νερό
«Αν νιώθετε ότι έχετε χορτάσει, θα φάτε λιγότερο»

Αν έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής σας, σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το να πίνετε αρκετό νερό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Ειδικότερα αν ακολουθείτε τη συγκεκριμένη τακτική πριν από κάθε γεύμα. Ένα γεμάτο ποτήρι με νερό, είναι η ιδανική ποσότητα. Και αν το σκεφτείτε καλά, το να πίνουμε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα, έχει λογική. Κυρίως επειδή το να θυμόμαστε να πίνουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού πριν από το φαγητό, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση κορεσμού και, κατά συνέπεια, να νιώσετε ότι χορταίνετε πιο γρήγορα την ώρα που τρώτε.

Κι αν ακόμη δεν ακούγεται σαν την καλύτερη λύση, αξίζει να γνωρίζουμε τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα. Ο Dr Robert Shmerling, ρευματολόγος και μέλος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, θα μας λύσει κάθε απορία, αναλύοντας τις τρεις βασικές θεωρίες σε ένα άρθρο του στο Harvard Health Publishing.

«Αν νιώθετε ότι έχετε χορτάσει, θα φάτε λιγότερο»

Ο γιατρός, τονίζει ότι το στομάχι μας διαθέτει νεύρα που εντοπίζουν την ένταση και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για να μας ειδοποιήσουν όταν θα είναι η στιγμή για να σταματήσουμε να τρώμε. Θα μπορούσε άραγε να στείλει παρόμοια σήματα αν έχουμε πιει αρκετό νερό; «Το να πίνεις νερό πριν από τα γεύματα δεν σε βοηθάει να χάσεις βάρος, αλλά σου επιτρέπει να φτάσεις στο τραπέζι με μια ελαφριά αίσθηση κορεσμού, η οποία βοηθά στο να φας πιο συνειδητοποιημένα και χωρίς να κάνεις υπερβολές. Επίσης, ορισμένοι ειδικοί στην μακροχρόνια υγεία, όπως ο Dr Vicente Mera, μας προτείνουν να αποφεύγουμε το νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να πίνουμε καλύτερα νερό πριν ή μετά το φαγητό, καθώς βοηθά στη βελτίωση της πέψης, αποφεύγοντας την αραίωση των πεπτικών ενζύμων», όπως γράφει η Ana Morales, αρχισυντάκτρια ομορφιάς στη Vogue, σε άρθρο της για τα οφέλη του νερού.

 

 

Επιβεβαιωμένα στοιχεία: «Πολλές μελέτες υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς την ιδέα. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα και ήπιαν ένα γεμάτο ποτήρι με νερό πριν από τα γεύματά τους, συνήθως έτρωγαν λιγότερο από αυτούς που δεν το έκαναν. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγες θερμίδες και έπιναν περισσότερο νερό πριν από τα γεύματα είχαν μειωμένη όρεξη και έχαναν περισσότερα κιλά μέσα στη διάρκεια 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούσαν την ίδια διατροφή χωρίς να πίνουν περισσότερο νερό. Ωστόσο, καμία από τις μελέτες δεν αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης περισσότερου νερού στην απώλεια βάρους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», διευκρινίζει ο γιατρός.

«Το νερό καίει θερμίδες»

Είναι μια από τις πιο γνωστές θεωρίες, η οποία υποστηρίζει ότι όταν πίνουμε ένα ποτήρι κρύο νερό, αυτό θα πρέπει να ζεσταθεί πρώτα για να έρθει σε μια ισορροπία με τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θερμογένεση και προκαλεί το σώμα να καταναλώσει ενέργεια, κάτι που μπορεί τελικά να εξισορροπήσει τις θερμίδες που κερδίζουμε από κάθε μας γεύμα. «Αν και η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο, συνήθως συνιστάται να πίνουμε γύρω στα 2 λίτρα, δηλαδή 8 ποτήρια την ημέρα», λέει η Dr Clara Lacasta. Άρα, αυτό σημαίνει ότι θα καίμε θερμίδες 8 φορές την ημέρα, μόνο και μόνο επειδή πίνουμε αρκετό νερό, χωρίς να σηκωθούμε καν από τον καναπέ;

Η απόδειξη, υποστηρίζει η ειδικός. «Ενώ οι παλαιότερες μελέτες υποστήριξαν σε κάποιο βαθμό αυτή την εξήγηση, οι πιο πρόσφατες έρευνες δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι το νερό καίει πολλές θερμίδες. Αυτό αμφισβητεί την εξήγηση της θερμογένεσης για την απώλεια βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση νερού».

 

«Δεν πεινάς, διψάς»

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη αντίληψη, ορισμένες φορές πηγαίνουμε στην κουζίνα ψάχνοντας  μόνο και μόνο για να βρούμε κάτι να τσιμπήσουμε, συγχέοντας το ψευδές αίσθημα πείνας με αυτό που στην πραγματικότητα αισθανόμαστε, τη δίψα. Σε αυτή την περίπτωση, η θεωρία — η οποία έχει πρόσφατα κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα στο TikTok — υποστηρίζει ότι το να πίνουμε νερό (που δεν έχει θερμίδες) μπορεί να μας αποτρέψει από το να καταναλώσουμε περιττές θερμίδες και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει την απώλεια βάρους. Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι δεν καταναλώνουμε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που θα ικανοποιούσαν αυτή την «ψευδή» ανάγκη μας, τονίζοντας ότι χρειάζεται να διατηρούμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Η απόδειξη: «Η ρύθμιση της δίψας και της πείνας είναι περίπλοκη και διαφέρει σε κάθε στάδιο της ζωής ενός ατόμου. Για παράδειγμα, η δίψα μπορεί να μειωθεί στους ηλικιωμένους, αλλά δεν κατάφερα να βρω σχετικές μελέτες που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι που διψούν ερμηνεύουν λανθασμένα την αίσθηση της δίψας ως πείνα, ή ότι αυτός είναι ο λόγος που το να πίνουμε νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους», αναφέρει η ειδικός.

Το συμπέρασμα των ειδικών:

«Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι το να πίνετε νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, τουλάχιστον για ορισμένα άτομα. Αλλά αυτές οι μελέτες είναι κυρίως μικρές ή βραχυπρόθεσμες, ή βασίζονται σε δεδομένα που έχουμε μόνο από τα ζώα. Ακόμα και οι μελέτες που υπάρχουν, καταλήγουν μόνο σε μικρά οφέλη. Παρόλα αυτά, αν θεωρείτε ότι λειτουργεί για εσάς, το να πίνετε λίγο παραπάνω νερό δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις, εκτός από την πρόκληση του να προσπαθήσετε να πιείτε όταν δεν είστε και τόσο διψασμένοι», λέει η ειδικός του Χάρβαρντ.

Η Dr Monce Prados, γιατρός ειδικός στην ενδοκρινολογία και τη διατροφή, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτή την αντίληψη: «Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το να πίνουμε νερό μπορεί να προάγει το αίσθημα κορεσμού, υπάρχουν δύο μηχανισμοί που έρχονται σε αντίθεση με αυτήν τη θεωρία. Από τη μία, αυτή η διάταση ευνοείται από τη χημική πέψη των τροφών, όχι από το νερό ή το τσάι, αφού δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά ή γλυκόζη. Δηλαδή, η τροφή ήδη χωνεύεται από το στόμα και στέλνονται σήματα ότι η διαδικασία της πέψης βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την άλλη, το νερό αδειάζει γρήγορα στο δωδεκαδάκτυλο, επομένως αυτή η διάταση είναι προσωρινή, αντίθετα με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες που θα προκαλούσαν μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια διάταση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
ασανσερ απθ
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025