Για παράδειγμα, μια μελέτη προτείνει ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει άμεσα πολλές από τις εγκεφαλικές αλλαγές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με άλλα λόγια, η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σε κυτταρικό επίπεδο.

Πώς να ασκηθείτε περισσότερο

Εάν αυτή τη στιγμή δεν ασχολείστε με τακτική σωματική δραστηριότητα, σήμερα είναι μια καλή μέρα για να ξεκινήσετε. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο μια βόλτα γύρω από το σπίτι σας. Απλώς ξεκινήστε από εκεί που βρίσκεστε και, με την πάροδο του χρόνου, αυξήστε σταδιακά τον χρόνο και την έντασή σας. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες, όπως ο χορός ή η γιόγκα. Μαθαίνοντας κάτι νέο βελτιώνετε και την υγεία του εγκεφάλου.

Άλλες συνήθειες για έναν υγιή εγκέφαλο

Ενισχύστε την εγκεφαλική σας δύναμη με αυτές τις πρόσθετες συνήθειες:

  •  Κάντε μια ισορροπημένη διατροφή
  •  Κοιμηθείτε επαρκώς
  •  Επικοινωνήστε με άλλους ανθρώπους
  •  Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποιο σχολείο έχει βγάλει 9 καθηγητές Πανεπιστημίων

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

katartisi voucher ergazomenoi
Voucher ΔΥΠΑ 400 ευρώ για εργαζόμενους: Βγήκε το Μητρώο ωφελούμενων
Αναμονή τέλος "σφύριξε" για το voucher εργαζομένων η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση με την δημοσιοποίηση του Μητρώου Ωφελουμένων (Δείτε εάν είστε μέσα...
Voucher ΔΥΠΑ 400 ευρώ για εργαζόμενους: Βγήκε το Μητρώο ωφελούμενων