Τι είναι η βερβερίνη και πώς συνδέεται με την απώλεια βάρους;
Η μεγάλη προσοχή που πρέπει να δείξετε για τη βερβερίνη - Χάνετε κιλά αλλά έχει σημαντικές παρενέργειες

Η βερβερίνη είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές που βρίσκεται σε φυτά όπως το φυτό Berberis. 

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην κινεζική και ινδική ιατρική για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιδιαβητικές της ιδιότητες, ενώ έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, όπως και στην απώλεια βάρους. 

Πώς λειτουργεί η βερβερίνη;

Η βερβερίνη ανήκει στα αλκαλοειδή και προέρχεται από τον θάμνο Berberis vulgaris, γνωστό ως ευρωπαϊκή οξυάκανθα. Από αιώνες, η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική, κυρίως στην Ασία, για τη διαχείριση προβλημάτων όπως οι μεταβολικές διαταραχές, η διάρροια, και τα δερματικά προβλήματα.

Ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς δράσης της βερβερίνης είναι η ενεργοποίηση της κινάσης πρωτεΐνης, ενός ενζύμου που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού στο ανθρώπινο σώμα. Το ένζυμο αυτό εντοπίζεται σε κύτταρα πολλών οργάνων, όπως οι μύες, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και το ήπαρ. Μέσα από αυτόν τον μηχανισμό, η βερβερίνη συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των λιπαρών ορμονών, όπως η ινσουλίνη, η λεπτίνη και η αδιπονεκτίνη.

Είναι η βερβερίνη πραγματικά αποτελεσματική για την απώλεια βάρους;
Αν και πολλοί χρήστες αναφέρουν αποτελέσματα όπως η γρήγορη απώλεια βάρους, οι επιστήμονες δεν είναι τόσο σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της βερβερίνης. Οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες, και πολλά από τα αποτελέσματα προέρχονται από πειράματα σε ζώα. Για παράδειγμα, σε πειραματόζωα φάνηκε ότι η βερβερίνη μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη λιποκυττάρων, αλλά αυτές οι παρατηρήσεις δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition κατέδειξε ότι η βερβερίνη μπορεί να έχει μεταβολικά οφέλη, κυρίως για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά η συμβολή της στην απώλεια βάρους είναι μικρή. Συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί θαυματουργή λύση για την απώλεια κιλών, όπως την προωθούν ορισμένοι στο διαδίκτυο.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της βερβερίνης;

Αν και η βερβερίνη φαίνεται να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους όταν χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και στομαχόπονο. Σε ζώα, έχουν παρατηρηθεί σοβαρότερα προβλήματα, όπως η διεύρυνση του ήπατος και των νεφρών, καθώς και η μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι κρίσιμα για την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι, αν κάποιος παρατηρήσει απώλεια βάρους ενώ λαμβάνει βερβερίνη, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη χρήση της και να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Η ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα με το προϊόν, ή ακόμη και η ύπαρξη συστατικών που δεν αναγράφονται στην ετικέτα.

Είναι η βερβερίνη ασφαλής ως συμπλήρωμα;

Η έχει γίνει viral, κυρίως λόγω της παρουσίας της στα social media, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή. Όπως κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής, δεν περνά από τις ίδιες αυστηρές αξιολογήσεις με τα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν ανακρίβειες στις αναγραφόμενες δόσεις ή ακόμη και πρόσθετα συστατικά που δεν αναφέρονται στην ετικέτα, κάνοντας τη χρήση τους δυνητικά επικίνδυνη για κάποιους ανθρώπους.

Συνοψίζοντας, αν και η βερβερίνη φαίνεται να έχει ορισμένα μεταβολικά οφέλη, τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της παραμένουν περιορισμένα. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με έναν ειδικό γιατρό πριν εντάξετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σας, ειδικά αν στοχεύετε στην απώλεια βάρους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 21/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mpakaliaros.jpg
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου;
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει άτυπα καθιερωθεί να σερβίρεται και ανήμερα της Εθνικής Επετείου του ΟΧΙ, ακολουθώντας καταχρηστικά την συνήθεια να τον...
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου;
taverna.jpg
Υπάλληλος εστιατορίου αποκαλύπτει ποια φαγητά δεν πρέπει να τρώτε ποτέ
Μάλιστα, κάποιες από τις αποκαλύψεις μπορεί να σας ξαφνιάσουν, ωστόσο για κάθε μια από αυτές υπάρχει και η εξήγηση
Υπάλληλος εστιατορίου αποκαλύπτει ποια φαγητά δεν πρέπει να τρώτε ποτέ