Μια καινοτόμος μελέτη, που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Ρένας Βεροπουλίδου από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της Maud Devolder από το πανεπιστήμιο του Ghent, αποκάλυψε έναν νέο τρόπο ανάλυσης της αρχιτεκτονικής της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή του Αιγαίου. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη χρήση των μαλακίων ως έμμεσων δεικτών για την αναγνώριση αποσυντεθειμένων πλίνθων λάσπης, ενός υλικού που χρησιμοποιούνταν ευρέως στις κατασκευές της εποχής.
Η αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού, ιδιαίτερα στην Κρήτη, χαρακτηρίζεται από την ευθραυστότητα των κατασκευών, καθώς πολλά κτίρια χρησιμοποιούσαν πλίνθους από αποξηραμένη λάσπη, οι οποίες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί με το πέρασμα των αιώνων. Αυτή η κατασκευαστική τεχνική, παρά την ευρεία χρήση της, άφησε ελάχιστα ίχνη στην αρχαιολογική έρευνα, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την ανακατασκευή των αρχικών σχεδίων.
Για να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση, οι ερευνήτριες χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή μέθοδο: τη μελέτη των μαλακίων που βρέθηκαν στα στρώματα αρχαιολογικών ευρημάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Μάλια, στη βόρεια Κρήτη. Τα ευρήματα μαλακίων, που σχετίζονται με θαλάσσια φυτά όπως η Ποσειδωνία, υποδεικνύουν ότι τα μαλάκια είχαν μεταφερθεί μαζί με τα φυτά για να ενισχύσουν τα τούβλα κατασκευής. Αυτά τα φυτά, λόγω των ειδικών τους ιδιοτήτων, δεν χρησίμευαν μόνο για τη δομική ενίσχυση των τούβλων, αλλά προσέφεραν και πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως καλύτερη αντοχή στη φωτιά, θερμομόνωση και αυξημένη ανθεκτικότητα στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική σύνδεση των αρχαίων Κρητών με το θαλάσσιο περιβάλλον τους, αποκαλύπτοντας ότι η χρήση αυτών των φυσικών πόρων ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή και τις τεχνικές κατασκευής τους. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, που βρίσκονται κατά μήκος των μεσογειακών ακτών, παρείχαν μια βιώσιμη πηγή πρώτων υλών, επιτρέποντας στους Μινωίτες να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις κατασκευαστικές τους τεχνικές.
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την αρχαιολογική έρευνα, καθιστώντας σαφές ότι η χρήση των μαλακίων ως δείκτες για την ανίχνευση παλαιών κατασκευαστικών υλικών είναι μια επαναστατική προσέγγιση. Η διεπιστημονική αυτή μέθοδος υπόσχεται να ρίξει φως σε ακόμα περισσότερα μυστήρια του αρχαίου κόσμου και να προσφέρει πιο ολοκληρωμένες ερμηνείες για την αρχιτεκτονική και τις τεχνολογίες της εποχής του Χαλκού.
Στο μέλλον, η συστηματική εφαρμογή αυτής της μεθόδου σε άλλες ανασκαφές και η σύγκριση των ευρημάτων θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων του παρελθόντος, τη σχέση τους με το φυσικό τους περιβάλλον και τις τεχνολογίες που ανέπτυξαν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του χρόνου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση