Πολλοί θα ήθελαν να απολαμβάνουν άφοβα τις αγαπημένες τους γεύσεις χωρίς να ανησυχούν για το βάρος τους. Αν και δεν υπάρχει κάποια "μαγική" συνταγή για την απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές. Ένα διατροφικό στοιχείο που φαίνεται να ενισχύει αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με ειδικούς και διάφορες έρευνες, είναι οι φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες, ένας τύπος υδατάνθρακα που συναντάται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ωφελούν τον οργανισμό βοηθώντας στην υγιή λειτουργία του εντέρου, στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτικών ινών: οι αδιάλυτες και οι διαλυτές, με καθέναν να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους με διαφορετικούς τρόπους. Οι αδιάλυτες ίνες, που δεν διαλύονται στο νερό, επιβραδύνουν την πέψη και μειώνουν την ανάγκη για σνακ. Τέτοιες ίνες βρίσκονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στο καστανό ρύζι και στις φλούδες πολλών φρούτων και λαχανικών.
Οι επιδράσεις των φυτικών ινών στην απώλεια βάρους
Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Laura Southern, οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, περιορίζοντας τις λιγούρες. Σύμφωνα με νέες μελέτες, όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Σε μία μελέτη διάρκειας τριών μηνών, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες, παρόλο που οι θερμίδες ήταν παρόμοιες.
Παράλληλα, έρευνα του καθηγητή Tim Spector από το King’s College London έδειξε ότι η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της όρεξης, καθώς μειώνει την παραγωγή ενός χολικού οξέος, του isoUDC, που σχετίζεται με την όρεξη.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες και η αίσθηση κορεσμού
Οι διαλυτές ίνες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η βρόμη, τα όσπρια και τα φρούτα, διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν μια πηκτή ουσία που ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την όρεξη. Αυτές οι ίνες φαίνεται να επηρεάζουν θετικά τις ορμόνες κορεσμού, όπως τη λεπτίνη και το πεπτίδιο GLP-1.
Επιπλέον, η βρόμη, το ρύζι και τα μανιτάρια είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, έναν τύπο διαλυτών ινών που σχετίζεται με βελτίωση του σακχάρου στο αίμα και περιορισμένη αύξηση βάρους, όπως δείχνουν μελέτες σε τρωκτικά.
Παρά τα πολλά οφέλη, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε στην κατανάλωση φυτικών ινών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσφορία στο στομάχι. Σύμφωνα με την κ. Southern, το πεπτικό σύστημα χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί όταν αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη